Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Homilie 

18.9.2010 

Ukřižovaný Pán stojí nad a před námi jako pramen spásy

Homilie Benedikta XVI. při mši sv., Westminster Cathedral

Česká sekce RV

Drazí přátelé v Kristu,

s radostí vás všechny zdravím v Pánu a děkuji za vaše vřelé přijetí. Děkuji arcibiskupovi Nicholsovi za jeho slova na uvítanou, která mi adresoval vaším jménem. Toto setkání Petrova nástupce s věřícími Velké Británie opravdu probíhá ?od srdce k srdci? a umožňuje nám radovat se v lásce Kristově a v našem společném vyznání katolické víry, kterou nám předali apoštolové.

Zvláště mě těší, že se setkáváme v této katedrále zasvěcené nejsvětější krvi, jež je znamením výkupného Božího milosrdenství, které se na svět rozlilo prostřednictvím umučení, smrti a vzkříšení jeho Syna, našeho Pána Ježíše Krista. Zvláštní pozdrav patří arcibiskupovi z Canterbury, který nás poctil svou přítomností.

Návštěvník této katedrály musí být osloven obrovským křížem, který dominuje její lodi a znázorňuje Kristovo tělo zdrcené utrpením a proniknuté bolestí, nevinnou oběť, jejíž smrt nás smířila s Otcem a darovala nám dokonce účast na životě Boha. Pánovy rozevřené paže jakoby objímaly celý chrám a pozvedaly k Otci zástupy věřících, kteří se shromažďují kolem oltáře k eucharistické oběti a mají účast na jejích plodech. Ukřižovaný Pán stojí nad námi i před námi jako pramen našeho života a spásy; ?velekněz budoucích hodnot?, jak ho nazývá autor listu Židům v dnešním prvním čtení (9,11).

Takříkajíc ve stínu tohoto působivého obrazu bych rád poukázal na Boží slovo, které bylo hlásáno mezi námi, a uvažoval o tajemství nejsvětější krve, protože toto tajemství nás přivádí k rozeznání jednoty mezi obětí Krista na kříži, eucharistickou obětí, kterou daroval své církvi, a jeho věčným kněžstvím, jehož prostřednictvím ? tím, že sedí po pravici Otce ? se stále přimlouvá za nás, údy svého mystického těla.

Začněme od oběti kříže. Vytrysknutí Kristovy krve je zdrojem života církve. Jak víme, svatý Jan vidí ve vodě a v krvi, které prýští z těla našeho Pána, pramen božského života, který nám dal Duch Svatý a je nám udělován ve svátostech (Jan 19,34; srov. 1 Jan 1,7;5,6-7). Mohli bychom říci, že list Židům vyvodil liturgický obsah tohoto tajemství. Svým utrpením, smrtí a sebedarováním v Duchu svatém se Ježíš stal naším Veleknězem a ?prostředníkem nové smlouvy? (9,15). Tato slova připomínají slova našeho Pána při Poslední večeři, když ustanovil eucharistii jako svátost svého těla, vydaného za nás, a svojí krve, krve nové a věčné smlouvy, prolité na odpuštění hříchů (srov. Mk 14,24; Mt 26,28; Lk 22,20).

Církev věrná Kristovu příkazu ?to čiňte na mou památku? (Lk 22,19) slaví v každé době a na každém místě eucharistii, dokud Pán nepřijde ve slávě; raduje se v jeho svátostné přítomnosti a čerpá sílu z jeho spásné oběti za vykoupení světa. Eucharistická oběť byla vždycky jádrem katolické víry. V šestnáctém století byla zpochybněna, a pak slavnostně znovu potvrzena Tridentským koncilem v souvislosti s naším ospravedlněním v Kristu. Jak víme, tady v Anglii mnozí neochvějně hájili mši svatou často za vysokou cenu a věnovali život úctě k Nejsvětější eucharistii, kterou se vyznačoval katolicismus v těchto zemích.

Eucharistická oběť Těla a Krve Kristovy obsahuje mystérium umučení našeho Pána, které pokračuje v údech jeho mystického Těla ? církvi všech dob. Velký kříž, který je zde nad námi, nám připomíná, že Kristus, náš věčný Velekněz, každý den spojuje naše oběti, utrpení, potřeby, naděje a touhy s nekonečnými zásluhami své vlastní oběti.

Skrze něho, s ním a v něm přinášíme svá těla jako oběť Bohu milou a svatou (srov. Řím 12,1). V tomto smyslu jsme zapojeni do jeho věčné oběti a ? jak praví svatý Pavel ? doplňujeme na svém těle to, co zbývá vytrpět do plné míry Kristova utrpení k užitku jeho těla, kterým je církev (srov. Kol 1,24). V životě církve, v jejích zkouškách a souženích, jak pronikavě vyjádřil Pascal, pokračuje Kristova agónie až do konce světa (Pensées, 553, vyd. Brunschwicg).

V té nejvýmluvnější formě nám toto pojetí mystéria drahocenné Kristovy krve ukazují mučedníci všech dob, kteří vypili kalich, z něhož pil sám Kristus, a jejichž krev, prolitá ve spojení s jeho obětí, dává církvi nový život. Odráží se také na našich bratřích a sestrách ve světě, kteří i dnes zakoušejí diskriminaci a pronásledování pro svou křesťanskou víru. Toto pojetí je však často skrytě přítomno v utrpeních všech jednotlivých křesťanů, kteří denně spojují svoje oběti s Pánovými oběťmi za posvěcení církve a za vykoupení světa. Myslím zejména na ty, kteří jsou s touto eucharistickou slavností sjednoceni duchovně, zvláště na lidi nemocné, staré, s postižením a ty, kteří trpí na těle či na duchu.

Myslím zde také na nesmírné utrpení způsobené zneužíváním dětí, zejména v církvi jejími služebníky. Vyjadřuji svůj hluboký soucit s nevinnými oběťmi těchto neslýchaných zločinů spolu s nadějí, že moc Kristovy milosti, jeho smírná oběť přinese hluboké uzdravení a pokoj do jejich životů. Přiznávám také zahanbení a ponížení, které nás všechny proniklo v důsledku těchto hříchů, a vybízím vás, abyste vše svěřili Pánu v důvěře, že toto pohoršení přispěje k uzdravení zraněných, k očištění církve a k obnově jejího staletého poslání formovat mládež a pečovat o ni. Vyjadřuji svou vděčnost za snahy vyvinuté k zodpovědnému vyrovnání se s tímto problémem, a všechny vás žádám, abyste měli starost o oběti a byli se svými kněžími solidární.

Drazí přátelé, vraťme se k rozjímání o velkém kříži, který se nad námi vypíná. Rozepjaté ruce našeho Pána na kříži nás vybízejí, abychom rozjímali také o naší účasti na jeho věčném kněžství i o odpovědnosti, kterou máme, když jako údy jeho těla neseme smiřující moc jeho oběti světu, v němž žijeme. Druhý vatikánský koncil hovořil výmluvně o nezbytné roli věřících laiků v rozvoji poslání církve prostřednictvím snahy sloužit ve společnosti jako evangelní kvas a pracovat ve světě na šíření Božího království (srov. Lumen gentium, 31; Apostolicam actuositatem, 7).

Výzva Koncilu věřícím laikům, aby svou účastí na Kristově poslání přijali křestní závazek, připomíná intuice a učení John Henry Newmana. Kéž hluboké myšlenky tohoto velkého Angličana nadále inspirují všechny Kristovy učedníky této země, aby své myšlenky, slova a skutky připodobňovali Kristu a neúnavně pracovali na obraně neměnných morálních pravd, které evangelium převzalo, osvítilo a potvrdilo a které jsou základem opravdu lidské, spravedlivé a svobodné společnosti.

Soudobá společnost velice potřebuje toto svědectví! Velice potřebujeme v církvi i ve společnosti svědky krásy svatosti, svědky záře pravdy, svědky radosti a svobody, jež se rodí z živého vztahu ke Kristu! Jedna z největších výzev, kterým dnes musíme čelit, spočívá v tom, jakým způsobem máme přesvědčivě mluvit o osvobozující moudrosti a moci Božího slova ke světu, který nezřídka spatřuje v evangeliu překážku lidské svobody namísto pravdy, která osvobozuje naši mysl a osvěcuje naše snahy, abychom žili moudře a dobře ať už jako jednotlivci nebo členové společnosti.

Modleme se tedy, aby si katolíci této země stále více uvědomovali svou důstojnost kněžského lidu, povolaného zasvěcovat svět Bohu prostřednictvím života víry a svatosti. Kéž tento růst apoštolské horlivosti provází posílení modlitby za povolání ke kněžské službě. Čím více se rozvíjí apoštolát laiků, tím více se pociťuje potřeba kněží, a čím více laici prohlubují vědomí svého specifického povolání, tím více se stává zřejmým to, co je vlastní kněžím. Kéž mnozí mladí této země naleznou sílu odpovědět na povolání Mistra ke služebnému kněžství, nabídnou své životy, svou energii i své nadání Bohu a posílí tak svůj lid v jednotě a věrnosti evangeliu, zejména slavením eucharistické oběti.

Drazí přátelé, v této katedrále Nejsvětější krve vás ještě jednou vybízím, abyste hleděli na Krista, původce a dovršitele naší víry (srov. Žid 12,2). Žádám vás, abyste se ještě plněji sjednotili s Pánem účastí na Jeho oběti na kříži a konali onu ?duchovní bohoslužbu? (srov. Řím 12,1), která zahrnuje všechny stránky našeho života a vyjadřuje se závazkem přispívat k příchodu Jeho království. Modlím se, abyste se v tom spojili se zástupy věřících dlouhých křesťanských dějin této země a vytvářeli společnost opravdu hodnou člověka, hodnou těch nejušlechtilejších tradic vašeho národa.

Přeložil Milan Glaser

Další články z podrubriky Homilie

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
25.1.21 Modlitba přivádí k lásce, jinak je samolibým rituálem
24.1.21 Papež k neděli Božího Slova: Vypnout televizi a otevřít Bibli
1.1.21 Papež: Ze srdce se rodí dobro
31.12.20 Nešpory na závěr kalendářního roku v bazilice sv. Petra
31.12.20 Papež nepovede obřady na přelomu roku kvůli bolesti zad



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti