Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   25. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Publicistika

 Komentáře "Církev a svět" 

22.8.2010 

Proroctví odborníků jsou vyvracena dějinami

Vittorio Messori

?Historický zlom?. Jsou úsměvné všechny ty analýzy, plány a předpovědi, které jsou nám čas od času předkládány. Tentokrát se týkaly Číny, jejíž ekonomika nedávno předstihla tu Japonskou. Jako obvykle se předhánějí ?znalci? a odborníci, kteří nám líčí svoje scénáře o budoucnosti Říše Středu. Ke stáří však patří možnost otočit stránku o pár let dozadu, připomenout si žurnalistiku té doby a nechat na pokoji futurologii. Kdo byl - podobně jako já - na přelomu 50. a 60. let minulého století na gymnáziu a univerzitě, je výborně očkován proti prorokujícím znalcům.

Pro začátek stačí jedna osobní vzpomínka. Roku 1961 mělo město Turín, kde jsem žil, jeden milion obyvatel. Sociologové, demografové a ekonomové, které politici brali vážně, s absolutní jistotou předpovídali, že počet jeho obyvatel překoná na přelomu tisíciletí dva miliony. V roce 2000 dosáhl skutečný počet obyvatel Turína výše 865 tisíc. Počátkem osmdesátých let jeden významný dodnes píšící úvodníkář listu La Repubblica, Eugenio Scalfari, prorokoval, že HDP Sovětského svazu na jednoho obyvatele překoná dokonce Spojené státy a západní Evropu. Profesoři politologie k nám hovořili s jiskřícíma očima o divech dekolonizace, která tehdy probíhala. Předpovídali tehdy především ekonomický a kulturní boom černého kontinentu. Afrika nás prý za několik let nechá hluboko za sebou. Mezitím ti nejúctyhodnější sociologové vydávali bestsellery o ?zániku smyslu pro posvátno v sekulárních společnostech?. V nejbližší budoucnosti ? zapřísahávali ? nás čeká úpadek religiosity. Prý také křesťanství vyhasne nebo bude redukováno až k nule, zatímco rozsudek o smrti islámu byl tehdy již vynesen. Tato víra, vzniklá mezi pouštními beduíny, je neschopná konfrontace s moderním světem. Pro její zatuchlé předpisy prý už nebude místo v nových státech Asie a Afriky, které vzejdou z dekolonizace.

Bank tehdy držely především mozkovny těch nejrenomovanějších super-expertů sdružených v tzv. Římském klubu. S jistotou těch, kteří vycházejí pouze ze zaručených údajů, neúprosně ohlašovali ?konec rozvoje?. Během několika let se prý vyčerpají surovinové zásoby, počínaje ropou. Podle nich mělo ještě dávno před rokem 2000 dojít k úpadku, který nás měl vrátit téměř do jeskyní, a to pro nedostatek surovin dodávaných Matkou Zemí. Čekala nás kromě toho také velká doba ledová, tehdy totiž všechno spělo k velkému ?globálnímu ochlazení?. Není to ironická narážka na nynější apoštoly globálního oteplení. Pamatuji si, že jsem byl jako mladý žurnalista poslán na velký mezinárodní kongres a referoval jsem o tehdy jednomyslném mínění klimatologů: v důsledku znečištění atmosféry slábne sluneční energie dopadající na zem a zanedlouho budeme mít ledovec na pobřeží Středozemního moře. V Benátkách prý budeme jezdit na saních a bruslích. Posedlost apokalyptickým ekologismem tehdy zkrátka mířila tímto směr, třebaže byla občas přijímána s nechutí.

Zrodila se elektronika, v níž dominovali experti, kteří vyrůstali na francouzském bestselleru Americká výzva. Byla to škola, která nefandila Sovětskému svazu, ale radovala se naopak z hegemonie Yankeeů. Od těchto znalců pocházela apodiktická tvrzení, týkající se sektoru elektroniky, na který prý měla v celém světě mít monopol jedna jediná firma - IBM. Nikdo jiný prý nebude s to ji připravit o moc a žádný technik, ne-li ten americký, nebude schopen sestavit počítač. Nanejvýš tak ještě Japonci, kteří jsou dobří v kopírování. Imperiální síla USA však prý ovládne také v automobilismus. Tři historické kolosy Generel Motors, Ford, Chrysler si prý už zajistili patenty na všechno, jejich výzkumná centra jsou nedostižná a každý kontinent bude stavět pouze na jejich licencích. Stejně tak tomu prý bude i v letecké dopravě. Všechny dopravní linky se prý stanou jen lokálními filiálkami nepřemožitelného gigantu Pan American. Jen pro připomínku, zmíněná společnost zanikla po dlouhé agónii roku 1991.

Pokud jde o Evropu, shodovali se tehdy žurnalisté i významní akademici na několika věcech: V případě, samozřejmě velmi nepravděpodobném, že by došlo ke sjednocení Německa, tvrdili tehdy, jednalo by se o připojení jeho západní části k té východní, tedy vlastně k Sovětskému svazu, tak prý to vyplývá z ekonomických ukazatelů. Jugoslávie se po desetiletích energické vlády Tita stala kompaktním blokem, jednotou už nedělitelného lidu, říkalo se. Ve Španělsku po smrti Franka znovu vypukne občanská válka a král, který byl již určen za nástupce, bude prý ze země vyhoštěn, ne-li rovnou zastřelen. V každém případě však tato země, znavená frankistickou diktaturou, bude prý nejméně deset let soužena nejenom násilím, ale také obrovskou chudobou. Izrael měla naopak čekat klidná budoucnost: islám se rozloží pod sluncem modernosti a Arabové si čím dál více začnou cenit ekonomických výhod, které přinesli Židé, pod jejichž rukama rozkvétá poušť a kteří hledají pracovní sílu do svých podniků. Jenom několik málo izolovaných muslimských fanatiků se prý postaví proti demokracii, laicismu a tím proti plodnému soužití. Pokud jde o Čínu, byla si média i západní sinologové jistí: marxismus Mao Ce-tunga našel v temperamentu a dějinách Číny ideální prostor. V tak obrovské zemi prý nebude možná žádná konverze na jakoukoli tržní ekonomiku. Podnikání prý není vhodné pro ?čínské mravence?.

Mohl bych v tomto vzpomínání pokračovat dlouho. Věřím však, že tyto příklady dostatečně ospravedlňují úsměv můj i mých vrstevníků, kterému se neubráníme, kdykoli slyšíme z médií něco o ?historickém zlomu?, k němuž se pojí předpovědi, které dějiny dokonale vyvrátí. Mnohem dříve než Hegel totiž hovořili o božské ironii církevní otcové: Všemohoucí si tropí žerty z lidské domýšlivosti, která by chtěla předpovídat budoucnost dějin, jejichž mystérium zná jedině On.

Z deníku Corriere della Sera, 21. srpna 2010,
přeložil Milan Glaser

Další články z podrubriky Komentáře "Církev a svět"

 odeslat článek     vytisknout článek


Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti