Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   27. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Publicistika

 Komentáře "Církev a svět" 

18.9.2011 

Svatováclavské slavnosti podvacáté

Blanka Karnetová

Svatováclavské slavnosti podvacáté Neotřelá dramaturgie, novodobé premiéry, zajímaví domácí umělci i zahraniční hosté a malý dárek v podobě výjimečného hudebního zážitku – to vše potkalo, právě potkává a ještě do 2. října potkávat bude návštěvníky jubilejních Svatováclavských slavností. Devět koncertů určených věřící i nevěřící veřejnosti doplňuje stejný počet liturgických akcí, kterým sice jako pořadatelé hudebního festivalu říkáme akce doprovodné, ale nejsou o nic méně zajímavé a podnětné, neboť ukazují, že liturgie nemusí být nutně kultuře nepřátelská.

Naším cílem není uspořádání další monumentální kulturní produkce v prostředí zářijové Prahy. Návštěvníkům koncertů i bohoslužeb nabízíme program, který skutečně jinde neuslyší. V kombinaci se zajímavými lokalitami, kam lidé běžně nezavítají, vzniká prostor pro odpočinek, meditaci, všem přístupné zastavení v běhu všedního dne a dokonce i pro modlitbu.

Prvek duchovní kultury byl u nás dlouhá léta – aby mi bylo správně rozuměno, myslím tím období totality – potlačován. Duchovní umění je ale u nás i v zahraničí neustále aktuální a živé, a to napříč žánry a kulturami. Právě tak jej prezentujeme.

Náš festival je mezigenerační. Dramaturgie zahrnuje projekty, které osloví kulturní „fajnšmekry“ bez rozdílu věku. Kromě umělců a projektů u nás ojedinělých sázíme také na vysokou interpretační úroveň. Pro zájemce doplňuji, že kompletní program festivalu a informace o vstupenkách jsou k dispozici na webových stránkách www. svatovaclavske.cz.

Zahajovací pražský koncert festivalu proběhl ve znamení premiér. Z kůrů zazněly skladby českých a italských mistrů z barokního křižovnického archivu k poctě svaté Anežky. Koncert zaznamenával český rozhlas.

Další premiérový program je věnován Jiřímu Antonínu Bendovi, Wolfgangu Amadeovi Mozartovi a Jaroslavu Seifertovi. Bendův melodram Ariadna na Naxu je vzorovou ukázkou synergie slova a hudby. Nejhlubší Mozartovo dílo o dramatu lidském – Requiem in d v dobové úpravě pro smyčce, doplní cyklus veršů Jaroslava Seiferta Mozart v Praze.

Pro festivalové publikum jsme připravili malý dárek v podobě varhanního recitálu se vstupem volným. Varhanní kouzelník ze slunné Umbrie Fabio Ciofini, specialista na barokní varhany, přednese v pražské Loretě výběr svých oblíbených skladeb. „Varhanní recitály se těší v programech našeho festivalu velké oblibě. Je to zadarmo, přijďte včas, abyste se tam vůbec dostali.

Oba výlety za kulturou již proběhly a byly tradičně dávno vyprodány. Výletníkům jsme tentokrát představili klášter Zlatá Koruna a zámek Jemniště.

Na festivalu představujeme i umění, které navazuje na duchovní odkaz různých kultur pro nás exotických. Obohacují naše myšlení a náš rozhled. Těžko se hledá žánrová definice. Jedná se o pomezí klasické hudby, staré hudby a world music. Hranice je křehká a nejlépe ji asi vystihuje pojem „duchovní etno“.

Multiinstrumentalista perského původu Shahab Tolouie je ojedinělým zjevem na hudební scéně a jeho vystoupením byli posluchači nadšeni.

Sefardské písně prezentuje dneska kdekdo. Izraelská zpěvačka a autorka Etty Ben Zaken ale vystoupí s písněmi a legendami, které v dětství slýchala od své babičky, v originálním hudebním aranžmá izraelského skladatele Eitana Steinberga. Na kytaru ji doprovodí neméně známý hudebník Oded Shoub.

Festivalovou koncertní řadu uzavírají zpívající vikingové z dalekého Tartu. Jde o zajímavou syntézu starých runických zpěvů na obranu proti zlým duchům a nájezdníkům s texty protestantských chorálů. Prostá krása severských melodií obzvlášť vyniká v mohutném mužském pětihlase estonského souboru Triskele.

I když duchovním vrcholem bude svatovítská pouť v katedrále, kde bude Pražským katedrálním sborem pod vedením Josefa Kšicy provedena mše Gratias agimus tibi Jana Dismase Zelenky, i liturgický program měl a bude mít své kulturní a společenské lahůdky.

Festivalový cyklus kultury s liturgií zahájila tradiční mariánská pouť do kláštera v Hájku u Jenče. Na poutním místě s více než třísetletou historií zůstala zázrakem zachována nejstarší loreta na sever od Alp. Klášter byl dlouhá desetiletí devastován umístěním zbrojní výroby, v níž byli zaměstnáni internovaní duchovní. Neúnavná práce bratrů františkánů toto výjimečné a krásné místo pomalu vrací k jeho původnímu určení. Časné vstávání poutníků bylo odměněno zážitkem poutních zastavení na starobylé cestě z Litovic do Hájku s hudebním doprovodem specialisty na barokní procesí Michaela Pospíšila a jeho souboru Ritornello. Program pokračoval mší svatou celebrovanou pražským arcibiskupem Dominikem Dukou.

Arménský patarag, to je eucharistická liturgie z Armény obzvlášť uctívaného svátku Povýšení Svatého Kříže, byl příležitostí k opravdovému ekumenickému setkání křesťanů východních a západních tradic. Hudba při pataragu je jeho nedílnou složkou – bez zpěvu mšít na východě prostě nejde. O zpěv se se ctí postarali frekventanti letní školy duchovní hudby Convivium.

V souvislosti se zveřejněním skladeb znovuobjeveného barokního mistra Alberika Mazáka, jehož hudebně liturgický význam lze srovnat s Adamem Michnou z Otradovic zazní při pravidelné nedělní mši u nejsvětějšího Salvátora jeho Missa pro 10 hlasů v opravdu autentickém provedení.

Na tradičních nešporách ze svátku sv. Ludmily v bazilice sv. Jiří spoluúčinkovala ženská schola Aegidiana se všemi přítomnými poutníky, čímž bylo opět demonstrováno, že i složité gregoriánské melodie jsou lidem přístupné, dostanou-li noty a mají-li o aktivní účast zájem. Lirurgicko-hudebními dozvuky Svatováclavských slavností bude provedení tří oceněných ordinárií ze skladatelské soutěže Společnosti pro duchovní hudbu o třech říjnových nedělích bezprostředně po skončení festivalu u Panny Marie Sněžné vždy v 18 hodin.

Celým festivalem se snažíme, a to podle našeho názoru úspěšně, ukázat, že kvalitní hudba může zaznívat nejen na nádvoří národů, ale i přímo uvnitř chrámu.



Další články z podrubriky Komentáře "Církev a svět"

 odeslat článek     vytisknout článek


Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti