Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Publicistika

 Komentáře "Církev a svět" 

12.6.2011 

Stávka a konec světa

Ondřej Krajtl

Měla to být vláda s jedním z nejsilnějších mandátů v historii České republiky. Výrazná většina v poslanecké sněmovně a společná reformní rétorika před rokem přinášela sjednocující vizi a příslib změn. Voliči je podporovali i přesto, že koaliční strany tehdy slibovaly škrtání, utahování opasků a méně státní podpory. A také nižší daně, omezení byrokracie a korupce, dodejme pro pořádek. Od voleb uplynul pouhý rok, a vláda přišla téměř o veškerou důvěru, koalice se rozpadá, jedna z koaličních stran zmizela pod hranicí volitelnosti.

Na tom, že zaváděné vládní reformy penzijního i zdravotního systému nejsou příliš kvalitní, se shoduje většina odborníků i publicistů. Jejich názory se dají rozdělit přibližně do dvou skupin. Ta první říká: „Než nic, tak aspoň tohle.“ Ta druhá tvrdí: „Než tohle, raději nic.“ V médiích jde momentálně nejvíce slyšet právě ona nesouhlasící skupina.

Měla to být stávka, která ochromí celou zemi. Měla se zastavit železnice i doprava ve velkých městech. Odboráři se tak rozhodli poukázat na fakt, že podle nich současná vláda České republiky ohrožuje zájmy většiny obyvatelstva, a plánované reformy do budoucna pouze zhorší život zdejších občanů. Odborářské rozhodnutí padlo po několika vládních jednáních, kdy od představitelů vlády nezaznělo nic než „můžeme dál jednat, ale neustoupíme ani o krok“.

Taková byla výchozí situace ještě před začátkem tohoto víkendu, stav nula. Následující události pak nabraly rychlý spád a o skutečné situaci v naší zemi možná vypovídají víc, než mnohastránkové analýzy a statistiky.

Zavolejte jim a řekněte jim své. S touto výzvou se ke svým čtenářům obrátil v sobotu jeden z bulvárních deníků, když zveřejnil telefonní čísla tří odborářských předáků. Jak tomu rozumět? Potvrdilo s, že média u nás často slouží konkrétním zájmům a že právo na soukromí je pryč. K vašim osobním údajům se může dostat kdokoliv a zveřejnit je s poukazem na vyšší zájem. Sílí polarizace společnosti, rozdělení na „my“ a „oni“, my nevinné oběti, oni démoničtí kazisvěti. Nenávist a vulgarita se stávají převládajícím společenským komunikačním módem. Bulvárem uměle vytvořená vlna nesnášenlivosti se však nerozlila - dotčení odboroví předáci potvrdili, že 99 procent hovorů a esemesek jim vyjadřuje podporu. Takže vlastně dobrá zpráva.

Odbory politicky vydírají. Tato prohlášení zaznívala často od našich vrcholných politických představitelů, například z úst prezidenta. Je zvláštní mluvit o ústavně zakotveném právu na občanskou neposlušnost - stávku - jako o politickém vydírání. Stávku lze podporovat nebo se stávkou lze nesouhlasit a považovat ji za nešťastnou. A to je tak asi všechno. Vydírání je trestný čin, stávka je zákonné právo.

Ostatně právo a zákonnost se v tomhle případě ocitají v pozici plácačky na mouchy, s níž se každý ohání víc než je zdrávo, a s kterou lze všechno utlouci. Údajně na žádost ministra Kalouska rozhodl Městský soud v Praze o tom, že plánovaná pondělní stávka nebyla nahlášena dostatečně dopředu, je v rozporu s dobrými mravy, a tudíž nezákonná. Jen pro pořádek dodejme, že soud tak rozhodl v sobotu dopoledne. Jde o rychlost v tuzemsku nevídanou - kdyby se stejně bryskně řešily všechny ostatní kauzy, nehrozily by republice miliardové arbitráže, neklesala by důvěra v právní systém a nemohly by existovat postavy typu Vlastimila Rampuly, který na Vrchním státním zastupitelství dokáže zařídit výsledky vyšetřování i soudní rozhodnutí, jak nedávno informoval týdeník Respekt.

Zpátky ke stávce - zdá se, že odbory verdikt soudu přijaly, i když nerady. Žijeme přece v právním státě, kde se soudní rozhodnutí dodržovat musí. „Dlouho tu procházely protesty lidí proti vládě, bude se to muset změnit,“ zaznělo z úst poslance Marka Bendy, kdysi podvodného uživatele titulu doktor práv. Možná opravdu žijeme v právním státě. Důležité je ale zajistit, aby právo bylo přístupné všem a vymahatelné, což, jak dokládají hojně publikované kauzy ze soudních síní, zdaleka není samozřejmé.

Pokud nejde o součást důmyslného plánu a dokonalého spiknutí, pak je radost vlády, že se jim podařilo zamezit pondělní stávce, poněkud krátkozraká a předčasná. Ostatně odbory už oznámily nový termín a rozsah ještě masivnější.

V souvislosti se stávkou a protivládními protesty lze tedy parafrázovat slova evangelia a prohlásit, že nevíme dne ani hodiny, můžeme jen bdít a modlit se. A to je nakonec dobrá rada i pro apokalyptické konce společnosti, které se v současnosti lavinovitě šíří. Můžeme se domýšlet, můžeme hádat a vyvozovat, ale jistotu nemáme. Stávka bude, stejně jako konec světa. Ale termíny jsou pružné. Každopádně se zdá, že zítřejší cestě do práce asi nic nezabrání. Je to dobrá nebo špatná zpráva?

Další články z podrubriky Komentáře "Církev a svět"

 odeslat článek     vytisknout článek


Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti