Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   19. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Generální audience 

24.8.2011 

Setkání bylo příležitostí zapustit kořeny života v Kristu, věrném Příteli

Promluva při generální audienci v Castelgandolfu

Česká sekce RV

Drazí bratři a sestry,

chtěl bych se dnes v myšlenkách a v srdci krátce vrátit k nádherným dnům, stráveným v Madridu na XXVII. Světových dnech mládeže. Jak víte, tato událost vzbudila v církvi pohnutí – asi dva miliony mladých ze všech světadílů v radosti zakoušely bratrství, setkání s Pánem, sdílení a růst ve víře. Byl to skutečný vodopád světla. Děkuji Bohu za tento cenný dar, jenž dodává naději budoucnosti církve – mladí lidé si rozhodně a upřímně přejí zapustit své kořeny v Kristu, zůstat pevní ve víře a společně putovat v církvi. Děkuji všem, kteří velkoryse pracovali pro tyto Světové dny – madridskému panu kardinálovi a arcibiskupovi, jeho pomocným biskupům, ostatním biskupům ze Španělska a dalších zemí, Papežské radě pro laiky, kněžím, řeholníkům a řeholnicím, laikům. Opětovně vyslovuji svou vděčnost španělským úřadům, institucím a asociacím, dobrovolníkům a všem, kteří nabídli svou podporu v modlitbě. Nemohu opomenout vřelé přijetí, kterého se mi dostalo od Jeho Veličenstva španělského krále s chotí i od celé země.

Nemohu přirozeně vystihnout několika slovy výjimečnou intenzitu okamžiků, které jsme prožili. Přichází mi na mysl nezadržitelné nadšení, s nímž mne prvního dne mladí přivítali na náměstí Cibeles, jejich slova plná očekávání, jejich silná touha po směřování k nejhlubší pravdě a k zakotvení v ní – v pravdě, již nám Bůh dal rozpoznat v Ježíši Kristu.

V impozantním kláštěře El Escorial, bohatém historicky, duchovně i kulturně, jsem se setkal s mladými řeholnicemi a vysokoškolskými učiteli. Prvním z nich – mladým řeholnicím – jsem připomněl krásu jejich povolání, žitého ve věrnosti. Uchovávám si dojem z jejich nadšení, jejich mladé víry a touhy sloužit lidstvu, plné odvahy do budoucnosti. Univerzitním profesorům jsem připomněl, aby skutečně utvářeli nové generace, vedli jejich hledání pravdy nejenom slovy, nýbrž příkladem života, s vědomím, že Kristus je Pravda. Setkáním s Kristem se setkáváme s pravdou. Večer při křížové cestě pestrý zástup mladých lidí s živou účastí prožíval výjevy Kristova utrpení a smrti. Kristův kříž dává mnohem více, než vyžaduje; dává všechno, neboť nás přivádí k Bohu.

Následujícího dne jsem sloužil mši svatou v madridské katedrále Panny Marie Almudenské se seminaristy, mladými lidmi, kteří chtějí zapustit kořeny v Kristu, aby jej v budoucnu zpřítomňovali jako jeho kněží. Přeji si, aby povolání ke kněžství vzrůstala. Mezi přítomnými bylo nemálo těch, kteří uslyšeli Boží volání právě při dřívějších Světových setkáních mládeže. Jsem si jist, že i v Madridu Pán zaklepal na dveře do srdcí mnoha mladých, aby jej velkoryse následovali v kněžské službě nebo řeholním životě.

Návštěva střediska pro postiženou mládež mi ukázala velkou úctu a lásku, věnovanou každému člověku, a umožnila mi poděkovat tisícům dobrovolníků, kteří v tichosti svědčí o evangeliu lásky a života. Večerní modlitební vigilie a velká závěrečná eucharistická slavnost posledního dne byly dva mimořádně silné okamžiky. Zástup rozjásaných mladých se nenechal zastrašit deštěm e větrem a ztišil se k adoraci Krista, přítomného v Eucharistii, aby Jej chválil, děkoval Mu a vyprosil si od Něj pomoc a světlo.V neděli mladí lidé projevili svou živost a radost při slavení Božího Slova a Eucharistie, které je stále více vedou k Bohu a posilují jejich víru i křesťanský život. Nakonec jsem se v nadšené atmosféře setkal s dobrovolníky, kterým jsem poděkoval za jejich velkorysost. Po závěrečném oficiálním rozloučení jsem opustil Španělsko a v srdci si jako velký dar odvážel uplynulé dny.

Drazí přátelé, madridské setkání bylo především ohromujícím projevem víry pro Španělsko i celý svět. Pro mladé lidi, pocházejí ze všech koutů světa, bylo příležitostí k tomu, aby se zamysleli, hovořili spolu, vyměnili si pozitivní zážitky a hlavně se společně modlili a znovu zapustili kořeny svého života v Kristu, věrném Příteli. Jsem si jist, že se vrátili domů s pevným předsevzetím stát se kvasem zástupů a přinášet naději, která se rodí z víry. Doprovázím je svou modlitbou, aby zůstali věrni přijatému závazku, a svěřuji plody těchto Světových dní mateřské přímluvě Panny Marie.

Rád bych nyní vyhlásil téma příštích Světových dní mládeže. Mottem setkání příštího roku, která se budou konat v jednotlivých diecézích, je: “Radujte se stále v Pánu, opakuji: Radujte se!”, zvolené z listu Filipanům (4,4). Mottem Světových dnů mládeže, které se uskuteční v roce 2013 v Riu de Janeiro, bude vyslání učedníků: “Jdětě tedy, získejte za učedníky všechny národy.” (srov. Mt 28,19). Již od této chvíle svěřuji do vašich modliteb přípravu těchto velice důležitých událostí. Děkuji.

Přeložila Jana Gruberová

Další články z podrubriky Generální audience

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
3.12.11 Světové setkání mládeže vyneslo 350 milionů euro
23.8.11 Malá setkání
22.8.11 Kard. Rouco Varela: Bylo to svědectví o evangeliu
21.8.11 Službou roste láska
21.8.11 Setkání mládeže s Benediktem XVI. s rekordní účastí 2 milionů věřících



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti