Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

31.12.2010 

Benedikt XVI.: Liturgický zpěv je službou Bohu i lidem

Vatikán. Za oddanost apoštolátu chorálního zpěvu při liturgii poděkoval papež účastníkům 36. kongresu Federace Pueri Cantores. Tato katolická organizace sdružuje více než tisíc dětských sborů na celém světě. Římského kongresu se v těchto dnech účastní sto sborů. Jejich více než 4 tisíce členů přijal ve čtvrtek Benedikt XVI. na audienci v aule Pavla VI.

?Mějte vždy na paměti, že váš zpěv je službou. V první řadě je službou Bohu, způsob, jak mu vzdávat chválu, která mu patří. Je také službou těm, kdo se spolu s vám účastní liturgie, pomáhá jim pozvednout srdce a mysli k Pánu v modlitbě. A konečně je službou celé Církvi, jako předzvěst nebeské liturgie, která je cílem veškeré pravé bohoslužby, v níž andělé a svatí zpívají nekonečnou píseň lásky a chvály.?

V čele Federace Pueri Cantores stojí už 15 let polský kněz Robert Tyrała. Kromě teologie a doktorátu z liturgiky vystudoval na krakovské hudební akademii dirigování. Má na starost církevní hudbu v krakovské arcidiecézi, je proděkanem Fakulty historie a kulturního dědictví a ředitelem Institutu pro církevní hudbu.

?Federace Pueri Cantores, která vznikla v roce 1944 ve Francii, se rozšířila po celém světě. Dnes máme zastoupení v 35 zemích světa. Na kongres do Říma přijeli zpěváci ze 16 zemí světa, 4 tisíce dětí. Je nám líto, že víza se nepodařilo získat pro sbory z Konga, federace je mladá, ale velmi pružná, má celkem 45 sborů, ale přijel její předseda, přijeli také představitelé lokálních federací z Burundi, z Brazílie nebo z Mexika.?

Pueri Cantores nejsou jen sdružením těch, kdo si rádi zazpívají. Jde také o duchovní aspekty, o formaci mladých zpěváků

?To je důležité, protože když se na duchovní aspekt zapomene, tak možná bude pěkná muzika, ale bude mít také hloubku? Povede také k vnitřnímu rozvoji? Člověk musí stát na dvou nohách a my to v Pueri Cantores často připomínáme. Hudební formace je velmi důležitá, je potřeba se rozvíjet, pečovat o talent. Pán Bůh ho dal k tomu, aby se rozvíjel, ale druhá strana je ten duchovní diamant, který jsme také dostali. A k tomu slouží duchovní asistenti.?

Dnes proběhlo setkání s papežem

?Řekli jsme Svatému otci, že mu tenhle kongres věnujeme, že chceme být jeho malými pomocníky ve velké evangelizaci světa. Ještě před audiencí u papeže proběhlo setkání duchovních asistentů, tedy té formační složky Pueri Cantores. Měli společnou mši svatou u hrobu Jana Pavla II. a čeká nás ještě liturgie se Svatým otcem, 1. ledna, kdy 4 tisíce dětí zazpívá v bazilice sv. Petra. Sbory jsou velmi dobře připravené, noty byly rozeslány už před rokem a budeme se tedy všichni společně modlit s papežem.
A ještě jeden důležitý bod programu. Hlavním sídlem Federace je ve Vatikánu v Papežském institutu pro církevní hudbu a tento institut v roce 2011 slaví sto let existence, proto 1. ledna odpoledne provedeme slavnostní koncert, věnovaný všem kdo na světě pečují o církevní hudbu.
?

Přítomnost tolika sborů právě tady v Římě by se dala chápat i jako svého druhu provokace. V řadě kostelů varhany na dobro umlkly, hudba při mši mizí nebo je redukována na pár písniček. Jaká je vaše zkušenost z cest po světě?

?Všechno záleží ? nebojím se to říci ? na přístupu jednotlivých biskupů a těch, kdo odpovídají za hudbu v liturgii. Tak například nedávno jsem byl v Kongu a Burundi. Prožil jsem tam jakousi hudební explozi. Afričané mají opravdu hudbu v srdci, žijí hudbou. A jestli je naše přítomnost provokací? Možná ano, možná jsme takoví malí provokatéři, ale zároveň víme, že to, co chceme ukázat v Římě je ve shodě s tím, co říká papež. Papež řekl před rokem při setkání s umělci: buďte strážci krásy! Na nás záleží, zda bude hudba na dobré úrovni a zda vůbec v liturgii bude. Jestliže dokument Musicam sacram z roku 1967 říká, že první, kdo při liturgii zpívá, je kněz ? a kněz nezpívá - objevuje se opravdu otazník: je to tak správně?

Federace Pueri Cantores si klade veliký cíl, jednak vychovávat mladé lidi, kteří do ní patří, skrze hudbu, ale také chce ukazovat těm, kdo přicházejí na liturgii, že hudba v církvi existuje. Že zpívat Palestrinu je možné, že se dá zpívat současná polyfonie, že to mladé lidi táhne. Myslím, že už když se o tom mluví, když si to uvědomujeme, je v jistém smyslu vyhráno. Myslím také, že je dobré ještě více posílit ten výchovný aspekt, také prostřednictvím hudby. Hudba je dnes cestou evangelizace.?



(job)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
12.2.21 Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu
30.1.21 Katecheze je ozvěnou Božího slova
30.1.21 Papež promluvil k Římské rotě ohledně anulace církevních sňatků
20.1.21 Papež: Rád vidím sportovní nasazení mladých lidí
21.12.20 Papež: Bůh se stal člověkem, abychom se mohli stát Jeho dětmi



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti