Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   4. 5. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Homilie

  

19.2.2010 

Popelec

Homilie k 1.neděli postní

Tomáš Špidlík

?Pomni, člověče, že jsi prach a v prach se obrátíš!? Ta slova pronášená na popeleční středu, některé tak postrašila, že se mohou užívat při obřadu i jiná: ?Čiňte pokání a věřte evangeliu!?. Je to něco jiného, nebo chceme říci totéž jinými slovy? Některým se zase zdá, že není estetické užívat popelu v blízkosti oltáře a dámám, které jsou pěkně oblečené, se může sypat popel na hlavu jenom symbolicky maličko na čelo. Pokusme si tedy připomenout, kdy ten obřad vznikl a co se tím chce říci.

Byl nějaký prastarý předkřesťanský zvyk sypat si hlínu a popel na hlavu nebo házet popel do vzduchu. Těžko nemocné ukládali na popel, zklamaní a zarmoucení si lehávali na zem a přikrývali se zemí. Chtěli tím říci, že už se považují za mrtvé, že pro ně nemá život smysl. Ve Skutcích apoštolů (22,23) se dočítáme, že Židé házeli popel do vzduch proti sv. Pavlovi. Naznačovali tím, že ho považují pro svůj národ za mrtvého. Ale ku podivu dávali v jiných zemích popelu i opačný význam: brahmáni mu připisovali sílu očistnou. Ve starém Mexiku proto popelem očišťovali novorozeně, v Indii užívali popele jaké léku proti nakažlivým nemocem, v Irsku se sypal ?popel sv. Jana? na pole, aby bylo úrodné. Z takové směsice významů ovšem nezmoudříme.

Původ křesťanského zvyku je potřeba hledat v Bibli. Člověk vyhnaný z ráje po svém hříchu slyšel Boží rozsudek: ?K vůli tobě nechť je země prokleta po celý tvůj život... V potu tváře budeš jíst chléb, dokud se nenavrátíš do země, z níž jsi byl vzat. Prach jsi a v prach se navrátíš? (Gn 3,17-19). Prach vzniká, když země nemá dost vláhy a vyschne, popel je ze spálené vegetace. Takový nebyl stvořen ráj. Pramen živé vody zajistil zemi tak, že byla kvetoucí zahradou a v ní byl člověk kvetoucí mládím a svěžestí. Prach a popel je tedy důsledek hříchu, zasahuje tedy na prvním místě toho, kdo hřích způsobil. Vyzná-li to dnes nahlas, uvědomuje si svou vinu a dělá pokání. Příhodná doba k tomu je pochopitelně začátek postní doby ve středu, která dostala jméno středa popeleční.

Jak jsme už řekli nějaký podobný obřad se nachází i v jiných náboženstvích staré tradice. I tam si lidé posypávají hlavu popelem a dělají to i důkladněji. Ale přesto je v našem obřadě něco docela nového. Nemá nám to uniknout, protože je to na pohled nenápadné. Popel se totiž napřed světí. Obřad svěcení říká opak toho, značí popel. Znamená vzkříšení, svěcená voda je symbol života. Staré rity byly plačlivé, naříkající nad smutným osudem všeho živého a marností všeho pozemského. Nepopíráme to ani my, je dobře, když si to připomeneme. Ale je to jenom jedna stránka skutečnosti. Bible nám současně ukazuje i druhou část medaile. Upřímným pokáním a Božím požehnáním se dá všechno zlo napravit. S tím úmyslem a s tou důvěrou přijímáme na počátku postní doby obřad popelce jako výzvu k napravení všeho zla a k obnovení země. Je to doba přípravy na velkonoce, kdy se nepokřtění křtili a oblékali rouch ho nevinnosti a kdy celá církev se s nimi podle slov sv. Lva Velkého ztotožňuje v obnově.

Kdy ten zvyk vznikl? Nejstarší písemnou zprávu najdeme u sv. Řehoře Velikého. Tímto způsobem se přijímali do společenství církve tzv. veřejní hříšníci, kteří byli pro svá velká provinění na čas vyloučeni. Ale na počátku postní doby je užitečné, abychom si připomněli, že před Bohem musíme vyznat svou vinu všichni. V Římě se to dálo takto. Blízko starého Cirkus Maximus, kde se za pohanských dob děly hrubé a krvavé hry, je kostel vzkříšeni. Tam se shromáždil papež s celou kurií a s hlavou posypanou popelem spolu se zástupem lidí šli pěšky na vyvýšinu k bazilice sv. Sabiny ke společné modlitbě. Ve světě ten obřad brzo napodobili. V Římě se uchovává v kratší formě dodnes, sv. Otec koná obřad popeleční středy odpoledne právě u sv. Sabiny. Mimochodem upozorňujeme, že tu jistou dobu pobýval i sv. Vojtěch, tedy i on se možná účastnil toho procesí v té době. A dnes? Děje se to odpoledne, aby se mohli dostavit mnozí seminaristé z ciziny, kteří tu studují. Zůstává to pro ně pěknou vzpomínkou na Věčné město, vzpomínkou ne triumfální, ale duchovní.

V době pontifikátu Pavla VI. jsem k této pobožnosti chodíval spolu se studenty Nepomucena. Pamatuji se na malý detail. Stavěli se co nejblíže k východu baziliky s nadějí, že budou moci sv. Otce pozdravit, až bude vycházet, ale nikdy se jim to nepodařilo. Vyšel ven nějak divně. Já jsem to věděl, ale raději jsem to neříkal. Papež totiž soukromě zaskočil tam, kde nechtěl, aby se o tom mluvilo. Žila tam v blízkém konventu sester jedna Američanka jako poustevnice docela uzavřená světu. A co bylo zvláštního je skutečný fakt, že po celá léta nic nejedla, jenom sv. přijímání, dostávala okénkem do cely. Pavel VI., který dovolil, aby ji sestry přijaly, využil příležitost, aby se u ní kratičko zastavil. Takové posty, jaké ona konala, ovšem nejsou pro obyčejný lid. Poustevnice se dožila dost vysokého věku, ačkoli prý i spávala jen na zemi. Co komu řekla a napsala snad jednou uveřejní, ale dnes se dává přednost, aby se o tom mlčelo. Je nebezpečí, že by to dalo příležitost k senzačnosti a ne k zamyšlení nad smyslem křesťanského pokání.

Tělesný půst je jenom symbol postu vnitřního, povinného pro všechny a pokud možné co nejúplnějšího: odříkání se zlých myšlenek a žádostí. Vyjadřuje to samo slovo pro pokání, které rádi ponecháváme v řečtině, jazyku evangelia: metanoia. Znamená změnu myšlení, od nižšího k vyššímu, podobně jako se od fyziky pokročí k metafyzice. Denně musíme strávit mnoho myšlenek, které škodí našemu duchovnímu zdraví a zbavují nás klidu. Kdo se naučí postit tak, že si zlé myšlenky do srdce nepřipustí, ten správně pochopil smysl postní doby a obřadu popelce, kterým ji otvíráme. U sv. Sabiny zpívá lid při procesí tato slova: ?Očisť mne, Pane, a budu čistě žít. Kyrie eleison.?

 odeslat článek     vytisknout článek


Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv květen 24
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti