Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   16. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

15.4.2010 

Benedikt XVI.: Eucharistie je příliš velký dar, než aby ji bylo možno vystavovat dvojznačnostem

Vatikán. ?Světlem vzkříšeného Krista lidstvo překonalo smrt,? řekl Benedikt XVI. dnes dopoledne biskupům brazilského regionu Sever 2, kteří jsou v Římě na kanonické návštěvě ad limina apostolorum. ?Pevný střed a pramen petrovské služby spočívá v eucharistii, srdci křesťanského života, počátku a vrcholu evangelizačního poslání církve.?

?Ježíš Kristus ? zdůraznil Benedikt XVI. ? je živý chléb lidstva? a je skutečně přítomný v konsekrované hostii a kalichu vína. Snížení pozornosti k úctě Nejsvětější svátosti je však znamením a příčinou ?zatemnění křesťanského smyslu pro mysterium, což se často stává, pokud během mše není kladen do popředí Ježíš, ale společenství, které usiluje o spoustu věcí namísto toho, aby se nechalo přitahovat Pánem.?

?První a podstatný postoj věřícího křesťana, který se účastní liturgického slavení, není jednání, ale naslouchání, otevřenost a přijímání...?

Přijmout však neznamená být pasivní nebo lhostejní, nýbrž spolupracovat podle ?autentické přirozenosti pravé církve, která je zároveň lidská i božská, viditelná i obdařená neviditelnými skutečnostmi, aktivní i kontemplativní, přítomná ve světě a neustále putující?. Pokud v liturgii není kladena do popředí postava Krista, není to liturgie křesťanská.

?Jak vzdáleni jsou od ní ti, kdo ve jménu inkulturace upadají do synkretismu a zavádějí do slavení mše svaté obřady převzaté z jiných náboženství či poplatné kulturním zvláštnostem.?

Eucharistické tajemství je příliš velký dar na to, aby mohl být vystavován dvojznačnostem a umenšování, zvláště ?je-li zbaven své svátostné hodnoty a je prožíván tak, jakoby nepřekračoval smysl a význam bratrského setkání. Bohoslužba se nemůže zrodit z naší fantazie. To by byl výkřik do tmy či potvrzování sebe samého.

?Církev ? uzavřel svou promluvu Benedikt XVI. ? může slavit a uctívat tajemství Krista v eucharistii právě proto, že Kristus sám se jí daroval v oběti Kříže.?

?Církev žije z této přítomnosti a důvodem jejího bytí je šířit tuto přítomnost do celého světa.?
Řekl Benedikt XVI. v promluvě k brazilským biskupům.

Jeden z brazilských biskupů mons. Carlo Verzeletti, biskup města Castanhal, Vatikánskému rozhlasu prozradil před jakými úkoly jeho diecéze stojí:

?Naším úkolem je provázet krok za krokem formaci budoucích kněží. Doprovázet je hlavně během prvních let kněžského života prostřednictvím kvalitních formátorů. Naše diecéze nemá mnoho kněží a tak je pro ní příprava kněží, kteří se budou podílet na formaci dalších kněží, doopravdy velký problém.?

Jak u vás vypadá formace mládeže?

?Díky našemu pastoračnímu úsilí jsme dokázali shromáždit hodně mladých lidí. Na tomto poli je třeba, aby jim byla poskytnuta systematická cesta víry a ne jen jednotlivé zkušenosti. Brazilský národ je hodně emotivní a je potřeba přejít od emocí také ke zkušenostem, které využívají i jiné dary, které člověk má. Musím říci, že se svou diecézí jsem v tomto ohledu spokojen, protože práce je tu systematicky organizovaná, plánovaná. Díky ní vzrostl nejen počet kněžských povolání, ale také bylo také připraveno mnoho laiků, kteří s nasazením pracují v sociální oblasti.?

Týká se vaší diecéze také problém sekt?

?Sekt je tu skutečně mnoho, také proto, že mají velký prostor ve sdělovacích prostředcích. 24 hodin denně nabízejí snadné sliby, rychlé zázraky, bezprostřední řešení problémů především chudých lidí. Moje diecéze je velmi mladá. Existuje teprve pět let. Ve městě máme 220 letničních kostelů a 48 katolických. Odtud vychází naše práce. Nevedeme s nikým žádné ?boje?, protože to je k ničemu. Musíme umět vést dialog se všemi, ale naše práce spočívá v tom, že se pečlivě věnujeme malým skupinám, které se scházejí kolem Božího Slova a jsou roztroušené po celém území diecéze. Máme tisícovku takových malých skupin o počtu 10 až 15 osob. Toto setkávání s Božím slovem jim pomáhá zůstat věrnými a vede je k rozhodování v souladu s evangeliem. Musíme klást důraz na tento jasný a výslovný misijní rozměr běžných životů našich věřících, aby jim neunikala žádná příležitost dosvědčovat evangelium a hlásat ho.?

Říká mons. Carlo Verzeletti, jeden z brazilských biskupů, kteří se účastní kanonické návštěvy ad limina.

(MaS)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
10.2.21 Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity
10.2.21 Modlitba v každodenním životě
3.2.21 Papež: Dialog mezi náboženstvími ať je naším každodenním úsilím
3.2.21 Modlitba v liturgii
27.1.21 Papež: Ideologie, vydávaná za záchranu lidstva, může přivodit jeho zkázu



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti