VaticanNews.va

   23. 5. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Homilie

  

7.1.2012 

Sestup nahoru – výstup dolů

Homilie ke svátku Křtu Páně

Richard Čemus

Před časem jsem četl rozhovor s anglickým hercem Rogerem Moorem, který udělal velkou kariéru ve filmu. Ptali se ho na životní názor. Odpověděl bez rozpaků takto: nejkrásnější v životě je mít úspěch, jít vzhůru. Nestrašnější je naopak konec kariéry, sestup dolů, pád.

Jak to bylo s Ježíšem? Nezačal On právě křtem svou „kariéru“, svůj úspěch, vzestup a nakonec i pád? Ano. Ale jen zdánlivě! Křtem Božího syna totiž nezačíná vzestup člověka k Bohu, ale naopak, finále sestupu Boha k člověku. Dějiny spásy jsou totiž postupným sestupem Boha z nebe na zem, až k jejich konečnému spojením.

Na rozdíl od ostatních náboženství, která jsou lidskou iniciativou směrem vzhůru k Bohu, dosvědčuje Bible neúnavnou iniciativu Boží směrem dolů, k člověku: Mojžíšův výstup na horu Sinaj by nebyl nic platný, kdyby sám Jahve nesestoupil mu vstříc. Jahve sestoupí ještě níže, do Archy úmluvy, aby putoval uprostřed svého lidu do zaslíbené země. Tam, v Jeruzalémě stavbou chrámu sestup Boží zdánlivě končí. Ve skutečnosti teprve začíná.

Když se naplnil čas, Bůh svůj sestup závratně zradikalizuje. Věčné Slovo se vtělí v lůně Panny Marie, která jej přivede na svět v hlouby betlémské jeskyně. Ježíš se noří do vod Jordánu, jako předzvěst sestupu do hrobu a tím i do propastných hlubin předpeklí. Tam, na dně lidské existence se sestup zjeví jako vzestup, když zmrtvýchvstalý Pán vyvede všechny spravedlivé ze stínu smrti vzhůru k Bohu otci.

Proč ale Boží syn začíná své veřejné působení, činem, který z lidského hlediska mohl diskreditovat jeho budoucí misi? Tím, že Ježíš se nechá od Jana pokřtít, zařadí se mezi všechny ty, kteří potřebovali odpuštěni, ačkoliv byl bez viny. Podstoupit očistnou lázeň, hebrejsky mikvah, již Janův křest vskutku byl, znamenalo přece doznat veřejně svoji hříšnost. Proč se rozhodl pokorně sestoupit do vod Jordánu jako kajícník, on, Bozi syn?

Logika Bozi, není naše, lidská: „O kolik totiž převyšují nebesa zemi, o to se liší mé chování od vašeho, mé smýšlení od smýšlení vašeho“ ( Iz 55,1-11). Platilo to pro mentalitu tehdejší společnosti striktně rozdělované na čisté a nečisté, židy (tedy našince, věřící) a pohany (cizince), muže a ženy... Ježíš Svým činem vstoupí symbolicky do srdce tohoto rozštěpení, rozdělení a překoná je tím, že ačkoli čistý, nechá se obmýt jako hříšník, se kterým se z lásky a touhy po jeho záchraně ztotožní! Slova Izaiášova platí stejně tak i dnes s naší mentalitou úspěchu, vyvyšování se a nepřiznání si viny.

Sestupem do vod Jordánu nás Ježíš uvádí do mentality evangelia: předjímá budoucí události Paschy-Velikonoc sestupu do podsvětí, místa bolesti a smutku. V pokoře na sebe bere osud všech zatracených, stává se "jedním z nich" aby je zachránil, vykoupil. „Ježíš Kristus je ten, který přišel skrze vodu a krev; nejen skrze vodu, ale skrze vodu a krev" říká Jan (1 Jan 5,1-9). Cely Kristův pozemský život se pak skutečně odehrává ve znamení pronásledování, nepochopeni, odmítnutí, a krize. On, jenž mohl přijít v moci a slávě, zvolil bezmocnost, zranitelnost a chudobu.

Není to prohra, resignace, ale pro ty, jenž následují Krista, je to cesta naděje. Často sice zesmutníme a cítíme se osamoceni, když jsme nepochopeni, ačkoliv jednáme z těch nejlepších pohnutek. Zdá se nám, jakoby vše, co děláme, ztrácelo smysl, takže nakonec převáží úsudek ostatních. Rozhodující je však víra, naděje a láska! V hebrejštině mají slova očistná lázeň (mikvah) a naděje (tikvah) společný kořen kav. Kav pak znamená míru – měřítko. Mírou našeho smýšlení ať je tedy naděje!

Svátek Křtu Páně uzavírá vánoční okruh slavení. Starobylá tradice jej spojuje s liturgickým svátkem Zjevení Páně, tedy okamžikem, kdy stvoření poznalo svého Spasitele. Ten se však nedá poznat podle královských atributů moci, ale podle kříže, který je už v betlémské scéně tajemně přítomen. Symbolicky to znázorňují ikony, na kterých je Syn Boží uložený nikoliv na slámě v jeslích, ale v sarkofágu a plenky, do kterých je zavinut, nápadně připomínají pohřební plátno.

Kristus se nám narodil, aby za nás zemřel. I my dennodenně umíráme: neúspěchem, slabostí a láskou. Na cestě sestupu, či pádu, se však nezřítíme do prázdna. Vírou skončíme v náručí Božího syna, který nesídlí na opevněných výšinách, ale v nížinách našich úzkosti aby ji proměnil v radost. Říká sv. Jan: „A to je vítězství, které přemohlo svět: naše víra. Kdo vítězí nad světem, ne-li ten, kdo věří, že Ježíš je Syn Boží? Ježíš Kristus je ten, který přišel skrze vodu a krev; nejen skrze vodu, ale skrze vodu a krev. A to dosvědčuje Duch, protože Duch je pravda“ (1 Jan 5,1-9).

 odeslat článek     vytisknout článek


Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv květen 24
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti