Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   4. 5. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Publicistika

 Komentáře "Církev a svět" 

21.2.2010 

Bílá kniha bílých míst

Ondřej Krajtl

Už přes dvacet let se katolická církev v České republice vyvíjí svobodně a bez ideologických omezení. Tuto etapu se pokusila zmapovat Bílá kniha církve s černou kapitolou současného pražského arcibiskupa Dominika Duky, v době vydání ještě biskupa královéhradeckého, a katolického kněze a publicisty Milana Badala. Útlá brožura si předsevzala na sto deseti stranách ve čtyřiceti devíti podkapitolkách představit dvacet let vývoje katolické církve v demokratické České republice. Autoři píší: ?Nechceme podat žádný vyčerpávající historický pohled ani sociologickou sondu. Naším přáním je umožnit nahlédnout do nejrůznějších aktivit katolické církve v naší zemi a alespoň trochu přispět ke zbourání některých předsudků, které tvrdošíjně setrvávají v myslích našich současníků, na straně tzv. nevěřících, ale i věřících.?
Spolu s touto dedikací na přebalu však vyvstává otázka, komu je doopravdy dílo určeno. Těžko si představit ateistu, který po Bílé knize se zájmem sáhne, aby se více dozvěděl o organizaci, kterou pokládá za tmářskou a zpátečnickou. A v případě i jen průměrně angažovaného věřícího může brožura nabídnout jen málo nového.

Problém Bílé knihy není v tom, že by chtěla něco zamlčovat nebo vynechávat. Výčet témat pokrývá téměř vše, nač by si čtenář mohl vzpomenout. Bohužel ale vzhledem ke zvolenému rozsahu kloužou autoři po povrchu věcí a zůstávají u obecných frází nebo prázdných pojmů. Ač tedy tvrdí, že proti mýtům chtějí bojovat, sami vlastně vytvářejí další. Bílá kniha tak připomíná esej nebo bakalářskou diplomovou práci, jejíž autor si ukousl příliš velké sousto, špatně si vymezil rozsah a cíl textu.
Poněkud alibisticky sestavují autoři v Úvodu seznam, čím vším jejich kniha není: není to vyčerpávající historický pohled, není to sociologická sonda, není to nezaujatá analýza situace; je to jen několik poznámek a glos k vývoji církve. Někdy jsou to poznámky zajímavé, jindy spíše matoucí. Hned v první kapitole věnované církvi a její autoritě v době zvratu režimu uvádí Duka s Badalem, že vybírají několik důležitých skutečností, které by zvláště mladší čtenáři měli znát. Ale jeden z nejdůležitějších faktů, totiž že komunisté se snažili začlenit církev do státního aparátu, kněží potřebovali k výkonu své služby státní souhlas, jejich činnost sledovali církevní tajemníci a jejich mzda šla ze státního rozpočtu, to zde není výslovně uvedeno. Namísto toho se dozvídáme, že ?katolická církev byla jedinou velkou institucí, jež se vymykala samou svou podstatou ze struktury socialistického státu?. K tématu závislosti církve na státu se autoři znovu vracejí a rozvíjejí jej v kapitolce o majetkovém vyrovnání, není to však nejšťastnější způsob spojování informací.

Podobně je tomu v části věnované likvidaci mužských řeholních řádů - Duka s Badalem jasně a srozumitelně formulují, proč byly pro komunisty nebezpečnější než obyčejní kněží nebo i biskupové, proč proti nim komunistická moc zasáhla nejdříve. Ale opět dobrý úmysl zůstal na půli cesty: O ?Akci K?, kdy v noci ze 13. na 14. dubna 1950 obsadili ozbrojení příslušníci StB, SNB a lidových milic mužské kláštery, zabavili majetek a jejich obyvatele internovali v koncentračních táborech, už u nás bylo publikováno mnoho svědectví a informací, přesto mohli autoři Bílé knihy zmínit alespoň její název a datum, aby si případní zájemci mohli dohledat více.
Nejzajímavější a informačně nejvíce nabitou část tak tvoří kapitoly o majetkovém vyrovnání a zákonné úpravě vztahu církve se státem - tyto kapitoly by opravdu mohly posloužit pro odstranění některých společenských mýtů: Stát dodnes vydělává na ukradeném církevním majetku trojnásobek toho, co církvi dává, církev se z 53 % samofinancuje, přitom katolická církev spravuje více než polovinu památkového kulturního dědictví v České republice.

Podnětnou částí je glosa s názvem Vývoj religiozity, v níž se autoři Bílé knihy zamýšlí nad metodikou a intepretací výzkumů veřejného mínění. Ukazuje se, že spíše než skuteční ateisté tvoří majoritu tuzemské populace tzv. ?něcisté? - podle oblíbeného sloganu ?něco nad námi musí bejt?. V nich se ukrývá velký potenciál, je však nutné tyto lidi správně oslovit. Zatím přetrvává většinový postoj zjednodušeně formulovatelný jako ?Víra ano, církev ne.?
A tak bychom mohli pokračovat dál s každou další ?poznámkou a glosou?. Polovina z nich je podnětná, polovina přinejmenším matoucí. Co například chtějí autoři říci v Černé kapitole, pomyslném soupisu církevních problémů, následujícím výrokem o sexuálních skandálech duchovních? ?V naší zemi se také objevilo několik podobných skandálů, jež byly řešeny běžnou právní cestou. Církev se takovému přístupu nebránila.? Přísluší snad církvi zpochybňovat a napadat ?běžnou právní cestu?, odmítat rozhodnutí soudu? To jistě ne, ale proč se tedy o tom vůbec zmiňovat?

Čím tedy je Bílá kniha? Jsem přesvědčen, že nejblíže má k ročence, k výroční zprávě, připomíná publikace, které pro prezentaci a sebepropagaci rozdávají velké firmy. Snaží se přehledně postihnout co nejvíce témat spojených s životem katolické církve u nás, ale vzhledem k omezenému rozsahu se dost často zastavuje na úrovni výčtů a soupisů. Chybí hlubší pohled, chybí ona sonda (a nejen sociologická, ale také ekonomická, psychologická či politologická), kterou autoři hned v úvodu poněkud alibisticky odvrhují s tím, že není jejich cílem. Po Bílé knize by tedy nyní měla přijít třeba Zlatá kniha, zpracovaná širším kolektivem autorů z různých oborů, která nabídne větší formulační přesnost a myšlenkovou soudržnost, odstraní některá skrytá popíchnutí a osobní animozity, navíc nabídne také texty dokumentů, rozsáhlejší práci se statistickými údaji, bibliografické soupisy nebo třeba vzpomínky pamětníků a pestřejší a promyšlenější fotodokumentační přílohu.
Bílá kniha není špatnou knihou a vlastně věrně kopíruje vývoj katolické církve u nás v posledním dvacetiletí, v němž nenajdeme žádné závažné chyby. Po přečtení vám spíše zůstane pachuť nenaplněných nadějí, smutek nad tím, co všechno se mohlo udělat, a neudělalo. V knize stejně jako v životě.

Dominik Duka, Milan Badal: Bílá kniha církve s černou kapitolou. 20 let svobody 1989 - 2009. Karmelitánské nakladatelství Kostelní Vydří, 2009.

Další články z podrubriky Komentáře "Církev a svět"

 odeslat článek     vytisknout článek


Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv květen 24
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti