Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

23.11.2010 

Vyšla kniha-interview s Benediktem XVI. Český překlad se také chystá.

Vatikán. V tiskovém středisku Svatého stolce byla dnes prezentována s napětím očekávaná kniha s názvem Světlo světa. Papež, církev a znamení doby. Rozhovor Svatého otce Benedikta XVI. s Peterem Seewaldem. Kniha vyšla v 8 jazycích a 3 další jazykové verze vyjdou v brzké době. Český překlad této knihy se už také připravuje. Vydá ji brněnské nakladatelství Barrister and Principal zřejmě začátkem postní doby.

Papež odpověděl ústně, svěžím a neotřelým jazykem, na více než 90 otázek, které neznal předem. Peter Seewald na dnešní tiskovce poznamenal, že odpovědi Benedikta XVI. jsou podány věrně a v plném rozsahu bez jakékoli cenzury až na nepatrná upřesnění, která papež učinil v přepisu nahrávky celého rozhovoru při autorizaci textu.

Vatikánský tiskový mluvčí O. Lombardi na tiskovce prozradil, že se včera večer ptal Benedikta XVI. na ?důvody zrodu této knihy rozhovorů a na to, zda vydat takovouto knihu není v nynějším mediálním kontextu přece jen poněkud riskantní. Papež se tomu jen pousmál,? řekl O. Lombardi, který pak dodal:

?Proč tedy papež poskytnul toto interview? Protože má za to, že mluvit k dnešním lidem také prostým a hovorovým jazykem o mnoha otázkách, které si lidé kladou, je zkrátka dobrá služba, kterou se pokusil poskytnout. Kniha se zrodila z pastoračního úmyslu ve snaze o jednoduchou komunikaci a z ochoty odpovědět na otázky, které si kladou lidé dneška.?

Můžeme být papeži vděčni za ?skutek opravdu komunikativní odvahy, pokračoval O.Lombardi. - Snažil se totiž mluvit řečí, která je lidem srozumitelná a všem přístupná. Chtěl odpovědět na mnohé otázky i za cenu rizika, že vyvolá diskusi anebo že nebude pochopen dokonale. Proč? Protože je zodpovědný za účast svou i celé církve na všech problémech, s nimiž se dnešní svět setkává.?

Knihu představil v tiskovém středisku nejprve arcibiskup Rino Fisichella, předseda Papežské rady pro novou evangelizaci. Podle jeho mínění bude kniha podnětná pro mnohé a povede k vážnému zpytování svědomí uvnitř církve i mimo ni a může přivodit i opravdovou konverzi srdce a mysli:

?A toto je konverze, kterou Benedikt XVI. žádá po křesťanech i těch, kteří jsou ochotni mu naslouchat: ?Vynést znovu na světlo primát Boha. Je důležité, aby dnes bylo znovu vidět, že Bůh existuje, že Bůh se nás týká a odpovídá nám, a když naopak chybí, může být všechno racionální, jak jen libo, ale člověk ztrácí svou důstojnost, svou specifičnost, své lidství a padá tak to podstatné.? (str.100).?

V souvislosti s rozruchem, který nastal ve sdělovacích prostředcích po zveřejnění několika úryvků této knihy, označil Peter Seewald za ?směšné, ba trapné? to, že mediální diskuse o knize se povětšinou soustředí na otázku prezervativů.

?Tato událost dokazuje, že se žurnalistika nachází v určité krizi. Papež v knize líčí rozsáhlé panorama, mluví o krizi v církvi i ve světě, o existenci a trvání společnosti. Apeluje na lidstvo a poukazuje na to, že planeta už nemůže dále žít tak jako doposud. Vysvětluje, že kvůli budoucnosti můžeme a musíme změnit život této planety a civilizované společnosti. Toto je opravdu velké téma. Svět však diskutuje o otázce kondomů. Je to směšné a trapné. Vím, že je to otázka důležitá. Proto jsem ji položil a papež odpověděl velmi přesně a konkrétně. Poukázal mimo jiné i na to, že jeho cesta do Afriky byla zacloněna zmínkou o kondomu a média se pak už nezajímala o africké problémy, s nimiž se papež během cesty vyrovnával. Nyní nastala podobná situace. Diskutujeme o tom, zda papež připouští kondom či nikoli a všichni přitom víme, že není věcí papeže povolovat prezervativ či nikoli, nýbrž poukazovat na morální principy, mluvit o tom, jak společnost chápe sexualitu a klást otázku, zda má sexualita co do činění s láskou.?

Na dnešní tiskovce představil knihu rozhovorů s papežem také známý italský novinář ? vatikanista Luigi Accattoli, který vybídnul čtenáře, aby si povšimli lidské stránky způsobu, jakým Joseph Ratzinger zastává úřad papeže.

?Spatříme Josepha-Benedikta, který pochybuje, klade si otázky anebo si je ? v závislosti na tématu, ke kterému se vyjadřuje ? zcela jist tím, co říká, který nás informuje o tom, jak dochází ke svým rozhodnutím, který připouští pochybení nebo přehodnocuje anebo dává prorocky vytušit budoucí orientace. Přijměme tohoto muže povolaného být papežem tak, jak to sám navrhuje v knize Ježíš Nazaretský, kterou nenabízí jako dokument učitelského úřadu, ale jako svědectví vlastního hledání Pánovy tváře. I těmito šesti hodinami přátelského rozhovoru ukazuje svou ochotu učinit vše pro to, aby určitým způsobem oslovil každého.?

Na prezentaci knihy v přeplněném sále tiskového střediska byl přítomen také osobní papežův sekretář O. Georg Gaenswein.

(mig)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
16.4.20 K narozeninám emeritního papeže vychází jeho nová, obsáhlá biografie
26.9.16 Poslední amen
29.4.14 Biskupská synoda z pohledu Benedikta XVI.
5.2.14 Pavlovské katecheze Benedikta XVI. v turečtině
7.3.13 Vyšel svazek promluv Benedikta XVI. ze závěru pontifikátu



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti