Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   20. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Homilie

  

31.7.2010 

?Nauč nás počítat naše dny, ať dojdeme k moudrosti srdce?

Homilie k 18. neděli v mezidobí

Richard Čemus

Určitě nejsem jediný, komu se to přihodilo. Přijde mi na počítač e-mail s přiloženým textem a s prosbou poslat ho opravený zpět. Dám se tedy do práce. Upravuji, koriguji, přidávám a škrtám, třeba i půl dne. Když pak chci ale dokument konečně odeslat a kliknu myší, s hrůzou zjistím, že všechny mé úpravy jsou pryč! Svitne mi: neuložil jsem textový dokument do počítačové paměti: psal jsem tedy jakoby na vodě. Tu se mi chce se starozákonním Kazatelem zvolat: ?Marnost nad marnost, všechno je marnost? (Kaz 1.2; 2,21-23)!

A přitom je to prkotina. Text se dá znovu opravit. Co však, když někdo přišel o plody celoživotní práce? Jako například můj děda z matčiny strany, architekt v Praze. V potu tváře vybudoval za První republiky stavitelskou živnost. Přečkal válku. Pak ale přišli komunisté a vyvlastnili ho. A tak místo poklidného stáří si musel chodit přivydělávat do své vlastní firmy jako polír. To už měl větší právo lamentovat s Kazatelem: ?vždyť se stává, ? píše Kazatel ? že někdo pracuje moudře, rozvážně a úspěšně, a nakonec to dá do vlastnictví jinému, kdo na tom nepracoval. I to je marnost a velké zlo?.

Zlo ano, dodejme, ale nikoliv to nejhorší. Děda sice třel bídu, onemocněl a brzy na to zemřel, ale pro lidi zůstal vážený ?pan stavitel? a hlavně: měl v duši mír. Hůř je na tom člověk, o kterém Kazatel říká že ?jeho srdce si ani v noci neodpočine?. Takového člověka nám líčí Ježíš v podobenství o chamtivém hospodáři (Lk 12, 13?21). I ten jistě pracoval, staral se a organizoval. Byl bohatý a ještě se mu ten rok hojně urodilo, takže už neměl, kam svou úrodu složit. Nespal, až přišel, jak na to: postaví nové velké stodoly a bude mít vystaráno. Jenže zapomněl na Hospodina, Pána života. A ten mu řekl: ?Blázne, ještě této noci budeš muset odevzdat svou duši a čí bude to, co jsi nashromáždil??

Podobenství jsou obrazy, jejichž smysl není hned zřejmý. Musíme se k němu dobrat. A Ježíš nás v tom někdy docela rád nechává, abychom mentálně nezlenivěli. Sice nás přivádí na stopu, když vyprávění uzavírá slovy: ?Tak to dopadá s tím, kdo si hromadí poklady, ale není bohatý před Bohem?, ale co konkrétně máme dělat, neříká. Varuje nás však hned z kraje: ?Dejte si pozor a chraňte se před každou chamtivostí. Neboť i když má někdo nadbytek, není zajištěn tím, co má.? Není to jako s tím počítačem? Člověk se lehce přepočítá, neuloží-li plody své námahy do Boží paměti? Ale kam kliknout, aby se mé jméno dostalo ? tak říkajíc ? na harddisk Božího království?

Na pomoc nám přichází sv. Pavel listem ke Kolosanům (Kol 3,1-5.9-11): ?Na to myslete, co pochází shůry, ne na to, co je na zemi?, nabádá. Apoštol vyžaduje dokonce ?umrtvit všechno, co je v našich údech pozemského? tj. neřesti. Kromě těch týkajících se šestého přikázání, jmenuje výslovně chamtivost, kterou nazývá dokonce modloslužbou. Chamtivost je tedy podle Pavla nejhorší, protože nejen odvádí od Boha, ale přímo Jej nahrazuje pozemskými statky. Co ty s člověkem mohou udělat, ví každý, kdo třeba jen z dálky zažil spor o dědictví. Celé rodiny se na to mohou rozpadnout. Je proto poučné, jak odhodlaně se Ježíš odmítá do takových sporů vůbec míchat. I Pavel je radikální: ?Svlečte ze sebe člověka starého s jeho počínáním, a oblečte člověka nového, který se obnovuje k správnému poznání?? vyzývá Kolosany a připomíná jim i nám, že tu sílu odpoutat se od toho ?co je na zemi? máme: v Kristu, ve kterého jsme pokřtěni. Starý Adam, který chamtivě hltal ze stromu poznání, zemřel, utopil se, řekli bychom, v křestní vodě. My ale jsme z ní byli vytaženi, Pavel říká vzkříšeni k novému životu: ?Jste přece už mrví ? píše ? a váš život je s Kristem skrytý v Bohu.?

Teď ale otázka: Není ten náš skrytý život v Bohu někdy až moc skrytý a pro bližního neviditelný? Přičemž bližní ? jak víme z podobenství o Samaritánovi ? je ten, kdo mne zrovna potřebuje, bez ohledu na to, je-li ?Řek nebo Žid, obřezaný nebo neobřezaný, barbar, Skyta, otrok nebo člověk svobodný? protože vysvětluje apoštol ?všecko a ve všem je Kristus?. Možná by dnes napsal: Rus, Ukrajinec, Rumun a Albánec.

Znal jsem člověka, který jako horal moc nemluvil, ale o to víc z něj promlouvala slova evangelia: Franz Kargruber, farář (1975?1996) v malebné alpské obci Terenten v jihotyrolském údolí Pustertal, v kraji Vinschgau. Jako chlapec snil o tom, že Transsiberianou pojede přes celé Rusko. Cesta zůstala snem.Vlastně se uskutečnila r. 1990 po pádu železné opony, ale vedla ho jen na Ukrajinu, bývalou Podkarpatskou Rus. Bída, kterou tam tehdy otec Kargruber viděl mu nedala spát. Až přišel na to, co udělá! Začal obcházet školy v Pustertalu a brzy směřoval vagón plný školních lavic do Užhorodu k rozestavěnému řecko-katolickému semináři. Byl to jen začátek. Za šest let vypravil otec Franz s dvaceti dobrovolníky 36 vagónů a Tiráků s humanitární pomocí od nábytku, přes šatstvo, až po potraviny pro sociální střediska a sirotčince do Ruska, na Ukrajinu, do Rumunska, do Jugoslávie a do Albánie. Když v létě 1996 zemřel, akce se nezastavila, takže v červenci 2008 startoval už 150. transport na Východ. Bohužel poslední. Dobrodinci, kteří za 12 let dali celkem 303.917,94 euro se dnes už nenajdou. A hlavně: chybí spiritus novena, otec Kargruber. Teprve z jeho pozůstalosti se lidé v Terenten dověděli, že jejich pan farář vydal na pomocné akce v přepočtu 130 000,- dolarů z vlastních zdrojů. Byly to celoživotní úspory a když je vyčerpal, prodal i svůj vlastní byt. Peníze daroval mimo jiné na dostavbu řecko-katolického kostela na Podkarpatské Rusi, která kvůli nedostatku zdrojů stála. Tak žil jihotyrolský vesnický farář. A když vše rozdal, zemřel. Bylo mu pouhých 61 let. Byl nemocný? Věděl, že už nic nebude potřebovat? Bůh suď!

Jisté je, že život faráře z Terenten vykládá čtení této neděle jasněji, než sebelepší exegeze.Včetně 90. žalmu. Žalmista v něm prosí Hospodina: ?Nauč nás počítat naše dny, ? ať dojdeme k moudrosti srdce.? Ať tu moudrost srdce otec Kargruber vyprosí i nám. Abychom žili s vědomím, že zemřeme a že si s sebou nevezmeme nic, než to, co jsme darovali. Ne hned a ne všechno. Ale občas aspoň něco. Trochu i jako trénink proti chamtivosti: agere contra (jednej proti)!, řekl by sv. Ignác z Loyoly.

K osobě a díle faráře Franze Kargrubera:
(viz ?Caritas ? dritte Welt ? Ostkirche?, in: DER TERNER 2 (2008), str. 37,
?Stille, aber sehr wertvolle Hilfe aus dem Vinschgau 32 (2008), str. 1,

 odeslat článek     vytisknout článek


Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti