Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

7.6.2010 

Beatifikace O. Jiřího Popiełuszky

Varšava. Více než 150 tisíc lidí se ve Varšavě účastnilo beatifikace Jiřího Popiełuszky, kněze brutálně zavražděného komunistickou státní policií 19. října roku 1984. Významná událost pro celé Polsko, které dobře rozumí všichni, kdo pamatují dobu komunistické diktatury. Naši vlast zde reprezentoval český primas a pražský arcibiskup Dominik Duka. Za pozoruhodnou lze bezpochyby označit účast matky nového blahoslaveného Marianny Popiełuszko v požehnaném věku 100 let.

Liturgii blahořečení slavil prefekt Kongregace pro svatořečení, arcibiskup Angelo Amato, který také ? italsky - pronesl homilii, která byla simultánně tlumočena:

?Navštívil jsem několikrát muzeum blahoslaveného mučedníka Jiřího Popiełuszky a vždycky jsem prožil hluboké pohnutí až k slzám. Fotografie znetvořené tváře tohoto laskavého kněze se podobala tváři zbičovaného a potupeného Krista. Co bylo důvodem takové krutosti? Byl snad otec Jiří delikventem, vrahem, teroristou? Nic takového. Otec Jiří byl jednoduše věrným katolickým knězem, který bránil svou důstojnost služebníka Kristova a církve a svobodu všech, kteří byli stejně jako on ponižovaní a utiskovaní. Avšak pojmy náboženství, evangelium, důstojnost lidské osoby, svoboda člověka nebyly v souladu s marxistickou ideologií.?

Proto ? pokračoval arcibiskup Amato - se proti němu rozpoutal vražedný hněv velkého lháře, nepřítele Boha a lidské přirozenosti, toho, který nenávidí pravdu a šíří lež. V dějinách k tomu dochází a ve velké části Evropy té doby bylo světlo mysli zatemněno tmářstvím a dobro zaměněno za zlo. I vaše země se tak stala královstvím teroru, otroctví a falše.

?Otec Jiří nepřistoupil na život v tomto táboře smrti, a pouze duchovními zbraněmi pravdy, spravedlnosti a lásky se snažil vymáhat svobodu svého svědomí jakožto občana a kněze. Zlovolná ideologie však nesnesla zář pravdy a spravedlnosti. A proto byl tento bezbranný kněz sledován, pronásledován, unesen, mučen, a jako ten nejhorší zločinec spoután do kozelce a ještě živý shozen se závažím do vody. Jeho vrazi, kteří neměli úctu k životu, neměli respekt ani před smrtí. Odhodili ho jako odhazuje mršina nějakého zvířete. Byl nalezen po deseti dnech.?

Způsobený zármutek by nemohl utišit ani pláč všech polských matek, pokračoval mons. Amato. Při mučení O. Jiří neprosil vrahy o slitování, jak sami později před soudem vypověděli, a osvědčil se jako odvážný svědek-mučedník Kristův.

?Oběť mladého kněze však nebyla porážkou. Jeho vrazi nemohli zabít Pravdu. Tragická smrt našeho mučedníka, se ve skutečnosti stala počátkem všeobecné konverze srdcí k evangeliu. Smrt mučedníků je totiž semenem křesťanů.?

Beatifikace O. Popiełuszky je památným dnem jásotu vašeho národa, řekl dále kazatel. O. Popiełuszko je odevzdán oslavený do náruče matky církve stejným gestem, jakým prorok Eliáš odevzdal matce vzkříšené dítě.

?Oslavením blahoslaveného Jiřího Popiełuszky Svatý Otec Benedikt XVI. říká církvi v Polsku: ?Hle, tvůj syn žije.? Je to velký dar velkému národu, jehož kniha svatosti je obohacena o další významnou stránku.?

Poselství, které nám náš blahoslavený mučedník předává, řekl dále arcibiskup Amato, je následující: křesťan je svědkem dobra a pravdy. O. Popiełuszko v homilii z března roku 1983 řekl: ?Křesťanovi nemůže stačit, že jenom odsoudí zlo, lež, zbabělost, násilí, útisk a nenávist, nýbrž musí být také autentickým svědkem, nositelem a hlasatelem spravedlnosti, dobra, pravdy, svobody a lásky?.

?Nepomíjivé poselství, které má dnes rozbušit naše srdce, tváří v tvář novým perzekucím evangelia a církve je to, co Svatý otec Benedikt XVI. předkládá jako syntézu mučednického svědectví blahoslaveného Jiřího Popiełuszky, který ? říká papež ? byl knězem a mučedníkem, věrným a neúnavným svědkem Kristovým, který prolitím své krve přemohl zlo dobrem.?

Končil svou homilii prefekt Kongregace pro svatořečení, mons. Amato.

Účast Marianny Popiełuszkové, matky nového polského blahoslaveného, na včerejší slavnosti byla pozoruhodným podtržením neabstraktnosti církevního obřadu. Spolu s ní se beatifikace účastnil také bratr, sestry a další příbuzní. ?Po smrti svého syna jsem tonula v slzách, nyní jsem šťastná,? řekla Marianna Popiełuszko.

Vykonavatelé vraždy O. Jiřího Popiełuszky byli v Polsku nedlouho poté potrestáni, ale nyní žijí opět na svobodě. Jejich nadřízení z ministerstva vnitra nikdy nebyli postaveni před soud. Hrob O. Popiełuszky, který se okamžitě stal cílem poutí mnoha věřících, uctil během jedné ze svých návštěv v Polsku roku 1987 také Jan Pavel II. Svátek bl. Jiřího Popiełuszky byl stanoven na 19. října, tedy právě na jeho dies natalis.

(mig)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
1.6.10 Popieluszko - svoboda v nás
15.2.10 Beatifikace O. Jerzyho Popiełuszka bude 6. června
22.12.09 Beatifikace O. Jerzy Popieluszka proběhne v rámci Roku kněží
19.10.09 Italská premiéra filmu Popiełuszko
17.2.09 Popiełuszko. Svoboda je v nás.



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti