Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   14. 5. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Publicistika

 Komentáře "Církev a svět" 

26.9.2010 

Světlo Kláry

k beatifikaci Chiary Luce Badano

Carlo di Cicco

V době chabého občanského nadšení a existenciálních nejistot představuje církev jednu mladou ženu ? Kláru Badano, která zemřela ve svých necelých 19 letech v roce 1990 na nemoc, která vzbuzuje strach ? a dává ji za příklad možnosti, jak se vymanit z tupého snění duše, v níž vyhořela radost a naděje.

Dnes, kdy se křesťanská víra začíná stávat úzkou stezkou, jež je věcí volby, tvoří postava nové blahoslavené, za kterou byla včera liturgicky prohlášena, otázku jen zdánlivě čistě katolickou. Díky způsobu, jakým žila Klára svůj nečekaně krátký život, dává její beatifikace mocný signál a křižuje se s otázkami lidí všech míst a přesvědčení. Klára Badano není příkladem křesťanství chápaného jako reziduum chlácholivých legend určených prosťáčkům, nýbrž příkladem svobody ducha vtělené do všední dynamiky našeho současného života, kdy v nejvíce sekularizovaných společnostech bývá kladena otázka, zda náboženská víra není jen průhledná vytáčka. Je příkladem křesťanství, které mění život, protože proniká mysl i srdce. Především mladých, ale i každého hledače smyslu.

Blahořečením této dívky se církev staví do pozice seriózního naslouchání žádosti po autenticitě, kterou mladí předkládají každé autoritě. Mladá Klára čerpala moudrost života nikoli z abstraktních teorií, ale spíše z typického rozhodnutí mladistvých, které dospělí žijí někdy v určitém rozčarování, tj. stavět všechno a hned na lásce ve snaze ji zvěčnit. To je ostatně společný jmenovatel světců bez ohledu na jejich životní data. Všichni jsou zamilováni do Ježíše Krista, kterého si vybrali za absolutní dobro svého života. Toto následování dává vytrysknout nemyslitelným energiím využitým ke štěstí druhých. Svatí dosahují vlastního štěstí tím, že se stravují ve službě bližním, chudým a slabým vůbec, považovaným za živé obrazy Boží. Jde o tajemné štěstí odporující zlu a utrpení, do něhož je vpletena osnova každého života.

Svatost nenabízí život magický či paranormální, nýbrž cestu, na níž mohou všichni bez rozdílu vstoupit a kterou mohou všichni absolvovat, žijíc evangelium a největší přikázání, které obsahuje: miluj Boha všemi svými silami, a miluj druhé jako Ježíš Kristus miloval tebe.

Klára Badano je dívka, která se vroucně a záhy zamilovala do Ježíše Krista. Žila a zemřela provázena touto velkou láskou. Neměla čas na svoje utrpení, ale oči a srdce pro druhé. V neustálém dialogu s Jediným Živým se bez kázání stala konkrétním důkazem toho, že Bůh není hazard, na něhož se potmě sází, nýbrž zajímavý diskutér, který může změnit kvalitu žití i umírání, je-li hledán a dotazován.

Když církev rozpoznává svatost mladíka nebo dívky, zapaluje svíci v temnotách doby, místo aby proklínala tmu. Do vnímání námah života, které denně každý zakouší, tak přidává alternativní pomoc: pochopení, že život není celý tady, že smysl života není uzavřen pouze mezi narozením a smrtí a že pokud milujeme, lze žít odpovědně a spokojeně a to i v jakémkoli druhu utrpení a slabosti.

Mladí jsou z definice nositeli života a těžko se smiřují s bolestí. Mládí se oplakává, je záviděno; je to dobro toužebné, ale přechodné. Rádo se znovu dobývá zpět. Křesťanská svatost má hodně co do činění s tímto lidským cítěním, protože ho zakouší a snaží se jej uzdravit jinak než vědecky: láskou. Schopnost milovat je jediný elixír, který zajišťuje mládí srdce a ducha a to i v tom nejvíce odpuzujícím a nevyhnutelném fyzickém skonu.

Dříve než úsudek jsou svatí trasou prožitého života. Církev se posuzuje podle svatých a nejenom podle hříšníků. Pokaždé když prohlásí nějakou osobu za blahoslavenou či svatou, zejména je-li mladá, obnovuje své rozhodnutí měnit sebe samu k lepšímu. Na svatých 21. století staví Benedikt XVI. zdar opravdové reformy církve zahájené Druhým vatikánským koncilem.

Klára Badano je první osobou pocházející z hnutí fokoláre, která se stala svatou. Jiná Klára, zakladatelka tohoto rozsáhlého hnutí mužů i žen, které chce proměňovat svět láskou, dala této mladé učednici přezdívku Luce, Světlo, takže nová blahoslavená se nyní jmenuje Chiara Luce Badano. Je to světlo vnitřní, jak známo, které otevírá mysl a probouzí srdce.

Z deníku Osservatore Romano 26. září 2010

přeložil Milan Glaser

Další články z podrubriky Komentáře "Církev a svět"

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
7.11.20 Blahoslavený Joan Roig i Diggle: Bůh je se mnou
31.10.20 Otec McGivney vyprosil uzdravení pro chlapce s Downovým syndromem
31.10.20 Blahoslavený Michael McGivney – kněz, který podlehl zápalu plic při pandemii
10.10.20 Beatifikován Carlo Acutis
5.10.20 Blahoslavený Olinto Marella, “Boží tulák”



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv květen 24
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti