Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Homilie 

19.6.2011 

Jednota tvořená láskou je více než fyzická jednota

Homilie Benedikta XVI. na slavnost Nejsv. Trojice, San Marino

Česká sekce RV

Drazí bratři a sestry,
Mám radost z toho, že mohu spolu s vámi, drazí Sanmariňané, lámat chléb Božího Slova a eucharistie, a co nejsrdečněji vás pozdravit. Myslím zvláště na kapitány-regenty a další zde přítomné politické a občanské autority. Srdečně zdravím mons. Luigi Negriho, kterému děkuji za laskavá slova na uvítanou a spolu s ním i všechny kněze a věřící diecéze San Marino-Monfeltro; zdravím každého z vás a hluboce si cením živého přijetí a srdečnosti, které jste mi prokázali. Přišel jsem, abych spolu s vámi sdílel radosti a naděje, námahy a závazky, ideály a očekávání tohoto diecézního společenství. Vím, že ani zde nechybějí těžkosti, problémy a starosti. Všechny vás chci ujistit svou blízkostí a vzpomínkou v modlitbě a připojuji povzbuzení k vytrvalému dosvědčování lidských a křesťanských hodnot, jež jsou tak hluboce zakořeněny ve víře a dějinách tohoto území a jeho obyvatelstva s jeho skálopevnou vírou, jak to řekl mons. Negri.

Slavíme dnes slavnost Nejsvětější Trojice, Boha, Otce a Syna a Ducha svatého, slavnost Boha, jenž je středem naší víry. Uvažuje-li se o Trojici, vybaví se v mysli aspekt tajemství: Tři a Jeden, jeden Bůh ve třech Osobách. Bůh ve své velikosti skutečně pro nás nemůže být než tajemstvím, ale přece se zjevil a můžeme jej poznat v Jeho Synu a poznat tak i Otce a Ducha svatého. Dnešní liturgie však přitahuje naši pozornost k realitě lásky, která je obsahem tohoto prvního a nejvyššího tajemství naší víry. Otec, Syn a Duch svatý jsou jedno, protože Bůh je láska a láska je absolutní moc života. Jednota tvořená láskou je více než fyzická jednota. Otec dává všechno Synu, Syn dostává všechno s uznáním od Otce; a Duch svatý je jakoby plod této vzájemné lásky Otce a Syna. Texty dnešní mše svaté mluví o Bohu a proto mluví o lásce: nepozastavují se ani tak u tajemství tří Osob, ale hovoří o lásce, která tvoří jejich podstatu, jednotu a zároveň trojici.

První čtení, které jsme slyšeli, je z knihy Exodus, a věnoval jsem se mu v nedávné středeční katechezi. Je překvapivé, protože zjevuje lásku Boží těsně po těžkém hříchu lidu. Vzápětí po uzavření smlouvy na hoře Sinaj se lid dopouští nevěrnosti. Mojžíšova nepřítomnost se protahuje a lid říká: „Kde zůstal ten Mojžíš, kde je jeho Bůh?“ a žádá po Áronovi, aby vyrobil nějakého boha, který je viditelný, přístupný, ovladatelný a člověku je po vůli namísto tohoto tajemného vzdáleného a neviditelného Boha. Áron souhlasí a zhotoví zlaté tele. Mojžíš po sestupu ze Sinaje vidí, co se stalo, a rozbije desky smlouvy, která už byla porušena, rozbíjí dva kameny, na nichž bylo napsáno Desatero, konkrétní obsah smlouvy s Bohem. Zdá se, že je všechno hned na začátku ztraceno, přátelství zničeno. Ale i přes tento těžký hřích lidu se Bůh na přímluvu Mojžíše rozhoduje odpustit a vyzývá Mojžíše, aby vystoupil na horu, přijal znovu Jeho zákon, Desatero a obnovil smlouvu. Mojžíš tedy žádá Boha, aby se zjevil a ukázal mu svoji tvář. Bůh však neukazuje tvář, ale vyjevuje svoje bytí plné dobroty slovy: „Hospodin, Hospodin, Bůh milosrdný a milostivý, shovívavý, velmi laskavý a věrný“ (Ex 34,8). A toto je Tvář Boha. Tato sebedefinice Boha zjevuje jeho milosrdnou lásku: lásku, která přemáhá hřích, překrývá jej a eliminuje ho. A můžeme si být neustále jisti touto dobrotou, která nás neopustí. Zjevení nemůže být jasnější. Máme Boha, který neničí hříšníka a který chce právě před tímto hříšníkem zjevit svou lásku způsobem ještě hlubším a překvapivějším a nabízet stálou možnost konverze a odpuštění.

Evangelium toto zjevení dokončuje, protože ukazuje, kam až Bůh dovádí svoje milosrdenství. Evangelista Jan to podává v Ježíšově vyjádření: „Bůh tak miloval svět, že dal svého jednorozeného Syna, aby žádný, kdo v něho věří, nezahynul, ale měl život věčný“ (3,16). Ve světě je hřích, egoismus, zloba a Bůh by mohl tento svět odsoudit, aby zničil zlo a potrestal ty, kteří jednají ve tmě. On však ukazuje, že miluje svět, miluje člověka, třebaže hřeší, a posílá to nejcennější, co má: svého jednorozeného Syna. A nejenom jej posílá, ale daruje ho světu. Ježíš je Syn Boží, který se narodil pro nás, který pro nás žil, uzdravoval nemocné, odpouštěl hříchy a přijímal všechny. Syn odpověděl na lásku, která přichází od Otce, tím, že položil svůj život za nás: na kříži dochází milosrdná láska svého vrcholu. A na kříži nám Syn Boží získal účast na věčném životě, který je nám předáván darem Ducha svatého. V tajemství kříže jsou přítomny tři božské Osoby. Otec, který dává svého jednorozeného Syna za spásu světa; Syn, který dovršuje Otcův plán; Duch svatý, kterého Ježíš vylil ve chvíli smrti a který nám dává účast na božském životě a přetváří naši existenci, aby bylo oživeno božskou láskou.

Drazí bratři a sestry! Víra v Trojjediného Boha charakterizuje také tuto církev San Marina-Montefeltra během její starobylé a slavné historie. Evangelizace této země je připisována svatým kameníkům Marinovi a Lvu, kteří v polovině 3. století přišli do Rimini z Dalmácie. Pro svůj svatý život byli vysvěceni. Jeden na kněze a druhý na jáhna biskupa Gaudencia, který je pak poslal do vnitrozemí. Jednoho na horu Feretro, která pak přijala jméno sv. Lva a druhého na horu Titano, která byla později nazvána San Marino. Kromě historických otázek, jejichž prohlubování není naším úkolem, je zajímavé povšimnout si jakým způsobem Marino a Lev vnášeli nové perspektivy a hodnoty ve víře v Boha, zjeveného v Ježíši Kristu, do kontextu místní reality a přispěli tak ke zrodu kultury a civilizace, jež se soustředí na lidskou osobu, na Boží obraz, a je tak nositelkou práv, která předcházejí každé lidské legislativě. Rozmanitost mnoha etnik – Římanů, Gótů a potom Langobardů - která spolu přicházela do kontaktu někdy i velmi konfliktním způsobem, nalezla ve víře jako společném, opěrném bodě mocný faktor etické, kulturní, sociální a do jisté míry i politické struktury. Bylo jim zřejmé, že projekt civilizace nemůže být dotažen, dokud se všechny složky lidu nestanou živým a uspořádaným křesťanským společenstvím zbudovaným na víře v Trojjediného Boha. Lze tedy právem říci, že bohatstvím tohoto lidu, vaším bohatstvím, drazí Sanmariňané, byla a je víra, a že tato víra vytvořila opravdu jedinečnou civilizaci. Kromě víry je pak třeba zmínit absolutní věrnost římskému biskupovi, ke kterému tato církev vždy hleděla s úctou a sympatií; jakož i pozornost, prokazovaná také velké tradici východní církve a hluboká úcta k Panně Marii.

Právem jste hrdí, vděční za to, co Duch svatý v průběhu staletí učinil ve vaší církvi. Víte však také, že nejlepším způsob, jak docenit toto vzácné dědictví, je jeho pěstování a obohacování. Jste skutečně povoláni rozvíjet tento obrovský odkaz v rozhodující chvíli dějin. Dnes se vaše poslání musí vyrovnávat s hlubokými a rychlými kulturními, sociálními, ekonomickými a politickými změnami, které určují nové orientace a modifikují mentalitu, zvyklosti a vnímání. Také tady stejně jako jinde totiž nechybějí těžkosti a překážky, způsobené především hédonistickými vzorci, které zatemňují mysl a hrozí odstraněním jakékoli morálky. Ujalo se pokušení názoru, že bohatstvím člověka není víra, ale jeho osobní a sociální moc, jeho inteligence, jeho kultura a jeho schopnost vědeckého, technologického a sociálního manipulování realitou. Tak se také v tomto kraji začala nahrazovat víra a křesťanské hodnoty domnělými bohatstvími, která se nakonec ukáží jako nekonzistentní a neschopná vyplnit příslib pravdy, dobra, krásy a spravedlnosti, které vaši předci po staletí spojovali se zkušeností víry. Není správné také zapomínat na krizi mnoha rodin, kterou ztěžuje šířící se psychologická a duchovní křehkost manželů, jakož i obtíž, kterou zakouší mnozí vychovatelé, chtějí-li udržet kontinuitu formace mladých lidí, podmiňovaných mnoha nejistotami, především chybějícím sociálním zařazením a pracovními možnostmi.

Drazí přátelé! Dobře vím o závazcích všech složek této místní církve při prosazování křesťanského života v jeho různých aspektech. Povzbuzuji všechny věřící, aby byli kvasem světa a ukazovali, že jak v Montefeltro, tak v San Marinu jsou křesťané přítomní, podnikaví a důslední. Kněží, řeholníci a řeholnice ať žijí ve stále srdečnějším a účinnějším církevním společenství, pomáhají a naslouchají diecéznímu pastýřovi. I mezi vámi lze zaznamenat naléhavou potřebu obnovy povolání ke kněžství a zasvěcenému životu. Vybízím proto rodiny a mládež, aby otevřely duši k pohotové odpovědi na Pánovo povolání. Velkorysosti vůči Bohu nikdy nebude třeba litovat! Vám laikům doporučuji, abyste se aktivně zapojili do společenství a vedle svých občanských, politických, sociálních a kulturních úkolů dovedli nalézt čas a ochotu pro život víry a pastoraci. Drazí Sanmariňané! Zůstávejte pevní a věrní odkazu, vybudovanému v průběhu staletí z podnětu vašich velkých patronů Marina a Lva. Vyprošuji Boží požehnání vašemu dnešnímu i budoucímu putování a všechny vás poroučím milosti našeho Pána Ježíše Krista a „Bůh lásky a pokoje bude s vámi“ (2 Kor 13,11).
Amen

Přeložil Milan Glaser

Další články z podrubriky Homilie

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
20.6.11 Benedikt XVI. k mládeži: Přijímejte zdravý a pozitivní neklid otázek po smyslu života
19.6.11 Benedikt XVI. v San Marino
19.6.11 Duch Boží propůjčuje schopnost orientovat se
19.6.11 Vaše srdce je oknem otevřeným do nekonečna
18.6.11 Benedikt XVI. je očekáván v San Marino



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti