Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   25. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Promluvy 

3.10.2010 

Zárodek smyslu života klíčí v dítěti díky rodičům

Benedikt XVI. na setkání s mládeží, Palermo

Česká sekce RV

Drazí mladí a drahé rodiny Sicílie!
Co nejsrdečněji a nejradostněji vás zdravím! Díky za vaši radost a za vaši víru. Setkání s vámi je poslední na mojí dnešní návštěvě v Palermu, ale v jistém smyslu je ústřední. Právě tato příležitost, totiž regionální setkání mladých a rodin, byla totiž důvodem k mému pozvání. Musím tedy dnes začít odtud, od této události, a činím tak nejprve poděkováním mons. Mario Russotto, biskupovi z Caltanissetta, který je regionálním delegátem pro pastoraci mládeže a rodin a dva mladé lidi: Giorgiu a Davida. Váš pozdrav, drazí přátelé, byl víc než to. Byl sdělením víry a naděje. Srdečné díky. Římský biskup přichází utvrzovat křesťany ve víře, ale sám se pak vrací domů utvrzen vaší vírou, vaší radostí a vaší nadějí.

Nuže, mládeži a rodiny. Musíme vzít vážně toto setkání, toto společné přebývání, které nemůže být jen příležitostné či funkční. Má svůj lidský, křesťanský a církevní smysl. Chtěl bych začít nikoli úsudkem, ale svědectvím, příběhem prožitým a vysoce aktuálním. Myslím, že všichni víte, že v sobotu 25. září byla v Římě beatifikována italská dívka jménem Klára, Klára Badano. Vybízím vás, abyste se seznámili: její život byl krátký, ale je nádherným poselstvím. Klára se narodila roku 1971 a zemřela roku 1990 v důsledku nevyléčitelné nemoci. Devatenáct let života, lásky a víry. Poslední dva roky byly také plné bolesti. Vždy však v lásce a světle, světle, jež kolem sebe šířila a jež vycházelo z nitra: z jejího srdce naplněného Bohem! Jak je to možné? Jak může 17- 18 letá dívka snášet takovéto lidsky beznadějné utrpení a šířit kolem lásku, klid, pokoj a víru? Evidentně tu jde o milost Boží, ale tato milost byla také připravována a doprovázena lidskou spoluprací. Samozřejmě spoluprací samotné Kláry, ale také jejích rodičů a jejích přátel.

Především však rodičů, rodinou. Dnes to chci obzvláště zdůraznit. Rodiče blahoslavené Kláry Badano žijí, byli v Římě na beatifikaci ? a setkal jsem s nimi osobně. Jsou svědky základní skutečnosti, která vysvětluje všechno: jejich dcera byla naplněna světlem Božím! A toto světlo, které vychází z víry a z lásky, v ní poprvé rozžali oni: tatínek a maminka zažehli v duši své dcery plamínek víry a pomáhali Kláře o něj pečovat, aby nezhasl ani v obtížných chvílích růstu a zejména ve velké a dlouhé zkoušce utrpení, kterou podstoupila také ctihodná Maria Carmelina Leone, která zemřela v 17 letech. Drazí přátelé, to je první poselství, které vám chci předat: vztah mezi rodiči a dětmi ? jak víte ? je základem. Avšak nejenom kvůli tradici, o níž vím, že ji Sicilané velmi ctí. Jde o něco víc. Něco, co nás učil Ježíš: jde o pochodeň víry, která se předává z generace na generaci, onen plamen, který je přítomen také při obřadu křtu, když kněz říká: ?Světlo Kristovo, velikonoční znamení? plamen, který je stále třeba živit?.

Rodina je základem toho, aby v lidské duši vyklíčil první zárodek smyslu života. Klíčí ve vztahu s matkou a s otcem, kteří nejsou páni života svých dětí, nýbrž prvními spolupracovníky Boha při předávání života a víry. Příkladným a mimořádným způsobem k tomu došlo v rodině blahoslavené Kláry Badano, ale děje se tak v mnoha rodinách. Také na Sicílii existují skvělá svědectví mladých, kteří vyrostli jako krásné, kvetoucí rostliny po té, co vyklíčili v rodině Pánovou milostí a lidskou spoluprácí. Myslím na blahoslavenou Pinu Suriano, na ctihodné Marii Carmelinu Leone a Marii Magno, velké vychovatelky, na služebníky Boží Rosaria Livatino, Maria Giuseppe Restivo a na mnoho mladých, které vy znáte! Jejich činy se často nedostanou do zpravodajství, protože zlo činí větší povyk. Jsou však silou a budoucností Sicílie! Obraz stromu prezentuje člověka velmi příznačně. Bible ho používá například v Žalmech. První Žalm praví: Blaze tomu, kdo přemítá o zákoně Hospodinově, ?podobá se tak stromu zasazenému u vodních proudů, ve svůj čas přináší ovoce? (v. 3). Těmi ?vodní proudy? mohou být ?řeka? tradice, ?řeka? víry, z níž se čerpá životní míza. Drazí mladí ze Sicílie, buďte stromy, které zapouštějí kořeny do ?řeky? dobra! Nemějte strach odporovat zlu! Společně budete jako les, který roste možná potichu, ale má schopnost nést plody, nést život a obnovovat z hloubi vlastní zem! Nevěřte sugescím mafie, jež je cestou smrti, neslučitelnou s evangeliem, jak vaši biskupové tolikrát řekli a říkají!

Apoštol Pavel přebírá stejný obraz v listě Kolosanům, kde vybízí křesťany, aby byli ?zakořeněni v Kristu, utvrzeni ve víře? (srov. Kol 2,7). Vy mladí víte, že tato slova jsou tématem mého poselství ke Světovému dni mladých, který proběhne příští rok v Madridu. Obraz stromu nám říká, že každý z nás potřebuje úrodnou půdu, kam zapouští své kořeny, půdu bohatou na živiny, které dávají růst osobě: jsou to hodnoty, ale především je to láska a víra, poznání pravé tváře Boží, vědomí, že On nás miluje nekonečně, věrně a trpělivě až k položení svého života za nás. V tomto smyslu je rodina ?malou církví?, protože předává Boha, předává Kristovu lásku silou svátosti manželství. Božská láska, která pojí muže a ženu a činí z nich rodiče, je schopna vzbudit v srdci dětí zárodek víry, tedy světlo hlubokého smyslu života.

A to je další důležitá pasáž, kterou mohu jen naznačit. Aby byla rodina ?malou církví? , musí být zasazena do ?velké církve?, tedy do rodiny Boží, kterou přišel vytvořit Kristus. Také o tom svědčí blahoslavená Klára Badano, jako všichni mladí svatí a blahoslavení: společně s vlastní rodinou je základem také široká rodina církve, potkávaná a zakoušená ve farním společenství, v diecézi. Pro blahoslavenou Pinu Suriano to byla Katolická akce, jež rozsáhle působí v této zemi, pro Kláru Badano hnutí Fokoláre. Také církevní hnutí a sdružení totiž neslouží sobě samým, ale Kristu a církvi.

Drazí přátelé! Znám vaše těžkosti v nynějším sociálním kontextu, jež jsou těžkostmi dnešních mladých a rodin zejména na jihu Itálie. A znám také nasazení, kterým reagujete na tyto problémy a čelíte jim, provázeni svými kněžími, kteří jsou vám autentickými otci a bratry ve víře, jako byl don Pino Puglisi. Děkuji Bohu, že jsem se s vámi setkal, protože kde jsou mladí a rodiny, kteří volí cestu evangelia, tam je naděje. A vy jste znamením naděje nejenom pro Sicílii, ale pro celou Itálii. Přinesl jsem vám svědectví o svatosti, a vy mi nabízíte svoje: tváře tolika mladých lidí této země, které milují Krista evangelní radikalitou; vaše tváře samotné jsou jako mozaika! To je největší dar, který jsme obdrželi: být církví, být v Kristu znamením a nástrojem jednoty, pokoje a pravé svobody. Nikdo nemůže nám tuto radost vzít! Nikdo nám nemůže vzít tuto moc! Odvahu, drahá mládeži a drahé rodiny Sicílie! Buďte svatí! Ve škole Mariině, naší Matky, se dejte plně k dispozici Bohu, nechte se utvářet jeho Slovem a jeho Duchem, a buďte nadále a vždy solí a světlem této svojí milované země. Děkuji!

Přeložil Milan Glaser

Další články z podrubriky Promluvy

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
7.9.19 Nikdo nemůže nikomu říci: nepotřebuji tě
6.10.18 Pravá moc slouží, jinak je sobectvím
13.8.18 Papež: Církev, která nevydává svědectví, je pouhým dýmem
11.8.18 Církev potřebuje váš rozlet, vaše intuice, vaši víru
7.4.18 Papež František: Zapřít sám sebe znamená zapřít „starého člověka“



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti