Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   19. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Rozhovory

  

28.5.2011 

Charita ve světě dobře reprezentuje Českou republiku

říká Oldřich Haičman, ředitel Charity Česká republika

Česká sekce RV

Ředitel Charity Česká republika, Oldřich Haičman, se v těchto dnech v Římě účastnil zasedání Caritas Internationalis, což je zastřešující organizace Charit ze 165 zemí světa. V rozhovoru pro Vatikánský rozhlas odpověděl nejprve na otázku, co je smyslem této světové organizace:

Úkolem Caritas Internationalis je koordinace účinné pomoci v oblasti různých válečných konfliktů, zemětřesení a přírodních katastrof tak, aby jednotlivé členské země mohly přispívat na jednotlivé humanitární činnosti a ta pomoc šla skutečně do míst, kde je nejvíce potřeba, aby se tam nedublovala, aby nebyla někde zbytečně využívána nebo zneužívána. Toto je tedy hlavním účelem této organizace.

Odpovídá pravdě, že Charita Česká republika je největší a nejúčinnější humanitární organizací, která působí na našem území?

Ano, určitě, Charita Česká republika v současné době prostřednictvím svých osmi arcidiecézních a diecézních charit a řeckokatolické charity provozuje 526 středisek pomoci, různých projektů, domovů a služeb. Zaměstnává asi 6 a půl tisíce pracovníků a spolupracuje s přibližně 50 tisíci dobrovolníky, což jsou hlavně ti dobrovolníci, kteří pomáhají při Tříkrálové sbírce. Obrat Charity, tedy celkový roční rozpočet je 2 a půl miliardy Kč, takže jde skutečně o obrovskou organizaci, která na rozdíl od jiných možná v médiích není přítomna tak, jak by si zasloužila. Nicméně, Charita skutečně stojí na straně potřebných, pomáhá lidem v nouzi a snaží se řešit chudobu v jednotlivých diecézích a skutečně pomáhá tam, kde je to nejvíce potřeba.

Tak rozsáhlá činnost Charity je umožněna asi nejenom podporou praktikujících katolíků, ale je možná jakýmsi znamením doutnající víry i mnoha těch našich spoluobčanů, kteří jinak svou víru neprojevují…

Ano, asi to tak je. Mohu říci, že český národ je hodně charitativně nebo humánně zaměřen. Například naše poslední sbírka na Haiti v loňském roce vynesla 62 milionů Kč a Tříkrálová sbírka je snad vůbec největší sbírkou v dějinách českého národa, kdy se každoročně za 14 dní vybere obrovská částka. Poslední Tříkrálová sbírka vynesla 72 milionů Kč a vlastně nemá obdoby. Není žádná jiná organizace nebo sbírka, která by získala tolik finančních prostředků. Je to tím, že Charita se opírá o pomoc lidem v nouzi a lidé, kteří přispívají do této sbírky, vědí, že přispívají na konkrétní pomoc v jejich místě a že jde o projekty, které provozuje jejich místní Charita. Také na tsunami se podařilo vybrat kolem 60 milionů Kč, takže bych řekl, že Charita má velký úspěch. Možná je to i tím, že lidé Charitě věří a že se nikdy nestalo, že by Charita použila peníze v rozporu s deklarovaným účelem a že dáváme dárcům garanci, že finance, které Charitě dají, půjdou skutečně na ten vyhlášený účel, tedy tam, kde je to nejvíce potřeba.

Co je pro činnost Charity ještě charakteristické?

Charita Česká republika kromě oněch zmíněných 526 humanitárních středisek v České republice vyvíjí i nemalou činnost v zahraničí. Působí celkem ve 22 zemích světa. Její obrat v těchto zemích, přičemž k tomu dostáváme i dotace od státu, činí kolem 200 milionů ročně. Působíme v Africe a Asii. Charita Česká republika je pověřena od Caritas Internationalis výkonem humanitární pomoci v Čečensku. Máme projekty také v Indonésii, na Srí Lance a v Mongolsku. Po loňském zemětřesení máme velkou misi na Haiti, takže Charita Česká republika je v zahraničí velmi aktivní. Když jsem se tady na zasedání Caritas Internationalis setkal s pracovníky a řediteli Charit 165 zemí, měl jsem velmi dobrý pocit z toho, že Českou republiku nebo Českou Charitu velmi dobře znají. Charita Česká republika pomáhá v zemích, kde existují válečné konflikty nebo přírodní katastrofy a je to hřejivý pocit dozvědět se, že je velmi dobře známa v rozvojových zemích, např. v Libyi. Setkal jsem se také s biskupem z Haiti, ze Srí Lanky a z rozhovorů s nimi vím, že Charita tam dělá velmi dobrou práci.

Katolická humanitární organizace tedy dobře reprezentuje Českou republiku?

Ano, dá se to tak říci a mám z toho radost.

Za rozhovor poděkoval
O.Milan Glaser

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
17.4.18 Papež diecézním charitám: co nejblíže k nejposlednějším
30.12.16 Čtvrtstoletí Charity na Sibiři
9.2.16 Papežský vůz vydražen k dobročinným účelům
18.5.15 Charita je prodloužená ruka Boží, říká biskup Pavel Posád
15.1.14 Dražba „papežova“ motocyklu



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti