Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Promluvy 

8.12.2010 

Naším definitivním cílem je být bez poskvrny jako Maria

Benedikt XVI. na Španělském náměstí

Česká sekce RV

Drazí bratři a sestry,
I letos se scházíme zde na Španělském náměstí, abychom vzdali hold Neposkvrněné Panně u příležitosti jejího významného svátku. Vás všechny, kteří jste přišli v takovém počtu, jakož i vás, kteří se účastníte prostřednictvím radia a televize, co nejsrdečněji zdravím. Jsme shromážděni u tohoto historického památníku, který je dnes celý obklopen květy na znamení lásky a úcty římského lidu k Ježíšově Matce. Nejkrásnějším a nejmilejším darem, který jí podáváme, je pro ni naše modlitba, kterou neseme v srdci a kterou se svěřujeme její přímluvě. Jsou to invokace díkůvzdání a proseb. Poděkování za dar víry a za všechno dobro, které denně od Boha dostáváme, a prosby za různé potřeby, za rodinu a zdraví, v těžkostech, které nám přináší život.

Avšak přicházíme-li sem, zejména v tento den 8. prosince, je mnohem důležitější to, co od Marie dostáváme, než to, co jí dáváme. Od ní totiž dostáváme poselství určené každému z nás, městu Řím a celému světu. I já, který jsem biskupem tohoto města, přicházím, abych naslouchal nejenom kvůli sobě, ale kvůli všem. Co nám tedy říká Maria? Mluví k nám Božím Slovem, které se stalo tělem v její lůně. Tímto jejím ?poselstvím? není nic menšího než Ježíš. On je celým jejím životem. Díky Jemu a skrze Něho je Neposkvrněná. A jako se Syn Boží stal člověkem pro nás, tak také ona, Matka, byla uchráněna od prvotního hříchu pro nás, pro všechny, jako záloha Boží spásy každého člověka. Maria nám tak sděluje, že jsme všichni povoláni otevřít se působení Ducha svatého, abychom mohli v našem konečném údělu být neposkvrnění, tedy plně a definitivně svobodní od zla. Říká nám to svou vlastní svatostí, svým pohledem plným naděje a soucitu, který je naznačen v těchto slovech: ?Neboj se, dítě, Bůh tě má rád; miluje tě osobně; myslel na tebe dříve než jsi přišel na svět a povolal tě k existenci, aby tě naplnil láskou a životem; a proto ti vyšel naproti, připodobnil se ti, stal se Ježíšem, Bohočlověkem, ve všem ti podobným kromě hříchu; sebe samého dal za tebe smrtí na kříži, a tak ti dal nový život, svobodný, svatý a neposkvrněný? (srov. Ef 1,3-5).

Toto poselství nám Maria předává a když sem přicházím o této slavnosti, jsem udiven, neboť cítím, že je adresováno celému městu, všem mužům a ženám, kteří v žijí v Římě: i těm, kteří na to nemyslí a kteří ani nevědí, že dnes je slavnost Neposkvrněné; těm kdo jsou osamoceni a opuštěni. Mariin pohled je pohledem Boha obráceným ke každému. Dívá se na nás láskou samotného Otce a žehná nám. Chová se jako naše ?advokátka? ? a tak ji také vzýváme v modlitbě Salve Regina: Advocata nostra. I kdyby všichni o nás mluvili špatně, Ona, Matka by mluvila dobře, protože její neposkvrněné srdce je v plném souladu s Božím milosrdenstvím. Tak se dívá i na toto město: nikoli jako na anonymní aglomerát, ale jako na souhvězdí, ve kterém Bůh zná všechny osobně, jednoho po druhém, a jménem nás volá, abychom zářili jeho světlem. Ti kteří jsou v očích světa první, jsou u Boha poslední; ti kteří jsou maličcí, jsou u Boha velcí. Matka se na nás dívá jako Bůh hleděl na ni, prostinkou Nazaretskou dívku, bezvýznamnou v očích světa, ale vyvolenou a ceněnou Bohem. Kdo jiný než ona lépe rozpoznává moc Boží milosti? Kdo jiný než ona zná lépe, že pro Boha nic není nemožné a že může dokonce zlo obrátit v dobro?

Ano, drazí bratři a sestry, toto poselství zde u paty Neposkvrněné Panny Marie přijímáme. Je to poselství důvěry pro každou lidskou osobu tohoto města a celého světa. Poselství naděje, které není tvořeno slovy, ale samotným jejím osudem: ona, žena našeho pokolení přivedla na svět Božího Syna a sdílela s Ním celou svou existenci! A dnes nám říká: toto je i úděl tvůj, váš, úděl všech: být svatí jako náš Otec, být neposkvrnění jako náš Bratr Ježíš Kristus, být milovanými dětmi, které mají všechny tvořit jednu velkou rodinu bez hranic národností, barev pleti či jazyků, protože jenom jeden je Bůh, Otec každého člověka.

Díky Neposkvrněná Matko, že jsi stále s námi! Stále bdi nad naším městem: potěšuj nemocné, osměluj mladé, buď oporou rodinám. Vlévej sílu odmítat zlo v každé jeho formě a volit dobro, i když něco stojí a je třeba se přitom ubírat proti proudu. Daruj nám potěšení z pocitu, že jsme Bohem milováni, požehnáni a předurčeni být jeho dětmi.

Neposkvrněná Panno, naše něžná Matko, oroduj za nás.

Přeložil Milan Glaser

Další články z podrubriky Promluvy

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
8.12.20 Papež František uctil P. Marii v časných ranních hodinách
11.11.20 Papež připomenul sto devadesáté výročí mariánského zjevení v Rue du Bac
8.12.19 Papež: Naším největším ohrožením je korupce srdce
8.12.18 Za rodiny a jejich práva se modlil papež u mariánského sloupu
8.12.17 Petrův nástupce vzdal hold Madoně počaté bez poskvrny prvotního hříchu



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti