Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   4. 5. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Publicistika

 Komentáře "Církev a svět" 

6.3.2011 

Diktatura samozřejmosti

Milan Glaser

Evropou obchází přízrak samozřejmosti. Všechny civilizační a kulturní výdobytky uplynulých dvou tisíciletí křesťanské víry jsou vydávány za samozřejmost. Drtivá většina medií a institucí sugeruje, jakoby tyto hodnoty mohly být stejně dobře plodem jiné, náboženské anebo ateistické tradice. Žijeme v diktatuře samozřejmosti, nebo jinými slovy, v diktatuře domýšlivé přezíravosti, v bezdůvodné jistotě egocentrismu, který je stále modernější.

Úžas jako takový však není zakázán. Žasnout se smí mnoha rozmanitými způsoby, například nad večerními róbami hereček při předávání Oskarů nebo nad mláďátky zvířátek. Žasnout lze také nad zveřejněnou mediální kauzou, i když, samozřejmě, jen do té doby, nežli je bez objasnění vystřídána nějakou další. Žasnout je zkrátka dovoleno úplně nade vším, až na jednu výjimku, totiž na fakt, že naše existence, která je pravým opakem nutnosti, má svoji poznatelnou příčinu. Už jen náznak této pravdy je obcházen jako neslušnost, nekorektnost, přepjatost či fundamentalismus; je zdvořile interpretován jako projev neuctivosti vůči veřejnosti. Média vytěsňují úžas z nabízející se Pravdy šířením nezúčastněnosti a netečnosti, servírují všechno tak, jakoby jedinec sám mohl rozhodovat o pravdě, o dobru i o zlu. A účinky jsou nabíledni. Ve veřejnosti sílí dojem, že každý nejen všechno ví nebo přinejmenším všechno vědět může, ale že má zcela jasno také v tom, jaké a jak by všechno kolem mělo být. Takovýto přehled, zdá se, všem vyhovuje. Ve skutečnosti se však stále více posouváme vstříc jedinému dilematu: víme všechno o ničem anebo nic o všem?

Před více než dvaceti lety pominula diktatura, která člověku vnucovala určité ideje určitým způsobem. Vnucovala mu je jakožto občanovi státu, jehož úředním vyznáním neboli ideologií bylo učení nazývané marxismus-leninismus. Komunisté popisovali reálný stav věcí vždy abstraktně a apodikticky, buď militantním výrazem „diktatura proletariátu“ nebo civilněji jako uplatňování „vedoucí úlohy komunistické strany ve státě a společnosti“. Nenazývali tuto náhražku křesťanské víry pravým jménem, tedy státní ideologií. Média rovněž patřila lidu. Kdo nechtěl patřit do společnosti vedené (neomylně) zmíněnou politickou stranou, ocitl se v osamocení, ohrožen ztrátou sociálního zázemí či živobytí, popřípadě pozbytím samotného života. Nyní však zbývá otázka: znemožnila privatizace médií ideologickou diktaturu? Pochybovat o tom, je užitečné.

Nejde o to, že by snad banda podlých lumpů nadále konspirativně uplatňovala svou moc. Dodnes budí útrpný úsměv omezenost obzoru komunistických funkcionářů a neodbytně se vnucuje otázka: byli tito lidé opravdu těmi, kdo tahali za nitky totalitní moci? Nebyli sami spíše oběťmi?

Podobně ani stávající diktatura samozřejmosti není projevem konspirace hrstky padouchů, ačkoliv ani takoví nejspíš nechybějí, nýbrž bezděčnou a konsekventní manifestací potence prvotního hříchu v lidstvu. Pokrok je totiž opravdu záležitostí celého člověka, tedy jeho dobrých i zlých sklonů. Dějiny to dosvědčují až příliš jasně. Příklady nechybějí ani dnes.

Minulý týden prohlásil Nejvyšší soud v Londýně, že jeden křesťanský (protestantský) manželský pár nesmí adoptovat děti, protože odmítá prezentovat sexuální styk mezi osobami téhož pohlaví jako pozitivní hodnotu. V televizním pořadu BBC (4.3.) komentoval toto soudní rozhodnutí známý britský historik a publicista David Starkey slovy: „Jsem homosexuál a ateista, ale mám o tomto případu hluboké pochybnosti. Zdá se mi, že to co produkujeme, je nová tyranie.“ Britský historik upozorňuje na riziko nového liberálního moralismu, který je netolerantní a vměšuje se do života rodiny v míře dosud nevídané.

Projevy této diktatury jsou už patrné podobně, jako byly za první republiky v Rudém právu patrné totalitní ambice komunistické strany Československa. Málokdo jim však tehdy věnoval pozornost. V diktatuře samozřejmosti tomu ani nemůže být jinak. V prostředí, kde je ustavičně přezíráno objektivní a všeobecně závazné měřítko poznatelnosti pravdy, se dříve či později vynoří měřítko nové, poněkud méně objektivní, ale o to více závazné.

Vymanit se z diktatury samozřejmosti je stále těžší. Patrně to nepůjde bez půstu. Jen zřeknutí se pokrmu slov, ve kterých není život a duch Kristův, umožňuje objevit, že naše existence je opravdovým darem. Počátek i budoucnost lidské existence je totiž nesamozřejmým darem Boha, který je neustále přítomen a jehož dětmi jsme.

Další články z podrubriky Komentáře "Církev a svět"

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
3.1.21 O naději
20.12.20 Uchováme si lidskou tvář v době sociální nákazy?
13.12.20 Jesle a kříž, který se zachvěl
6.12.20 Církev a svět
1.11.20 Čas pandemie – vzácný čas zmoudření?



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv květen 24
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti