Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

 Cesty mimo Itálii 

4.6.2010 

Benedikt XVI. na Kypru - 1. den

Pafu. 1. Tisková konference v letadle,
2. Oficiální uvítací ceremoniál na letišti,
3. Ekumenické setkání v Pafu.

Kypr je třetí největší ostrov ve Středomoří, jižně od Turecka, západně od Sýrie. Má necelých 800 tisíc obyvatel. Země je rozdělena konfliktem mezi řeckými (78%) a tureckými (18%) obyvateli. Turecko napadlo Kypr v roce 1974. Od počátku invaze se na 170 tisíc Kypřanů ? téměř třetina populace ? stalo uprchlíky ve vlastní zemi a bylo zabráno či zničeno přes 500 kostelů, kaplí a klášterů všech křesťanských církví. Severní třetinu ostrova obsadilo 43 tisíc tureckých vojáků a roku 1983 zde byla vyhlášená Severokyperská turecká republika, kterou však jako samostatný stát uznalo jenom Turecko.

Hlavním městem Kypru je Nikósie. Metropole je rozdělena na jižní řeckou a severní tureckou část, které jsou od sebe odděleny demilitarizovanou zónou spravovanou Organizací spojených národů. Řecká část města, která zabírá jižní, západní a východní stranu Nikósie má něco přes 220 tisíc obyvatel, turecký sever města pak kolem 85 tisíc.

Téměř 95 procent obyvatelstva Kypru ? bez oné severní části, která je převážně muslimská ? se hlásí k pravoslaví. Katolíků je jen něco přes 3% ? asi 25 tisíc. Velká část z nich jsou ale cizinci, kteří na Kypr přišli za prací. Katolická církev má na Kypru tři rity: latinský, maronitský a arménský. Je tu 13 římsko-katolických farností, které spadají pod Jeruzalémský latinský patriarchát, dva biskupové, 12 diecézních a 18 řeholních kněží, 18 řeholních bratrů, 42 řeholnic a jeden seminarista. Provozuje 22 školek a škol, 2 nemocnice a 7 sirotčinců a domovů pro seniory a invalidy.

ad 1. Benedikt XVI. odletěl z římského letiště Fiumicino na 16. zahraniční cestu dnes v 9:30. Během tři a půl hodiny trvajícího letu se na palubě papežského speciálu konala obvyklá tisková konference. První z otázek asi dvacetiminutového setkání s novináři, kteří doprovázejí Svatého otce, se týkala otřesného případu brutální vraždy biskupa Padoveseho 26 letým mužem, jeho řidičem a údržbářem. Benedikt XVI. komentoval tuto událost slovy:

?Jsem přirozeně hluboce zarmoucen smrtí mons. Padoveseho, který se velmi podílel také na přípravě biskupské synody a jeho vklad na jejím zasedáním by byl zajisté velmi cenný. Jeho duši poroučíme dobrotě Páně. Tento stín nicméně nemá co do činění s tématy a fakty této cesty, protože tento čin nesmíme připisovat Turecku nebo Turkům. Máme o tom málo informací, ale je jisté, že to nebyla politická či náboženská vražda, ale že šlo individuální záležitost. Teprve tedy očekáváme celé vysvětlení, ale nechceme tuto tragickou událost míchat do dialogu s islámem a do problematiky naší cesty. Je to nahodilý případ, který zarmucuje, ale který by neměl nikterak a v žádném ohledu zatemňovat dialog, který je tématem a záměrem této cesty.?

Papež, který nemá v plánu navštívit na Kypru území, které je okupováno Turky, byl dotázán také na to, zda má také nějaké poselství pro ně:

?Tato cesta na Kypr je v mnoha smyslech také pokračováním loňské cesty do Svaté země a také letošní cesty na Maltu. Cesta do Svaté země měla tři části: návštěvu Jordánska, Izraele a Palestinského území. V každém případě šlo o cestu pastorační, náboženskou, nikoli politickou nebo turistickou cestu. Základním tématem je zvěst naší víry? Svědectví naší víry v jediného Boha, dialog a pokoj. Pokoj v hlubokém smyslu, který není politickým dodatkem naší náboženské činnosti. Pokoj je jádrem víry, neboť jak učí sv. Pavel v listě Efesanům, Kristus přinesl pokoj tím, že zničil příčinu nepřátelství. Toto tedy zůstává trvalým posláním, takže nepřicházím s politickým poselstvím, ale náboženským, které by mělo připravit duše a otevřít je pro pokoj.?

Benedikt XVI. pak v souvislosti s další otázkou týkající se posledního incidentu poblíž pásma Gaza hovořil o nebezpečí ztráty trpělivosti a že i v tom je třeba jakoby napodobovat Boha, neztrácet trpělivost, odvahu a velkorysost ke smíření, což je hlavní náplní práce, kterou Vatikán a papež mohou konat.

ad 2. Ve 13:00 středoevropského času přistál Airbus A-320 společnosti Alitalia s papežem na palubě na mezinárodním letišti v Pafu, na jihu Kypru. Pod schody z letadla ho čekal prezident republiky Demetris Christofias. V letištním terminálu pak Svatého otce přivítali také další státní představitelé, zástupci katolické církve: apoštolský nuncius na Kypru, mons. Antonio Franco; maronitský arcibiskup Kypru, mons. Joseph Soueif; latinský patriarcha Jeruzaléma, mons. Fouad Twal či kustod Svaté země, otec Pierbattista Pizzaballa a, samozřejmě, také hlava pravoslavné církve na Kypru, arcibiskup Chrysostomos II.

?Jménem vlády, Kyperského lidu a jménem svým, je mi velkým potěšením, přivítat Vás v Kyperské republice,?
řekl papeži v úvodu oficiální ceremonie na letišti prezident Christofias, který ve své promluvě připomněl, že duchovní hodnoty pomáhají kyperskému lidu ve vyjednávání o složité situaci, v níž se země nachází.

Χαίρετε! Ειρήνη μαζί σας! Είναι μεγάλη η χαρά μου που είμαι σήμερα μαζί σας. Zdravím vás! Pokoj vám! Velice mne těší, že jsem dnes s vámi!
? pozdravil Benedikt XVI. přítomné v jejich mateřštině.

Benedikt XVI. poděkoval za vřelé přivítání. Připomněl, že Kypr leží na křižovatce kultur, náboženství a bohatých dějin, které mají stále silný vliv na život v zemi. Zmínil také, že Kyperská republika teprve nedávno vstoupila do Evropské unie a začíná cítit výhody ekonomické a politické výměny s ostatními evropskými zeměmi.

?Je velmi potřebné, aby toto členství přispívalo k rozvoji vaší země a aby se také ostatní evropské země obohatily o vaše duchovní a kulturní dědictví, ve kterém se odráží historická role vaší polohy mezi Evropou, Asií a Afrikou. Kéž vás láska k vaší zemi a k vašim rodinám i touha žít ve shodě s vašimi sousedy pod milosrdnou ochranou všemohoucího Boha inspiruje k trpělivému řešení problémů, které dosud sdílíte spolu s mezinárodním společenstvím v souvislosti s budoucností vašeho ostrova.?

Přišel jsem mezi vás jako poutník a služebník služebníků Božích ve stopách svatých Pavla a Barnabáše, našich společných otců ve víře, zdůraznil papež a dodal, že křesťanské dědictví Kypru pochází právě od těchto apoštolů, kteří přinesli k břehům tohoto ostrova křesťanské poselství. Pak naznačil hlavní body programu své cesty: setkání s arcibiskupem Chrysostomem II. a ostatními kyperskými náboženskými představiteli:

?Doufám, že posílíme naše společné svazky a potvrdíme nezbytnost upevnit vzájemnou důvěru a trvalé přátelství se všemi, kteří uctívají jediného Boha. Jako Petrův nástupce přicházím pozdravit zvláště kyperské katolíky, abych je utvrdil ve víře (srov. Lk 22,32) a povzbudil, aby byli příkladnými křesťany, ale i občany a naplno žili svoji roli ve společnosti ku prospěchu církve i státu.?

V neděli pak papež předá také Instrumentum laboris nadcházejícího zvláštního zasedání biskupské synody pro Blízký východ, které se bude konat letos v Římě.

?Zasedání se bude věnovat mnoha aspektům přítomnosti církve v tomto regionu a výzvám, jimž někdy v obtížných podmínkách čelí katolíci, kteří žijí ve společenství s katolickou církví a nabízejí své svědectví společnosti a světu. Kypr je proto vhodné místo pro vyhlášení postoje naší církve k postavení staletého katolického společenství Blízkého Východu, pro vyjádření naší solidarity všem křesťanům této oblasti a našeho přesvědčení, že mají nezastupitelnou roli pro zachování míru a smíření mezi jejich národy.?

A na závěr se Benedikt XVI. opět rozloučil řecky:
?Ο Θεός ας ευλογήση τον Κυπριακό Λαό. Η Παναγία ας σας προστατεύει πάντα!
Bůh žehnej kyperskému lidu. Kéž vás stále ochraňuje Přesvatá ? Panna Maria.?

PLNÉ ZNĚNÍ PROMLUVY Benedikta XVI. na letišti je ZDE

Součástí uvítací ceremonie bylo také požehnání olivovníku, symbolu míru.

ad 3. Z letiště se pak Svatý otec přesunul do 25km vzdáleného kostela Hagia Kiriaki Chrysopolitissa na místě archeologických vykopávek. Kostel je pravoslavný, ale od roku 1987 je z rozhodnutí tehdejšího pravoslavného biskupa Pafosu, současného arcibiskupa Kypru Chrysostoma II., otevřen také katolíkům a anglikánům. Na místě se nachází Sloup svatého Pavla, který podle ústní tradice sahá právě do doby pobytu aspoštola národů v tomto městě, o němž vypráví 13.kapitola Skutků apoštolů.

Benedikt XVI. se nejprve pomodlil uvnitř kostela. Na prostranství před ním se pak konala ekumenická bohoslužby. Svatého otce zde přivítal pravoslavný arcibiskup Kypru Chrysostomos II., kterého papež zítra navštíví také v jeho rezidenci.
Chrysostomos II.ve své promluvě připomněl zajímavý fakt, že až do pobytu svatého Pavla v Páfu, prakticky začaly apoštolovi cesty, o něm hovoří Písmo jako o Saulovi. Poté už jako o Pavlovi. Neopomněl zmínit ani palčivou otázku Kypru - tureckou invazi na severu ostrova.

Ke shromáždění,v němž byli také zástupci arménského, luteránského a anglikánského společenství se pak obrátil Benedikt XVI. nejprve řecky:

?Η χάρις και η ειρήνη ας είναι πλούσια μαζί σας? (1 Pt 1,2). Με μεγάλη μου χαρά χαιρετώ εσάς που αντιπροσωπεύετε τις διάφορες χριστιανικές κοινότητες παροόσες στην Κύπρο.
?Milost a pokoj ať se ve vás rozmáhá? (1 Petr 1,2). S velkou radostí zdravím vás, kteří představujete křesťanská společenství působící na Kypru.?

Navázal pak na předcházející čtení se Skutků, které připomnělo, že Kypr byl první etapou misijních cest apoštola Pavla. Pavel hlásal zde hlásal slovo Boží spolu s Barnabášem, a Markem, budoucím evangelistou.

?Církev na Kypru může být právem hrdá na vlastní přímý vztah ke kázání Pavla, Barnabáše a Marka a společenství apoštolské víry, které ji pojí se všemi církvemi, jež střeží totéž pravidlo víry. Toto je reálné společenství, byť nedokonalé, a již nyní nás pojí a vede k překonání našich rozdělení a k zápasu o znovu nastolení plného viditelného společenství, které si pro všechny své učedníky přeje Pán. Poněvadž podle Pavlových slov (Ef 4,4-5) ?je jen jedno tajemné tělo, jen jeden Duch a stejně tak jen jedno vytoužené dobro, ke kterému jste byli povoláni. Jeden Pán, jedna víra, jeden křest..?

Církevní společenství v apoštolské víře je dar a výzva k misii. V této souvislosti opět připomněl podzimní zasedání biskupské synody o Blízkém Východě:

?Práce synody budou příznačně obohaceny přítomností bratrských delegátů ostatních církví a křesťanských společenství této oblasti ve znamení společného úsilí ve službách Božího slova a naší otevřenosti vůči moci jeho Milosti, která usmiřuje.?

Jednota všech učedníků Kristových je darem, který je třeba si vyprošovat od Otce v naději, že posílí svědectví evangeliu v dnešním světě. I když cesta vedoucí k plnému společenství zajisté nebude bez těžkostí, katolická a pravoslavná církev na Kypru kráčí po cestě dialogu a bratrské spolupráce, konstatoval s potěšením Beneditk XVI.

PLNÉ ZNĚNÍ PROMLUVY Benedikta XVI. na ekumenickém setkání je ZDE

Po skončení ekumenické bohoslužby papež v sakristii kostela požehnal pamětní tabulku pro domov seniorů, který v Pafu provozuje katolická církev.
O půl čtvrté se pak vydal Benedikt XVI. a jeho doprovod vydal vozem do 170 km vzdáleného hlavního města Nikósie. Zde se papež ubytoval na apoštolské nunciatuře, která se nachází v areálu františkánského kláštera Svatého kříže.

Další články z podrubriky Cesty mimo Itálii

(RaVat)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
9.6.10 Benedikt XVI. o své návštěvě na Kypru
6.6.10 Benedikt XVI. o společenství Těla Kristova - 3. den návštěvy na Kypru
5.6.10 Benedikt XVI. o mystériu kříže - 2. den návštěvy na Kypru
4.6.10 Církevní společenství je dar i výzva k misii
4.6.10 Přicházím upevnit vzájemnou důvěru



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti