VaticanNews.va

   18. 5. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Homilie

  

20.1.2012 

Poslání

Homilie ke 3. neděli v mezidobí

Richard Čemus

„Co mám vlastně dělat?“ Ta otázka nebyla snad nikdy tak těžká jako dnes, ve svobodě a v rozmanitosti dříve netušených možností. Mnoho mladých se nedokáže vůbec rozhodnout. A není divu. Je-li mé jediné kriterium, jak si dobře vydělat, stačí mi „job“. Hledám-li však své životní povolání, musím se obrátit k tomu, kdo mne volá: k Bohu. Ten ovšem nedává návod ke kariéře, ale povolává ke službě. Povolání se stává posláním. To není pasivní sledování předem určené cesty, ale strhující spoluúčast na díle spásy-vykoupení. A nemusí se člověku vždy hned líbit. Biblické příběhy povolání jsou někdy dramatickým zápasem člověka s Bohem, ba útěkem před Ním.

Poutavým vyprávěním na toto téma, je Kniha Jonáš. Bůh Jonáše povolal, aby ho poslal hlásat pokání Ninivanům. Prorok prchá před Bohem a před jemu svěřeným ůkolem na moře, kde jej zastihne bouře. Zděšení námořníci hledají viníka losem. Ten padne na Jonáše a námořníci ho svrhnou do moře. Je spolknut velkou rybou a po třech dnech vyvržen na souš. Tentokrát Jonáš Božího hlasu uposlechne a vydá se do Ninive, aby tam hlásal Boží trest. Ninivané se obrátí a Bůh od trestu upustí. (srov. Jon 3,1-5.10)

Slyšet slovo Boží a jednat v jeho síle, je podstata spirituality Starého zákona. V Novém zákoně nabývá slovo Boží ještě větší sílu: je „živé, mocné a ostřejší než každý dvojsečný meč. Proniká až k rozhraní duše a ducha, až do morku a kloubů, až do srdce, kde zkoumá jeho [člověka] myšlenky a úmysly,“ dosvědčuje sv. Pavel. (Žid 4,12) V Ježíši Kristu Bůh osloví člověka Slovem, které se stalo tělem. Kristus je vtělenou poslušností a může o sobě říci: „Mým pokrmem je plnit vůli toho, který mě poslal, a dokonat jeho dílo.“ (Jan 4,34) V Ježíšově osobě se proto „naplnil čas“ a „přiblížilo se Boží království“. Setkání s Ním se stává neodvratnou výzvou: „Obraťte se a věřte evangeliu!“

Do tohoto kontextu zapadá povolání prvních učedníků, tak jak jej líčí Markovo evangelium: „Když šel podél Galilejského moře, uviděl Šimona a jeho bratra Ondřeje, jak loví v moři; byli totiž rybáři. Ježíš jim řekl: „Pojďte za mnou a udělám z vás rybáře lidí!“ Ihned nechali sítě a následovali ho. Když popošel o něco dále, uviděl Zebedeova syna Jakuba a jeho bratra Jana, jak na lodi spravují sítě; a hned je povolal. Zanechali svého otce Zebedea s pomocníky na lodi a odešli za ním“ (Mk 1,14-20).

Bezprostřední odpověď prvních učedníků na Kristovo volání vyráží téměř dech. Někdo může ale namítnout: to se snad týkalo pouze apoštolů! A dnes se to týká pouze řeholních osob a kněží, se kterými téměř výlučně spojujeme pojem povolání. To je však omyl. Podle kardinála Špidlíka Bůh povolává každého člověka od věčnosti a svěřuje mu úkol, pro který jej stvořil. Člověk se tedy rodí s určitým posláním. Krok za krokem v něm pak odkrývá smysl svého bytí.

To první a hlavní povolání dostává člověk ve křtu a je to povolání ke sjednocení s Bohem. Jakou cestou jej dosáhne, je druhořadé. Hlavní je, aby kněz žil povolání kněze naplno, a otec rodiny žil povolání otce rodiny do důsledků. To vyžaduje vytknout si jasné priority a podřídit jim vše ostatní. Požadavek na ničem nelpět a srdcem se všeho vzdát sv. Pavel neadresuje pouze duchovnímu stavu, ale žádá to od všech pokřtěných – mužů a žen: „Říkám, (bratři a sestry), toto: Čas je krátký. Proto ti, kdo mají manželku, ať žijí, jako by ji neměli, a ti, kdo pláčou, jako by neplakali, a ti, kdo se radují, jako by se neradovali, a ti, kdo kupují, jako by jim nemělo zůstat nic, a ti, kdo užívají tohoto světa, jako by ho neužívali, neboť tento viditelný svět pomíjí.“ (1 Kor 7,29-31)

Neznamená to jít na distanc od konkrétního života, ale nenechat se zotročit vlastními zájmy. Jde o svobodu dělat právě to, co v dané chvíli Bůh ode mne žádá. To je umění číst znamení času, mého času, který mi Stvořitel dal spolu s povoláním, abych jej mohl uskutečnit. Čas je krátký ne proto, že bychom věřili v pravdivost nejnovějších předpovědí konce světa, ale proto že setkání s Kristem v nás vzbuzuje naléhavost žít věrohodně evangelium – a to je poslání každého křesťana, každé křesťanky.

Ukaž mi své cesty, Hospodine, a pouč mě o svých stezkách.
Veď mě ve své pravdě a uč mě, neboť ty jsi Bůh, můj Spasitel.
(Žl 25)

 odeslat článek     vytisknout článek


Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv květen 24
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti