Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Homilie 

17.10.2010 

Modlitba musí být vyjádřením víry

Homilie Benedikta XVI. při kanonizaci, nám. sv. Petra

Česká sekce RV

Drazí bratři a sestry,
Dnes se na náměstí sv. Petra opět koná slavnost svatosti. S potěšením srdečně vítám vás všechny, kteří jste přišli ? někdy i z velké dálky ? abyste se jí účastnili. Zvláštní pozdrav patří kardinálům, biskupům a generálním představeným řeholních institutů, založených novými svatými, jakož i oficiálním delegacím a všem občanským představitelům. Společně se snažme chápat, co nám Pán říká v Písmu svatém, z něhož se před chvílí četlo. Liturgie této neděle nám nabízí základní učení: nezbytnost modlit se bez přestání a neúnavně. Někdy v modlitbě ochabujeme, máme dojem, že modlitba není pro život tak užitečná a že je málo účinná. Proto jsme pokoušeni věnovat se vlastní činnosti, vynakládat lidské prostředky k dosažení našich cílů, a neutíkáme se k Bohu. Ježíš však tvrdí, že je třeba se modlit neustále, a činí tak prostřednictvím zvláštního podobenství (srov. Lk 18,1-8).

Vypráví o soudci, který se nebojí Boha a nebere ohled na nikoho, soudce, který nemá žádný kladný postoj k nikomu, ale hledá jen svůj vlastní prospěch. Nebojí se Božího soudu a nemá respekt vůči bližnímu. Další osobou je vdova, osoba v nejisté situaci. V Bibli jsou vdova a sirotek kategoriemi lidí, jež jsou v největší nouzi, protože jsou bez prostředků a bezbranní. Vdova jde k soudci, aby žádala spravedlnost. Její možnosti dosáhnout, aby byla vyslechnuta, jsou téměř nulové, protože soudce jí pohrdá a ona na něho nemůže vyvinout žádný tlak. Nemůže se ani odvolat na náboženské principy, protože soudce se Boha nebojí. Proto je tato vdova zbavena všech možností. Naléhá však a bez ustání se dožaduje, je neodbytná a tak nakonec u soudce dosáhne svého. V tomto bodě Ježíš za užití argumentu a fortiori podotýká: pokud se nepoctivý soudce nakonec nechá přesvědčit vdovinou prosbou, tím spíše pak Bůh, který je dobrý, vyslyší ty, kdo jej prosí. Bůh je totiž zosobněná štědrost, je milosrdný a je tedy neustále připraven slyšet prosby. Proto nesmíme nikdy zoufat, nýbrž stále naléhat v modlitbě.

Závěr evangelního úryvku mluví o víře: ?Nalezne Syn člověka na zemi víru, až přijde?? (Lk 18,8). Je to otázka, která má vzbuzovat růst naší víry. Je totiž zřejmé, že modlitba musí být vyjádřením víry, jinak není pravou modlitbou. Pokud někdo nevěří v dobrotu Boha, opravdu se nemůže modlit náležitě. Víra je podstatou, jakýmsi základem postoje modlitby. A tak to činilo šest nových svatých, kteří dnes budou vyneseni k úctě všeobecné církve: Stanislav Soltys, Andre Bessette, Candida Maria de Jesus Cipitria y Barriola, Mary od the Gross MacKillop, Giulia Salzano a Battista Camilla Varano.

Svatý Stanislav Kazimierczyk, řeholník z 15. století může být i pro nás příkladem a přímluvcem. Celý jeho život byl spojen s eucharistií. Nejprve v kostele Božího Těla na Kazimierzu v dnešním Krakově, kde se po boku otce i matky učil víře a zbožnosti, kde složil řeholní sliby u regulárních kanovníků, kde sloužil jako kněz, vychovatel, pečovatel o potřebné. Především ho však s eucharistií spojovala vroucí láska ke Kristu přítomného pod způsobami chleba a vína, prožívání tajemství Jeho smrti a zmrtvýchvstání, které se nekrvavým způsobem naplňuje ve mši svaté a praktikování lásky k bližnímu, jejímž zdrojem a znamením je svaté přijímání.

Fráter André Bessette původem z kanadského Québecu a řeholník kongregace Svatého kříže zakusil mnohou chudobu a utrpení. Utíkal se k Bohu modlitbou a intenzivním vnitřním životem. Jako vrátný koleje Notre Dame v Montreal prokazoval nezvykle soucitnou lásku a snažil se sloužit všem potřebným, kteří za ním s důvěrou přicházeli. Třebaže neměl vysokého vzdělání, pochopil, co je ve víře nejdůležitější. Věřit pro něho znamenalo poddat se dobrovolně a s láskou Boží vůli. Proniknut Ježíšovým tajemstvím zakoušel blahoslavenství lidí čistého a opravdového srdce. Tato milost prostoty mu umožňovala vidět Boha. Vybudoval oratoř sv.Josefa na Mont Royal, o niž se pečlivě staral až do smrti roku 1937. Byl svědkem nespočetných uzdravení a obrácení. ?Nežádejte úlevy v těžkostech ? říkával ? proste spíše o milost dobře je snášet.? Všechno vnímal jako řeč Boha a Jeho přítomnosti. Kéž bychom i my podle jeho vzoru jednoduše nacházeli v našem životě Boha a objevovali Jeho přítomnost. Kéž příklad bratra Andrého inspiruje křesťanský život Kanaďanů.

?Nalezne Syn člověka na zemi víru, až přijde?? Dnes můžeme s úlevou a jistotou říci, že ano, když rozjímáme Matku Candidu od Ježíše Cipitria y Barriole. Tato dívka prostého původu a srdce, v němž přebýval Bůh a které mu později odevzdala, když během své formace u jezuitů přijala velké rozhodnutí ?žít jenom pro Boha?. Tomuto rozhodnutí zůstala věrná, jak sama před smrtí přiznává. Žila pro Boha a pro Jeho vůli, aby dosáhla všech a všem přinesla neochvějnou naději, zejména těm, kteří ji nejvíce potřebují. ?Kde není místa pro chudé, tím spíše tam není místo pro mne? ? říkávala nová světice, která různým způsobem zarážela své spolusestry svou touhou po Ježíšovi a oddaností výchově a pomoci ženám. Tak se zrodily Ježíšovy dcery, které dnes mají ve své zakladatelce vznešený příklad k následování a nadšení misijního poslání v mnoha zemích, kam dosáhnul duch a apoštolská horlivost Matky Candidy.

?Ty však vytrvej v tom, co jsi se naučila a co ti bylo svěřeno, protože víš, od koho jsi se naučila moudrosti, vedoucí ke spáse skrze víru v Kristu Ježíši.? Mnoho let přijímali nespočetní Australané dobra od učitelů inspirovaných odvážným a svatým příkladem horlivosti, vytrvalosti a modlitby Matky Mary MacKillop. Jako mladá žena se zasvětila výchově chudých v těžkých a náročných vesnických krajích Austrálie a inspirovala další ženy, aby se k ní přidaly v rámci první ženské řeholní komunity této země. Věnovala pozornost každou mladou osobu, která jí byla svěřena, bez ohledu na společenské postavení nebo zámožnost a pečovala o její intelektuální a duchovní formaci. Modlitba ke sv. Josefovi a nezlomná důvěra k Nejsvětějšímu Srdci Ježíšovu, jemuž zasvětila svou řeholní kongregaci, přinesly této svaté ženě i přes mnohé těžkosti nezbytné milosti, aby zůstala věrna Bohu i církvi. Ať na její přímluvu její dnešní následovnice nadále s vírou a pokorou slouží Bohu a církvi.

Ve druhé polovině dvacátého století v Kampánii na jihu Itálie Pán povolal jednu mladou učitelku ze základní školy, Giulia Salzano, a učinil z ní apoštolku křesťanské výchovy, zakladatelku kongregace sester katechetek od Nejsvětějšího Srdce Ježíšova. Matka Giulia dobře pochopila důležitost katecheze v církvi a spojovala pedagogickou přípravu s duchovní horlivostí, věnovala se jí velkodušně a inteligentně a podílela se tak na formaci osob každého věku a společenské vrstvy. Svým spolusestrám opakovaně říkala, že si přeje vyučovat katechismu až do poslední chvíle svého života a dokazovat celou svou bytostí, že pokud ?nás Bůh stvořil, abychom jej poznali, milovali a sloužili mu v tomto životě?, pak netřeba dávat ničemu přednost před tímto úkolem. Příklad a přímluva svaté Giulia Salzano ať jsou oporou církve v jejím poslání zvěstovat Krista a utvářet autentická křesťanská svědomí.

Svatá Battista Camilla Varano, klariska z 15. století dosvědčila až do důsledků evangelní smysl života, zejména svou vytrvalostí v modlitbě. Vstoupila do kláštera v Urbino ve svých 23 letech a zařadila se mezi protagonistky širokého hnutí reformy ženské františkánské spirituality, která zamýšlela plnou obnovu charismatu svaté Kláry z Assisi. Založila nové mnišské fundace v Camerina, kde byla několikrát abatyší, a ve Fermo a San Severino. Život svaté Battisty plně ponořené do božských hlubin byl neustálou askezí, vyznačující se hrdinskou láskou k Bohu a bližnímu. Byl poznamenán velkými utrpeními a mystickými útěchami; rozhodla se totiž, jak sama napsala ?vstoupit do Nejsvětějšího Srdce Ježíšova a utopit se v oceánu jeho nejhořčího utrpení?. V době, kdy církev trpěla velkým uvolněním mravů, vydala se s rozhodností cestou pokání a modlitby, oživena vroucím přáním obnovy Kristova mystického těla.

Drazí bratři a sestry, děkujme Pánu za dar svatosti, která vyzařuje z církve a dnes se ukazuje na tváři těchto našich bratří a sester. Ježíš zve každého z nás, abychom ho následovali a obdrželi dědictví věčného života. Nechme se přitáhnout těmito zářivými příklady, nechme se vést jejich učením, aby náš křesťanský život byl jediným hymnem chvály Bohu. Kéž nám tuto milost vyprosí Panna Maria na přímluvu šesti nových svatých, které dnes s radostí ctíme.
Amen.

Přeložil Milan Glaser

Další články z podrubriky Homilie

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
13.10.19 Papež: Děkování není záležitost zdvořilosti či slušnosti, nýbrž víry
12.10.19 Pět nových světců všeobecné církve
18.7.19 Matku Mariam Thresiu, budoucí světici, uctívají též hinduisté
14.10.18 Papež: Ježíš nás zve, abychom se vrátili k pramenům radosti
15.10.17 Papež: Bůh je opakem egoismu



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti