Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Promluvy 

22.9.2011 

Nelze žít svobodu bez vztahů

Benedikt XVI. na uvítanou, zámek Bellevue v Berlíně

Česká sekce RV

Pane prezidente,
Dámy a pánové,
Drazí přátelé,

Cítím se velmi poctěn laskavým přijetím, které jste mi připravili na zámku Bellevue. Obzvláště jsem vděčný Vám, pane prezidente Wulffe, za pozvání k této oficiální návštěvě, kterou ve Spolkové republice Německo konám jako papež už potřetí. Srdečně děkuji za Vaše vlídná slova na uvítanou. Jsem rovněž vděčný představitelům Spolkové vlády, Bundestagu a Bundesratu a města Berlín, kteří svou přítomností vyjadřují svůj postoj k papeži jakožto nástupci apoštola Petra. V neposlední řadě děkuji třem biskupům, arcibiskupovi Woelkimu z Berlína, biskupovi Wankemu z Erfurtu a arcibiskupovi Zollitschovi z Freiburgu, jakož i všem těm, kteří na různých církevních a veřejných úrovních spolupracovali na přípravě této cesty do mojí vlasti a přispěli tak k jejímu zdařilému průběhu.

Přestože je tato cesta oficiální návštěvou, která posílí dobré vztahy mezi Spolkovou republikou Německa a Svatým stolcem, nepřijel jsem proto, abych sledoval dané politické či ekonomické cíle jako to právem činí jiní státníci, ale proto, abych se setkal s lidmi a mluvil o Bohu.

Ve společnosti a jejích rozhodnutích se ve vztahu k náboženství projevuje rostoucí indiference, otázka pravdy je považována spíše za překážku a přednost má utilitaristické uvažování.

Naše soužití však potřebuje závazný základ, protože jinak bude žít každý jen podle vlastního individualismu. Náboženství je jedním z těchto základů zdařilého soužití. „Stejně jako náboženství potřebuje svobodu, tak i svoboda potřebuje náboženství.“ Tato slova velkého biskupa a sociálního reformátora Wilhelma von Kettelera, jehož 200. výročí narození připadá na letošní rok, jsou stále aktuální (Willhelm Emmanuel von Ketteler: Sämtliche Werke und Briefe, Mainz, 1977, vol. I, 1, str. 18).

Svoboda potřebuje původní vazbu k vyšší instanci. Skutečnost, že existují hodnoty, které absolutně nejsou ovladatelné, je pravou zárukou naší svobody. Kdo se cítí povinován vůči pravdě a dobru, bude bez váhání souhlasit s tím, že svoboda se rozvíjí pouze v odpovědnosti k většímu dobru. Takovéto dobro existuje jedině společně pro všechny. Musím se tedy vždycky zajímat také o své bližní. Svoboda nemůže být žita bez vztahů.

V lidském soužití není svobody bez solidarity. Co činím na úkor druhých, není svoboda, nýbrž provinění, které poškozuje druhé i mne samotného. Opravdu se mohu realizovat jako svobodná osoba jedině, užívám-li svých sil také k dobru druhých. Platí to nejenom pro soukromou oblast, ale také pro společnost. Podle principu subsidiarity musí společnost poskytovat dostatečný prostor k rozvoji i těm nejmenším strukturám a současně musí být jejich oporou, aby se jednou mohly stát samostatnými.

Tady v zámku Bellevue, který je pojmenován podle krásného výhledu na břeh řeky Sprévy a je situován nedaleko od Siegessäule, Bundestagu a Braniborské brány, jsme právě ve středu Berlína, hlavním městě Spolkové republiky Německo. Zámek s jeho pohnutými dějinami, stejně jako mnoho jiných budov města, je svědectvím německých dějin. Pronikavý vhled i do temných stránek minulosti nám umožňuje se z nich poučit a přijmout podněty pro nynější dobu. Spolková republika Německo nabyla své dnešní podoby silou svobody formované odpovědností vůči Bohu i jednoho ke druhému. Potřebuje tuto dynamiku, zahrnující všechny lidské oblasti, aby se v nynější situaci mohla nadále rozvíjet. Má ji zapotřebí svět, jenž si žádá hlubokou kulturní obnovu a potřebuje znovuobjevit základní hodnoty, na nichž lze stavět lepší budoucnost (Caritas in veritate, 21).

Doufám, že k tomu budou moci aspoň trochu přispět jednotlivá setkání během této mojí cesty – tady v Berlíně, v Erfurtu, v Eichsfeldu a ve Freiburgu. Kéž nám všem v těchto dnech žehná Bůh.

Přeložil Milan Glaser

Další články z podrubriky Promluvy

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
30.11.11 Svatému otci hrozila pokuta
26.9.11 Německý episkopát k návštěvě papeže
25.9.11 Mám důvěru v budoucnost křesťanství v Německu
25.9.11 Nastal čas zbavit církev světskosti
25.9.11 Benedikt XVI. v Německu – 4. den



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti