Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Homilie

  

31.12.2010 

Opožděná vánoční pošta

Homilie na 2.neděli vánoční

Richard Čemus

Milá Anežko!

Doma teplo, za okny ladovská zima, ale vánoční pohoda nikde. Tak trochu jste mne zahanbila. Na Štědrý večer jsem Vám sliboval, že se pokusím odpovědět na otázku, má-li cenu psát Ježíškovi, když stejně neodpovídá ve Vašem soužení. Odpovědi jste se ode mne nedočkala. A jak by taky. Bylo to ode mne naivní. Teď je pomalu po svátcích a já dostávám odpověď od Vás. Objevila jste ji v knížce Čím to je, že jste tak klidný? dlouholetého generálního vikáře českobudějovické diecéze a bývalého mukla Václava Dvořáka v rozhovoru s Janem Mazancem. Četba této knížky Vás, Anežko, inspirovala k tomu, že se o toto svědectví z jeho muklovských let chcete se mnou podělit. Dvořák mluví o hrůze komunistického kriminálu ? byl rok ve vazbě v Ruzyni na samotce ? a Vy to aplikujete na jakékoliv utrpení, neboť, píšete, každé utrpení do jisté míry na člověka působí nesmyslně? Jak se tedy dá překonat?

?Podle mne i muklů, se kterými jsem mluvil?, píše ve své knize P. Dvořák, ?to rozhodně nejde rozumem. Utrpení v komunistickém kriminálu se totiž jeví jako úplně beze smyslu, a proto ho nemůžeš překonat rozumem, myšlenkově, ale jedině řečí s Bohem, modlitbou. Nemůžeš se ptát: ?Proč?? Musíš se ptát: ?Pro koho? Pro koho já to tady snáším?? Teprve až v tobě utichne hlas logiky, může zaznít hlas prosby a nářku. Tam, kde zklamává úplně všecko, na co jsi zvyklý, kde se nedá dělat nic jiného než trpět, začnou tyhle prosby duchovně proměňovat tvoji šílenou bídu, tvoje utrpení. Odvaha víry i na té samotce, v tom nejhlubším ponížení, dělá z utrpení něco tvůrčího, už to není bořící síla. Apoštol Pavel dokonce v Listu Kolosanům říká: Nyní se raduji z utrpení pro vás. Utrpení už nevidíš jako něco pasivního, neživotného, jako trest. Musíš se učit, jak z něj vytvořit nový život. Dá to strašnou práci, než se s tím smíříš a než se probojuješ k tomu, abys svůj život vložil do rukou Božích. A když máš jistotu, že Bůh je s tebou, tak najednou máš víc možností, nejsi tak spoutaný a uvězněný?? Tolik Msgr. Dvořák.

?Co vy na to?? ptáte se mne. Co já na to? Dvořákovo svědectví je tak silné, že nepotřebuje komentáře. Tak jako je nepotřebuje betlémské dítě v jesličkách. ?Man kann es nicht fassen, man kann es nur wahr sein Larsen.? (Nelze to pochopit, lze to jen ponechat ve své pravdě.) Tak to vyjádřil jeden německý autor vánočního zamyšlení v rádiu. Ale když jinak nedáte, podělím se s Vámi o to, co mne k tomu napadá.

V první řadě je to asociace, kterou vzbuzuje Dvořákova věta ?když máš jistotu, že Bůh je s tebou, tak najednou máš víc možností? s Izaiášovým proroctvím (Iz 7,14), které jsme slyšeli čtvrtou neděli adventní v prvním čtení i v evangeliu: ?Hle, panna počne a porodí syna a dá mu jméno Emanuel (to je ?Bůh s námi?). Kolikrát jsme tu větu opakovali, až nám zevšedněla. Přitom je to esence Vánoc, uvěřit, že Bůh je s námi. Jenže k takovému poznání se člověk nedostane než skrze těžké životní situace, kterým se z počátku třeba zuby nehty bránil. Dvořák doslova říká, že to ?dá strašnou práci, než se s tím smíříš a než se probojuješ k tomu, abys svůj život vložil do rukou Božích?. Pak teprve zakusíme, že náš Bůh je Emanuel, že je s námi.

Potom mi, Anežko, přicházejí na mysl slova svatého Pavla ? taky mukla ? Efesanům, z druhé neděle po Narození Páně: ?Modlím se za to, aby Bůh našeho Pána Ježíše Krista, Otec slávy, udělil vám dar moudře věci chápat a jejich smysl odhalovat, takže budete moci mít o něm správné poznání.? Jde o poznání, které podle Dvořáka nelze udělat ?rozumem, myšlenkově, ale jedině řečí s Bohem, modlitbou?. (Ef 1,16n.) Ta ovšem za mřížemi nabývá existenciální naléhavosti. ?Nemůžeš se ptát: ?Proč??, píše Dvořák, musíš se ptát: ?Pro koho? Pro koho já to tady snáším?? Teprve až v tobě utichne hlas logiky, může zaznít hlas prosby a nářku. Tam, kde zklamává úplně všecko, na co jsi zvyklý, kde se nedá dělat nic jiného než trpět, začnou tyhle prosby duchovně proměňovat tvoji šílenou bídu, tvoje utrpení.? Václav Dvořák zřejmě právě ve vězení udělal onu fundamentální zkušenost svobody, kterou popisuje svatý Pavel v listu Galaťanům, z něhož se čte na Nový rok: ?A protože jste synové, poslal nám Bůh do srdce Ducha svého syna a ten volá: ?Abba, Otče!? Už tedy nejsi otrok, nýbrž syn, a jakožto syn také dědic skrze Boha.? (Gal 4,6n.).

To Vám, Anežko, snad bude stačit. Ale možná ještě něco. Vstupní antifona příští neděle cituje z Knihy Moudrosti: ?Když hluboké ticho vše objímalo, a noc ve svém běhu došla do polovice, tvé všemocné slovo, Pane, přišlo z nebe s královského trůnu.? (Mdr 18,14n.) Co to znamená, že ?noc ve svém běhu došla do polovice?? Zřejmě půl-noc! Půlnoc je rozhraní starého a nového dne. Hluboká noc, nejhustší temnota. Slunce ještě zdaleka nevyšlo, a přesto už nastal nový den. Žít z této jistoty, přestože zatím nic nevidíme, znamená věřit. Ne být přesvědčen o něčem, ale důvěřovat Někomu. To dává křídla kreativní svobodě. I to mi Dvořák objasnil, když říká: ?Odvaha víry i na té samotce, v tom nejhlubším ponížení, dělá z utrpení něco tvůrčího, už to není bořící síla.?

Ale teď už, Anežko, skutečně končím. Nenašla jste pod stromečkem, co jste chtěla ? a já jsem se z odpovědi možná elegantně vyvlékl. Čím to ale je, že máte najednou i na rozdávání. A to skrze člověka, který to někdy před padesáti léty v temné kobce nevzdal. Možná se už tehdy za nás budoucí modlil ? tak jako Mojžíš, kterému Hospodin řekl: ?Řekni Árónovi a jeho synům toto: Tak budete žehnat izraelské syny; budete jim říkat: ?Požehnej tě Hospodin a ochraňuj tě! Ať Hospodin rozzáří tobě tvou tvář a je ti milostivý! Ať Hospodin pozvedne k tobě svou tvář a dopřeje ti pokoje!?? (Nm 6,22-27).

Do Nového roku Vám přeji tento Pokoj, Anežko. Pokoj, který po dlouhém adventním putování daruje příchod ?Očekávaného národy?, a jež je velmi bohatý šerostvitem. Začíná ještě temnotou noci, která se však stává těhotná zvěstmi: Člověk je povolán k ?vidění?, které je plodem Zjevení Páně. Vánoce oslavují skryté a pokorné zjevení Boží v lidském tápání. Výstižně formuloval Pär Fabian Lagerkvist (1891?1974) v jedné básni ze sbírky Země v podvečer:

?Jakýsi neznámý je mým přítelem
kdosi, koho neznám,
Jakýsi neznámý daleko, daleko.
Pro něho je mé srdce plné nostalgie
Protože není se mnou
Protože snad ani neexistuje?
Kdo jsi ty , jenž plníš mé srdce svou nepřítomností?
Který plníš celou zemi svou nepřítomností? ?

 odeslat článek     vytisknout článek


Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti