Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Seriály

 O poutích a putování - Česká zastavení ve Svaté zemi 

6.12.2011 

Cyrilometodějská smírná kaple na Olivové hoře v Jeruzalémě

I. Přípravy

Václava Benešová

Vážení posluchači a poutníci, dnes zavítáme na místo poblíž Olivové hory v Jeruzalémě, kde budeme objevovat dávno zapomenutou historii československé smírné kaple. Pokusíme se přenést do doby před 80 lety a poskládat mozaiku tohoto dávno zapomenutého příběhu.

Když papež Pius XI. ve svém okružním listu Caritate Christi compulsi z r. 1932 vyzval celý svět, aby se svými smírnými modlitbami, oběťmi a kajícností obracel k Bohu, aby lidé „obdrželi milosrdenství a nalezli milost v každé době“ (Žd 4, 16), byl touto myšlenkou povzbuzen i monsignor Antonín Bartoš, jednatel Palestinského spolku a neúnavný organizátor poutí do Svaté země.

Myšlenka mít ve Svaté zemi alespoň malou svatyňku byla odvážná, ale zdaleka ne tak nemožná. Monsignor Bartoš prosazoval tuto myšlenku vlastnit půdu ve Svaté zemi na valných hromadách Spolku již v polovině 20. let. Když byl v r. 1926 v Palestině zřízen československý konzulát, tlumočil tuto myšlenku hned prvnímu československému konzulovi dr. Vladimíru Fricovi. Vždyť Němci, Francouzi i Poláci měli vybudované své vlastní poutní domy. Dokonce byla i vůle ze strany Jeruzalémského patriarchátu svěřit nové československé provincii řádu rytířů Božího hrobu péči o nějakou misijní stanici, kostel, faru či školu a stejně tak byl o podporu požádán i Palestinský spolek. Jeho představitelé ale věděli, že by Spolek na tento úkol nestačil, a proto se rozhodli raději pro podporu misií patriarchátu. Na závěr 4. moravské pouti r. 1928 se konala při zpáteční cestě v českém kostele na Rennwegu ve Vídni děkovná bohoslužba. Kostel spravovala kongregace bratří těšitelů a při té příležitosti se monsignor Bartoš dozvěděl od patera Josefa Litomiského, generálního superiora a zakladatele kongregace, že je přáním těšitelů usadit se v Jeruzalémě nedaleko Getsemanské zahrady a konat tam smírné pobožnosti. Tak vznikl plán zakoupit pozemek a vybudovat kapli, ve které by členové kongregace těšitelů konali smírné pobožnosti za náš národ.

O dva roky později, tedy v roce 1930, po návratu z 5. moravské pouti požádal monsignore Bartoš doktora Frice, našeho generálního konzula v Jeruzalémě znovu, zda by se pokusil najít pro Spolek vhodný pozemek někde na Olivové hoře. Konzul Fric zjistil v roce 1931, že v blízkosti Getsemanské zahrady jsou ke koupi tři pozemky. Spolek mu dal souhlas, aby mohl zahájit jednání o koupi jednoho z nich. V listopadu r. 1931 se vypravil do Palestiny superior těšitelů pater Litomiský, aby mohl místo shlédnout osobně. Téměř za půl roku, v dubnu r. 1932 se podařilo uzavřít kupní smlouvu mezi šejkem Mahmudem jako prodávajícím a československým konzulem jako kupujícím. Bezmála dalšího čtvrt roku sháněl šejk souhlas vlastníků pozemků, ale nedosáhl jej. Mezi tím konzula Frice vystřídal jeho nový nástupce Josef Kadlec, který se ujal veškerých jednání. Protože tehdejší Palestina byla pod britskou správou, anglické úřady vycházely našemu novému konzulovi vstříc. Když se u městské rady zjišťovalo, zda bude možné dát povolení ke stavbě, k překvapení mnohých bylo zjištěno, že pozemek je od r. 1929 zahrnut do tzv. „zeleného pásma“, kde se nesmí stavět. Nepomohla ani žádost o výjimku, a tak v dubnu 1933, tedy rok po uzavření kupní smlouvy nebyla stavba rozhodnutím anglické vlády povolena.

Jakmile se šejk Mahmud dozvěděl o zákazu stavby, ihned nabídl jiný pozemek poblíž prvního místa, který patřil jemu a jeho rodině. Po předchozí negativní zkušenosti se nejprve prověřilo, zda druhý nově nabízený pozemek není v „zeleném pásmu“. Jelikož nebyl, došlo se šejkem k uzavření nové kupní smlouvy. Pozemek měl být zapsán na jméno olomouckého arcibiskupa a na generálního superiora kongregace těšitelů. Protože se nepodařilo šejkovi zajistit povolení prodeje od příbuzných, byla zrušena i druhá kupní smlouva. Po obou nezdarech byla na delší dobu zastavena další jednání.

V té době vykonával v Rakouském hospici funkci vicerektora páter Josef Koutný, který pomocí svých přátel tajně hledal nový pozemek nebo dům. Koncem srpna r. 1934 za pomoci konzula Kadlece a pátera Hermese Kohouta, našeho faráře v Jeruzalémě, se podařilo uzavřít v pořadí třetí smlouvu na zakoupení pozemku a domu se šesti místnostmi. I tato smlouva stejně jako předešlé dvě byla spojena s velikými útrapami v podobě arabských intrik. Vznikl ale problém, na koho dát napsat získaný majetek tak, aby byly splněny palestinské zákony. Proto byl na radu konzula Kadlece založen sesterský Palestinský spolek v Jeruzalémě a zřízením spolku byl získán statut právnické osoby, na kterou bylo již možné zapsat majetek. Dům měl výhodnou polohu: ležel blízko cesty, která vedla ke hradbám Starého města a z jeho terasy byl krásný výhled na Jeruzalém.

Brněnský architekt Stanislav Kučera byl pověřen zpracováním návrhu přestavby domu na kapli a poté inženýr Müller vedením stavebních prací. Podle rozhodnutí olomouckého arcibiskupa byl na vchodem umístěn nápis: Domus Dei, porta coeli (Dům Boží, brána nebe). Dům byl přestavěn na kapli, byla vybudována malá terasa a další prostory v budově. Při zemních pracích bylo zjištěno, že na pozemku bylo podle nalezené skupiny kamenných hrobů staré, pravděpodobně židovské pohřebiště z doby ještě před Kristem. Hroby byly zasypány a pouze jeden zůstal otevřený a přístupný poutníkům.

Další články z podrubriky O poutích a putování - Česká zastavení ve Svaté zemi

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
4.1.21 Poblíž Getseman odkryta židovská rituální lázeň a raně křesťanský kostel
29.10.20 Papež předal pallium novému jeruzalémskému patriarchovi
22.7.20 Úspěch katolických škol ve Svaté zemi
25.5.20 Bazilika Božího hrobu se opět otevřela věřícím
15.8.19 S getsemanskými františkány o slavnosti Nanebevzetí Panny Marie



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti