Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Homilie

  

14.1.2011 

Povánoční zatmění Slunce

Homilie ke 2. neděli v mezidobí

Richard Čemus

Jak je to nepříjemné, vracet se z vánoční nálady opět do všedního života! I liturgický kalendář jakoby nerad předával sváteční dobu prozaickému cyklu ?nedělí během roku?. Jak ten náraz šedivosti všedních dnů oddálit? Tak trochu to funguje v Itálii tím, že 6. leden se nepracuje a v Římě přetrvává zvyk nadílky na Tři krále. A tak vánoční trh na Piazza Navona je do té doby v provozu. Ale i ten už skončil. Zbývá už jen jedno: jít na nedělní procházku na Svatopetrské náměstí. Nejen že si člověk poslechne papežův Angelus, ale může tam obdivovat gigantický vánoční strom a pod ním jesličky až do Hromnic (2. února).

Ale i to se člověku vtaženému do víru povinností omrzí a střet s realitou je o to tvrdší. Jedna evangelická farářka v Německu se v rozhlasové relaci přiznala, že řeší problém operativně. Sklidí hned po Vánocích figurky pastýřů v domácím Betlémě na půdu. Zdůvodnila to ? samozřejmě ? Písmem: v Lukášově evangeliu čteme, jak pastýři šli do Betléma, ale hned zase spěchali zpátky ke svým stádům. I ona se tedy vrací co možná nejrychleji do práce (Lk 2,15-20).

Ponechme stranou, máme-li tak radikálně zkracovat beztak již krátkou vánoční radost. Nicméně myšlenka není špatná. Chce propojit vánoční poselství s praktickým životem a prorazit tak kruh čistě sentimentálního a planého pojetí nejkrásnějších svátků v roce. Vždyť nejstarší tradice propojuje Vánoce se křtem Páně a svatbou v Káně galilejské a zdůrazňuje tak jejich charakter zjevení Božího skrze člověka ? epifanie či teofanie.

I latinská západní liturgie navazuje na tyto souvislosti, mimo jiné tím, že cyklus nedělí ?během roku? začíná právě evangelijní scénou křtu Páně (rok A a B), respektive proměněním vody ve víno v Káně galilejské (rok C). Je to začátek Ježíšova veřejného působení. I pro Něj ? abychom tak řekli ? začíná práce, námaha všedních dnů, neúspěch a nakonec utrpení a smrt. Syn Boží má však jasné poslání, které nekončí v temnu a nicotě, ale naopak ve světle a radosti. Předpověděl to sám Hospodin ústy Izaiáše: ?Jsi mým služebníkem, Izraelem, proslavím se tebou.? Kristus, služebník Boží, se má stát ?světlem národů [?], aby se rozšířila má spása až do končin země?, praví Hospodin. Je to nelehká mise, Ježíš však může říct o Bohu, který si jej ?utvořil služebníkem již v matčině lůně? že On ?je mou silou? (Iz 49,3.5n.).

Jan Křtitel pocítil tuto sílu Ducha, která se snesla ve formě holubice na Ježíše při křtu v Jordáně a rozpoznal v Něm Syna Božího. ?Hle, Beránek Boží, který snímá hřích světa?. (Jan 1,29-34) Je to zvláštní situace, všechno je tu jinak, než by člověk čekal. Liturgie hodin to v 1. antifoně ke Svátku Křtu Páně vyjádřila slovy úžasu: ?Služebník křtí Pána, vojín Krále, Jan Spasitele...? Je to věru neočekávaný způsob, jakým se onen Král, kterého v Betlémě adorovali mudrci přispěchavší z Východu, ujímá vlády: staví se do jedné řady s hříšníky, kteří čekají až na ně přijde řada.

Ježíš si nenárokuje žádná privilegia. Nevyvyšuje se, ale naopak ponižuje se. Pokračuje v Božím sestupu, blíž a blíž člověku: z nebes na horu Sinaj, vstříc Mojžíšovi, ještě níže do archy úmluvy, pak do jeruzalémského chrámu. Pro Židy Jahve nemohl být už blíže svému lidu. Boží syn však pokračuje v sestupu ještě dál: do lůna Panny Marie, pak do vod Jordánu. Ani zde se však nezastaví: sestoupí do hrobu a pak až do pekel, jak vyznáváme v Krédu. Odtud pak začíná jeho slavný výstup, při kterém rozráží pekelné brány a táhne za sebou vzhůru všechny spravedlivé, kteří očekávali Spásu.

Nezačíná tedy po Vánocích nudný cyklus nedělí během roku, ale rozvíjí se spirála dějin spásy, která čerpá sílu z Božího vtělení. Dotekem s Kristovým tělem všechno nachází své místo a dostává svůj věčný smysl, člověk i celé jeho všední prostředí v němž žije. Sv. Pavel v tomto nadšení píše Korinťanům jako ?členům Boží církevní obce?, kteří byli posvěceni prostřednictvím Krista Ježíše a povoláni do stavu svatých? (1 Kor 1,1-3).

Ta slova platí i nám. Jako pozvání, nechat zazářit zatemněnou svatost v nás. Je to svatost Kristova božství, které prosvítá šedí našeho lidství. Onoho lidství, které už není jen naše, ale i Jeho ? onoho Božství, které není už jen Jeho, ale i naše.

 odeslat článek     vytisknout článek


Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti