Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   16. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Publicistika

 Komentáře "Církev a svět" 

21.3.2010 

Pozvánka do katakomb

Jakub Kříž

Milý příteli,
ptáš-li se mě, jakým způsobem umlčet hlas těch, kdo kladou překážky mnoha tvým pokrokovým plánům, mám pro tebe dobrou zprávu. Zdá se, že jsme na správné cestě. Prozatím není třeba žádných viditelných akcí, stačí jen pokračovat v nastoupených trendech. K poražení církví můžeme využít jejich vlastních zbraní, pozměněných ovšem k našemu obrazu, a tak je až do poslední chvíle vodit za nos, že máme stejný cíl: blaho lidstva.

Jaké zbraně mám na mysli? Lidská práva, rovnost, rodinu a školství.
Lidská práva jsou velkým výdobytkem křesťanského chápání světa. V očích církve jsou založeny nezměnitelným přirozeným zákonem a lidskou důstojností. Proto v každém úsilí o ochranu lidských práv můžeme počítat s podporou křesťanů. Pro naše účely pak postačí málo: tu a tam změnit nějakou definici, sem tam nové lidské právo ?objevit? a postavit vedle stávajících. Tak lze potichu a bez většího odporu zcela pozměnit hodnotovou orientaci celého systému. Mnoha úspěchů bylo v této oblasti již dosaženo. Památný rozsudek Nejvyššího soudu USA ve věci Roe v. Wade, kterým došlo k uznání práva na potrat, je jistě velkým krokem vpřed. Jako efektivnější se mi ovšem jeví vytváření nových na první pohled nicneříkajících pojmů, jako například reprodukční zdraví. Kdo rozumný může být proti péči o lidské zdraví? V dalším kroku pak mohou soudy dovodit, že právo na respektování soukromého života či právě ono právo na reprodukční zdraví, které se mezitím vpašuje do nejedné mezinárodní smlouvy, nikdy neznamenalo nic jiného, než právo matky potratit vlastní dítě. Mnohé státy již mají tuto fázi za sebou. I řada katolíků je již na naši straně. Osobně sice s něčím takovým nesouhlasí, ale právo na potrat prý ženě odepřít nelze. Jak roztomilý protimluv!

Zde je ovšem třeba důslednosti. Existuje-li nějaké právo, nemůže přeci existovat pouze na papíře, ale musí být reálně dostupné a vymahatelné. Každý rozumný člověk s takovou tezí souhlasí. Musí se na to jít pomalu, ovšem dotaženo do důsledků to v našem případě znamená zakotvit právní povinnost každého zdravotnického zařízení i každého lékaře tyto zákroky provádět. Odmítnutí by přeci znamenalo odporné pošlapávání lidských práv, a něco takového nemůže humánní demokratická společnost připustit.

Co se týče rovnosti všech lidí, i k této hodnotě se křesťané hlásí. Šikovně ji lze ovšem využít proti nim. Stačí vytvořit mýtus utiskované a dlouhodobě týrané menšiny a vyhlásit celoplanetární boj za její zrovnoprávnění a osvobození. I na tomto poli se již mnohé zdařilo. S jakou hrdostí se o svá domnělá práva přihlásili všichni ti genderoví aktivisté, homosexuálové, bisexuálové, intersexuálové, translidé a jak jinak si ještě říkají. Jejich úsilí je třeba podporovat a odlišné hlasy z odborných kruhů zesměšňovat. Nejdříve je třeba hrát na struny lidskosti a soucitu. Ani ten nejvíce pověrčivý křesťan nezpochybní, že homosexuálové jsou lidé a mají svoji důstojnost. A mají snad lidé nezaslouženě trpět pro něco, za co nemohou? Po té je třeba homosexuální jednání legitimizovat, představit jako zdravý alternativní životní styl, ba co víc, učinit jej novým lidským právem. Každý má přeci právo jít za svým štěstím. A nakonec je třeba z nesouhlasících udělat nesnášenlivé osoby, homofoby, xenofoby, málem rasisty a nepřátele humanity a lidskosti.

Klíčovou institucí pro dosažení trvalého úspěchu je ovšem rodina. Umělý potrat ničí rodinu v samém jejím zárodku a jako lavina tak rozkládá pouto mezi rodiči a dětmi. Ruku v ruce s tímto je třeba zaútočit na chápání manželství. Nerozlučitelnost či trvalost již takřka nikdo za podstatný znak manželství nepokládá, proto je třeba učinit další krok a otevřít manželství osobám stejného pohlaví. Naše logika musí být neúprosná. Jestliže je homosexuální jednání plnohodnotnou životní alternativou a není-li dovoleno diskriminační zacházení z důvodu sexuální orientace, nemůže přeci ani tak úctyhodná instituce být postavena na diskriminačních základech. Je zřejmé, že lidskoprávní zásada rovného přístupu volá po uznání stejnopohlavních manželství. A nejen to. Nedílnou součástí štěstí manželského páru jsou děti. A protože tato nová manželství nemohou mít děti přirozeným způsobem, je třeba jim citlivě a s plným pochopením pomoci a trvat na možnostech adopce a na nejrůznějších alternativních metodách produkce dětí.

Za této situace se před církvemi pomalu otevírají jen dvě možnosti: přizpůsobit se, nebo pomalu odejít do katakomb. Proč? Demokratický stát nemůže připustit snížení standardu dosažených lidských práv, a proto musí potírat všechny nedemokratické a extremistické skupiny. Je-li potrat lidským právem, nemůžeme strpět vystupování církví proti potratům; je to útok na lidskou důstojnost. Mají-li osoby stejného pohlaví právo na manželství, budou to muset akceptovat i církve. Buď budou oddávat všechny nediskriminačním způsobem, anebo nikoho. Vylučovat kohokoliv z možnosti uzavřít sňatek je čirou homofobií, a tu je třeba vykořenit. A toho vykořeňování diskriminace bude muset být ještě víc. Rovný přístup ke kněžské službě a církevním úřadům musí být zajištěn všem: nejen ženám, ale i sexuálním menšinám. Je toho více, co se dá podniknout, ale na to přijdeš jistě sám.

Velkou kapitolou je pak i školství. Snad budu mít někdy příležitost důkladně ti vysvětlit, jakou neocenitelnou zbraň poskytuje státní monopol na vzdělání.
Nevím, kdy budeme moci zrealizovat vše, o čem jsem psal, ale jak jsem uvedl již na začátku: jsme na dobré cestě. Stačí jen pokračovat v nastoupených trendech a začít být více důsledný.
Vše dobré ti přeje tvůj poradce.

Vážení posluchači, právě skončený dopis neexistujícího poradce neexistujícímu politikovi je fikcí. I když... Jeho účelem není hledat tajemné spiknutí v politických kruzích, ale poukázat na jasné trendy ve vývoji zákonodárství v západním civilizačním okruhu. Trendy, které jsou silné a které mohou mít tragické následky. Pro křesťana ovšem představují výzvu, nikoliv důvod k zoufání. Výzvu k větší angažovanosti ve veřejných záležitostech i k modlitbě.



Další články z podrubriky Komentáře "Církev a svět"

 odeslat článek     vytisknout článek


Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti