Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   16. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Generální audience 

25.8.2010 

Nikdy nepřestávat hledat Pravdu

Benedikt XVI. na gen. audienci, Castel Gandolfo

Česká sekce RV

Drazí bratři a sestry,
V životě každého z nás existují osoby, jež jsou nám drahé a jimž jsme obzvláště nablízku. Některé z nich jsou již v náručí Boží, jiné s námi dosud sdílejí životní pouť: jsou to naši rodiče, naši příbuzní, vychovatelé; jsou to osoby, kterým jsme činili dobře anebo od nichž se dostalo dobra nám; jsou to osoby, o nichž víme, že s nimi můžeme počítat. Důležité je však také mít ?souputníky? na cestě naší křesťanské existence. Mám na mysli duchovního vůdce, zpovědníka, osoby, s nimiž lze sdílet vlastní zkušenosti víry, ale myslím také na Pannu Marii a svaté.

Každý by měl mít nějakého světce, který je mu důvěrněji znám, aby cítil jeho blízkost v modlitbě a přímluvě, ale také proto, aby jej napodoboval. Chtěl bych vás proto vybídnout k většímu poznávání světců, počínaje tím, jehož jméno nosíte, abyste si přečetli o jejich životě, případně jejich spisy. Buďte si jisti, že se vám stanou dobrými průvodci, abyste ještě více milovali Pána, a poskytnou platnou pomoc vašemu lidskému a křesťanskému růstu.

Jak víte, i já jsem zvláštním způsobem spojen s některými postavami světců, mezi nimiž kromě svatého Josefa a svatého Benedikta, jejichž jména nosím, jsou také další. Je to svatý Augustin. Bylo pro mne velkým darem, že jsem jej mohl poznat takříkajíc zblízka prostřednictvím studia a modlitby a stal se dobrým ?souputníkem? v mém životě a v mojí službě. Rád bych zdůraznil ještě jednou důležitý aspekt jeho lidské a křesťanské zkušenosti, jenž je aktuální také v naší době, kdy se zdá, že relativismus je paradoxně onou pravdou, kterou se má řídit myšlení, rozhodování i jednání.

Svatý Augustin je mužem, který nikdy nežil povrchně. Žízeň, neklidné a ustavičné hledání Pravdy je jednou ze základních charakteristik jeho života. Nikoli však hledání ?pseudo-pravd?, neschopných dát srdci trvalý pokoj, ale oné Pravdy, která dává smysl existenci a je ?příbytkem?, ve kterém srdce nachází klid a radost. Jeho cesta, jak víme, nebyla snadná. Myslel si, že Pravdu potká v prestiži, v kariéře, v majetku, ve slibech, které mu nabízely okamžité štěstí; dopustil se chyb, prožil soužení a neúspěchy, ale nikdy se nezastavil, nikdy se nespokojil s tím, co mu přinášelo jenom záblesk světla. Dovedl pohlédnout do nitra sebe samého a povšiml si ? jak píše ve svých Vyznáních ? že ona Pravda, onen Bůh, jehož hledal svými silami, byl blíže než byl on sám sobě, neustále byl nablízku a čekal, aby mohl definitivně vstoupit do jeho života (srov. III, 6, 11; X, 27, 38).

Jak jsem řekl, když jsem komentoval nedávný film o jeho životě, svatý Augustin během svého neklidného hledání pochopil, že není tím, kdo našel Pravdu, ale že sama Pravda, kterou je Bůh, jej dostihla a nalezla (3. září 2009). Romano Guardini komentuje úryvek ze třetí kapitoly Vyznání následovně: svatý Augustin pochopil, že Bůh je ?sláva, která nás nutí pokleknout, nápoj, který hasí žízeň, poklad, který činí šťastnými, ? měl uklidňující jistotu toho, kdo konečně porozuměl, ale také blaženost lásky, která ví: Toto je všechno, co mi stačí? (Pensatori religiosi, Brescia 2001, str. 177).

V deváté knize svých Vyznání světec podává rozhovor se svou matkou, svatou Monikou, jejíž liturgická památka připadá na tento pátek, na pozítří. Je to velmi krásná scéna: on a jeho matka jsou v Ostii v jednom hotelu a z okna pozorují nebe a moře, překračují nebe a moře a na chvíli se dotknou srdce Božího v tichu tvorstva. A tady se objevuje zásadní myšlenka na cestě k Pravdě: tvorstvo má umlknout, nastává-li ticho, ve kterém může promluvit Bůh. To je vždycky pravda. I v naší době. Někdy jakoby panoval určitý strach z mlčení, z usebranosti, z přemýšlení o vlastních činech, o hlubokém smyslu vlastního života. Často, jelikož to vypadá snadněji, se raději žije pouze pomíjivým okamžikem v iluzi, že dá nepomíjivé štěstí; raději se žije povrchně, bezmyšlenkovitě. Je to strach hledat Pravdu nebo snad strach z toho, že Pravda nalezne nás, uchopí a změní náš život, jako se to stalo svatému Augustinovi.

Drazí bratři a sestry, chtěl bych říci všem, i těm, kteří na své cestě víry prožívají těžkosti, těm, kteří se nepříliš podílejí na životě církve nebo kteří žijí ?jakoby Bůh neexistoval?, aby neměli strach z Pravdy, aby cestu k ní nikdy nepřerušovali, aby nikdy nepřestávali hledat vnitřní zrakem srdce onu hlubokou pravdu o sobě samých a o věcech. Bůh neodepře darovat Světlo, aby dal uzřít, a Teplo, aby dal pocítit srdci, že nás miluje a touží být milován.
Přímluva Panny Marie, svatého Augustina a svaté Moniky ať nás na této cestě provázejí.

Přeložil Milan Glaser

Další články z podrubriky Generální audience

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
10.2.21 Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity
10.2.21 Modlitba v každodenním životě
3.2.21 Papež: Dialog mezi náboženstvími ať je naším každodenním úsilím
3.2.21 Modlitba v liturgii
27.1.21 Papež: Ideologie, vydávaná za záchranu lidstva, může přivodit jeho zkázu



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti