VaticanNews.va

   23. 5. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Publicistika

 Komentáře "Církev a svět" 

29.1.2012 

Ráj – to jsou ti druzí

Milan Glaser

Věčná blaženost neboli ráj je prubířským kamenem víry.
„Ráj“, ve kterém čekají povolné hurisky, poněkud připomíná nevěstinec a nápadně se tak podobá spíše jedné křesťanské představě pekla, podle níž jsou tam prý k dispozici všechny pozemské slasti, leč háček je v tom, že už neskýtají žádné potěšení. Ideologické ráje nacionálních či třídních socialismů ukázaly ve 20. století svoji faleš názorněji, zatímco na daňové či konzumní ráje konspirujících oligarchií hodina pravdy teprve čeká. Všechny pozemské ráje jsou ovšem iluzorní a právě proto nebezpečné parodie jediného opravdového ráje v nebi, který stvořil Bůh pro lidskou rodinu a který je už za dveřmi.

Ráj za dveřmi (Le paradis a la porte, Seuil 2011), právě tak nazval svou poslední knihu Fabrice Hadjadj, „žid s arabským jménem a katolického vyznání“, jak se sám definuje. Učitel filosofie a literatury na gymnáziu ve francouzském Tolone, úspěšný spisovatel, dramatik, ale také šťastný otec pěti dětí, které jsou pro něho - jak říká – „nesrovnatelně víc než všechny jeho knihy, neboť jsou tou pravou cestou jeho víry“.

V úvodu své knihy klade tento francouzský konvertita otázku: proč si volíme raději peklo než ráj? A odpovídá překvapivým paradoxem: protože nebeská radost má v sobě něco, co zraňuje naši samolibost. Nebeská blaženost narušuje spokojenost člověka se sebou samým. Kdo hledá radost jen v mezích spokojenosti se sebou samým, nikdy nenajde její věčný rozměr.

Skutečným nepřítelem věřícího tedy není ateismus, který popírá existenci Boha nebo božství Ježíše Krista, nýbrž apatická indiference, to znamená postoj toho, kdo už nehledá dostupnou pravdu, i když se třeba prohlašuje za věřícího. „Nejradikálnější hřích – říká Hadjadj – nepáchá ateistická ignorance ani slabosti těla, ani libertinista či chlípník, nýbrž takový věřící, čirý duch a farizej, který usiluje o démonickou dokonalost ve jménu pyšné víry, jež si je jista vlastní spásou a opovrhuje jinými hříšníky.“

Za největší zlo naší doby považuje proto francouzský filosof indiferentnost vůči transcedenci. A sem patří právě domýšlivé pohrdání nebeským rájem křesťanské víry. Celý problém spočívá v tom, že člověk nemůže netoužit po ráji, takže nechce-li se těšit na chvíli, kdy mu bude Bohem dáno s údivem tam vstoupit, bude se snažit vybudovat si jej na zemi podle svého, nezávisle na Bohu, ať už individuálně či kolektivně. Oddělování pozemského Jeruzaléma od toho nebeského produkuje despotický totalitarismus nebo asketismus, přičemž oba pošlapávají stvoření. Touha mít ráj tady a teď, jak to koncem 60. let na Západě hlásaly pouliční slogany, došla svého ne právě ušlechtilého vyústění v konsumismu, v reklamních spotech, které jsou efektnější než výtvory surrealismu.

Křesťanský ráj však nadále provokuje, dotýká se lidského rozumu hluboce a mnohem naléhavěji než ten buddhistický či posmrtná nicota materialistů. Namísto nirvány neutralizovaných rozporů či obrovské černé díry, která vše pohlcuje zapomněním, podává katolická tradice paradox vzkříšení oslavených těl, blaženou věčnost rozumných tvorů, kteří stanou na věky tváří v tvář Bohu. Kdo nevnímá tuto výzvu, představuje si ráj jako místo nudy, před nímž by dal možná přednost peklu, což může vypadat i heroičtěji.

Přitom je věc docela jednoduchá, alespoň pokud jde o náš konkrétní život, podotýká autor knihy Ráj za dveřmi. Vždyť, proč by jinak lidé přiváděli na svět děti, kdyby je měla čekat jenom smrt a nicota, ne-li právě proto, aby vešly do ráje, který Bůh připravil pro ty, kdo ho milují. Dokonce i ti, kdo v Boha nevěří, totiž předáváním lidského života bezděčně naplňují laskavý záměr Boha Stvořitele, který chce aby každý člověk byl spasen a poznal pravdu.

A řečeno za pomoci parafráze výroku známého ateisty Jean-Paul Sartra: Rájem jsou ti druzí.

S využitím článku Mariny Valensise, Il paradiso che vi fa paura, Il filosofo Hadjadj spiega che, piu del peccato, il male è la saccente indiferenza, Il Foglio, 2.dubna 2010

Další články z podrubriky Komentáře "Církev a svět"

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
9.4.20 Fabrice Hadjadj: Modlitba jako lidštější a hlubší možnost konfrontace se zlem
3.12.19 Hadjadj: Ježíš by se dnes narodil v komunitě Archa
6.9.16 Dialog s islámem musí být veden mužně - říká Fabrice Hadjadj
15.5.16 „Kolik“ je důležitější než „proč“
7.4.16 Hadjadj: Obyčejný život člověka je největším dílem Stvořitele



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv květen 24
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti