Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

11.6.2011 

Benedikt XVI. přijal na audienci příslušníky romských etnik

Vatikán. Dnešní pouť zástupců romských etnik byla završena přijetím u Svatého otce ve vatikánské aule Pavla VI. Poutníci, pocházející z Itálie a několika evropských zemí, naplnili audienční síň svou energickou tradiční hudbou a veselými barvami svých krojů.

Jménem zhruba dvou tisíc shromážděných Benedikta XVI. pozdravil Mons. Antonio Maria Vegliò, předseda Papežské rady pro pastoraci migrantů a lidí mimo domov. Poukázal na obtíže, které provázejí život přítomných poutníků, avšak i na změny, jimiž prochází cikánská etnika a které přinášejí naději na důstojnější budoucnost těchto národů. Mons.Veglió se zmínil o své cestě do Maďarska, kde žije na 800 tisíc Romů a Sintů. Navštívil během cesty jejich osady i obydlí, setkal se s nimi v národních mariánských svatyních. Spatřil úsilí církve, která podporuje tyto bratry a sestry na jejich cestě za Kristem a která je dnes přijímá v osobě Petrova nástupce.

Potom promluvilo několik účastníků poutě.
Romská Rakušanka Ceija Stojka, která byla v devíti letech se svou dvousetčlennou rodinou deportována do koncentračních táborů a přežila je s pouhými dalšími pěti příbuznými, si velmi emotivně vybavila svou hrůznou zkušenost. V improvizované promluvě řekla Svatému otci, že členové jejího národa jsou jako květy v tomto šedivém světě, po nichž však neustále někdo šlape. Osvětim a jiné koncentrační tábory se již nikdy nesmějí opakovat.. Budoucnost Romů tuto ženu znepokojuje a tváří v tvář proticikánským náladám v Maďarsku, České republice i zbytku Evropy žádá větší úctu a pozornost pro svůj lid.

Řeholní sestra Atanázia, civilním jménem Mária Holubová, která se věnuje pastorační činnosti mezi Romy v Bardějově na Slovensku, Svatému otci přiblížila svou cestu za povoláním, která se odehrála tajně za komunistické totality. Po ukončení střední zdravotní školy vstoupila do řádu sv. Bazila Velikého, tajně vyučovala mezi Romy náboženství a dnes pro ně pořádá výlety, tábory a vede jejich pěvecký sbor.

Pamela Suffer, příslušnice sintské komunity, je mladou maminkou dvou dětí. Její rodina se usadila v Itálii již před staletími. Ačkoliv Pamela žije také v osadě, považuje se za privilegovanou ,protože vystudovala a má italské občanství. Na ulici si nikdo nevšimne, že je Sintka, a občas se jí stává, že s ní lidé hovoří o “problémových“ cikánech. Pamela se však necítí jiná a ví, že Bůh nehledí na zevnějšek, nýbrž do srdce člověka. Osmadvacetiletá maminka si přeje šťastnou budoucnost pro své děti bez vydědění a diskriminace a na závěr pozdravila Svatého otce slovy pradávného sintského přání:
Kon lacipè kerel, arakhel les o Del (Kdo činí dobro, je chráněn Bohem).

Rodiče osmnáctiletého Roma Carla Mikice přišli z Jugoslávie. Carlo se narodil v Itálii, žije v Římě a považuje se za evropského občana, vystudoval střední školu. Vyrostl v romské osadě, což nebylo, jak přiznává, úplně jednoduché. Uznává, že jsou Romové, kteří chybují, ale ze špatného chování není možné vinit celý národ, nýbrž zodpovědného jednotlivce. Mladí Romové sní o tom, že budou moci studovat, pracovat, slušně bydlet, mít doklady – tyto zdánlivé banality jsou zatím pro většinu z nich nedostižitelné.

Po tanečním vystoupení skupiny romských děvčat, pozdravil poutníky Svatý Otec romsky:

O Del si tumentsa! - Pán s vámi.
S radostí se s vámi setkávám a srdečně vás vítám, u příležitosti vaší pouti k hrobu svatého apoštola Petra.

Navázal na slova Pavla VI. kterými se obrátil k cikánským etnikům v roce 1965 : „Nejste na okraji církve, ale v jejím středu, v jejím srdci.“

Benedikt XVI. znovu s láskou ujistil poutníky, že cikánské národy jsou součástí církve, jejíž komunitu obohatily o mnohé věřící laiky, kněze, jáhny, řeholníky i o postavu blahoslaveného Zefirina Giméneze Mally. Tento františkánský terciář zůstal věrný své etnické identitě, kromě tradičního cikánského sňatku přijal se svou manželkou i svátost manželství v katolické církvi, denně se účastnil mše svaté a modlil se růženec, který stále nosil v kapse. Právě ten se stal důvodem k jeho zatčení a učinil je tak pravým “mučedníkem růžence”, neboť se od něj neodloučil ani v okamžiku smrti, roku 1936 během španělské občanské války. Roku 1997 jej blahořečil papež Jan Pavel II. Benedikt XVI.vyzval poutníky, aby následovali jeho příkladu:

Blahoslavený Zefirino vás vyzývá, abyste následovali jeho vzor a ukazuje vám cestu – oddanost modlitbě a zvláště růženci, láska k eucharistii a dalším svátostem, dodržování přikázání, poctivost, láska a velkorysost k druhým, zvláště chudým. To vše vás posílí před rizikem, že sekty nebo jiné skupiny ohrozí vaše společenství s církví.

Svatý Otec připomněl obtížné a leckdy i bolestné okamžiky v dějinách těchto národů, především zkušenost romské genocidy, označovanou jako Porrajamos – Velký zmar. Podle odhadů historiků bylo během holocaustu zavražděno zhruba 80% evropské romské a sintské populace.

Při své návštěvě Osvětimi 28.května 2006 jsem se modlil za oběti pronásledování a poklonil jsem se před pamětní deskou v romském jazyce, která připomíná vaše zemřelé. Evropské svědomí nemůže zapomenout na tolik bolesti! Váš lid již nikdy nesmí být vystaven trýznění, odmítání a pohrdání. Vy sami usilujte o spravedlnost, legalitu, usmíření a snažte se, abyste pro jiné nikdy nebyli příčinou utrpení!

Papež poukázal na nové možnosti, které se dnes pro tato etnika otvírají, a vyzval je, aby napsala novou stránku svých dějin. Vybídl je ke spolupráci při integraci do evropské společnosti, a k úsilí o dobro svých dětí.

Uchovejte důstojnost a hodnoty vašich rodin, malých domácích církví, aby se stávaly školou pravého lidství. Ať zodpovědné instituce doprovázejí vaše úsilí příslušnými kroky.

Na závěr Svatý otec povolal Romy a Sinty k účasti na evangelizačním poslání církve tím, že budou podněcovat pastoraci ve svých komunitách, aby se dále upevňoval a rozvíjel dialog s místními církvemi. Svěřil poutníky ochraně Panny Marie, kterou nazývají „Amari Devleskeridef“, „naší Boží Matkou“ a skončil opět slovy v romském jazyce:

Papež je každému z vás nablízku a pamatuje na vás ve svých modlitbách. Nechť Pán žehná vašim komunitám, vašim rodinám a vaší budoucnosti, ať vám dá zdraví a štěstí. Zůstávejte s Bohem!



(jag)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
3.9.20 Pastorační centrum pro Romy: Katecheze i příprava na zaměstnání
8.4.17 Papežský pozdrav účastníkům konference o Romech
26.10.15 Papežská audience pro romské poutníky: Obraťme list!
24.10.15 Pouť Romů do Říma
2.8.12 Porrajmos - památka vyvraždění 500 tisíc maďarských Romů



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti