Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   25. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Promluvy 

18.9.2010 

Péče o staré lidi je náležitý projev vděčnosti

Benedikt XVI. při návštěvě domova důchodců, Londýn

Česká sekce RV

Moji drazí bratři a sestry,
jsem opravdu rád, že jsem s vámi, obyvateli Domu sv. Petra, a že mohu poděkovat sestře Marie Claire a paní Taskper za jejich vlídná slova přijetí vaším jménem. Jsem rovněž rád, že mohu pozdravit arcibiskupa Smithe ze Southwarku a také Malé sestry chudých, personál a dobrovolníky, kteří vám pomáhají.

Díky pokroku v medicíně a dalším faktorům, souvisejícím s prodlužováním života, je důležité rozeznat v rostoucím počtu starých lidí požehnání pro společnost. Každá generace se může učit ze zkušenosti a moudrosti předchozí generace. Navíc zajištění péče o staré lidi by nemělo být považováno za projev velkorysosti, ale za splátku dluhu vděčnosti.

Církev vždy měla velkou úctu ke starému člověku. Čtvrté přikázání "cti svého otce i matku, jak ti přikázal Hospodin, tvůj Bůh" je spojeno s příslibem "abys byl dlouho živ a dobře se ti vedlo na zemi, kterou ti dává Hospodin, tvůj Bůh" (5 M 5,16). Starost církve o staré a nemocné lidi jim nenabízí jen lásku a péči, ale zároveň ji Bůh odměňuje požehnáním, které slíbil na zemi tomu, kdo toto přikázání bude zachovávat. Bůh vyžaduje správnou úctu k důstojnosti, hodnotě, zdraví a pohodlí starých lidí a prostřednictvím svých charitativních institucí ve Velké Británii i jinde se církev snaží naplnit přikázání Hospodina o úctě k životu bez ohledu na věk a okolnosti.

Na začátku svého pontifikátu jsem řekl: "Každý z nás je chtěný, každý z nás je milován a každý z nás je nezbytný." (Homilie při mši na začátku Petrovy služby římského biskupa, 24. dubna 2005).

Život je jedinečný dar v jakémkoli stádiu od početí po přirozenou smrt a je pouze na Bohu, zda ho dá či vezme. Člověk se může v pozdním věku těšit dobrému zdraví, přesto by křesťané neměli mít strach z podílu na Kristově utrpení, s nímž se setkáváme v nemoci, pokud to Bůh chce. Můj předchůdce papež Jan Pavel II. v posledních letech svého života veřejně trpěl. Všem bylo jasné, že to prožíval ve spojení s utrpením našeho Spasitele. Jeho radost a trpělivost, s nimiž prožíval své poslední dny, byly významným a dojemným příkladem pro nás, kteří musíme nést tíhu přibývajícího věku.

Proto jsem mezi vás přišel nejen jako otec, ale především jako bratr, který dobře zná radosti i výzvy, které věk přináší. Dlouhý život nám dává možnost vážit si krásy těch největších darů, které nám Bůh dal: daru života i daru křehkosti lidského ducha. Kdo již prožil řádku let, má výbornou příležitost prohloubit vlastní poznání tajemství Krista, který se snížil, aby sdílel naše lidství. Jak se prodlužuje běžná délka našeho života, často ubývají fyzické schopnosti. Přesto může toto období patřit k duchovně nejplodnějším letům našeho života. Dávají nám možnost, abychom mysleli v upřímné modlitbě na všechny, které jsme během života milovali, a odevzdat milosti a laskavosti Boží vše, čím jsme byli a co jsme dělali. Přinese nám to jistě velkou duchovní útěchu a možnost znovu objevit jeho lásku a dobrotu po všechny dny našeho života.

Drazí bratři a sestry, s těmito pocity vás ze srdce ujišťuji svými modlitbami za vás a prosím, abyste se i vy modlili za mne. Kéž se naše blahoslavená Paní a její snoubenec Josef přimlouvají za naše štěstí v tomto životě a zajistí nám požehnání pokojného přechodu do věčnosti. Bůh vám všem žehnej!

Překlad Irena Sargánková

Další články z podrubriky Promluvy

 odeslat článek     vytisknout článek


Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti