VaticanNews.va

   18. 5. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Homilie

  

3.2.2012 

Moc nemoci

Homilie k 5. neděli v mezidobí

Richard Čemus

Kdo na tomto světě by byl rád nemocen?! Nemoc, jak naznačuje samotný výraz, znamená něco nemoci, nebýt sto konat to, co by člověk jinak rád dělal; nemoc je omezení, je snížení „kvality života“, jak se dnes říká. Proč zrovna já? – ptá se chorý člověk podobně jako starozákonní Job, který volá k nebi: „Což nejsou svízele údělem člověka na zemi? […] měsíce bídy a noci soužení byly mně přiděleny. Když končí večer, sytím se neklidem do úsvitu. Mé dny […] plynou bez naděje […] mé oko již nikdy neuzří štěstí.“

Ve Starém zákoně je nemoc často chápána jako trest za spáchaný hřích. Činí člověka nečistým, má za následek odloučenost od Boha a vyloučení ze společnosti lidí, například při malomocenství. Už prorok Izaiáš ale ohlašuje čas, kdy Bůh odpustí každou vinu a vyléčí každou nemoc (srov. Iz 33,24). Že však ani Starý zákon nehledá v každé nemoci něčí vinu, vyplývá z toho, že o Jobovi Písmo výslovně říká, že byl spravedlivý, to znamená, že se před Bohem ničím neprovinil.

Podobně Evangelium nedává hřích a nemoc do přímé, osobní souvislosti. Známe sice scénu, kdy Ježíš léčí chromého se slovy: „Synu, odpouštějí se ti hříchy.“ (Mk 2,5) To však nevyjadřuje kauzální závislost, ale poukazuje na to, že Ježíš nepůsobí pouze jako lékař těla, ale také má moc odpouštět hříchy – nemoc duše. Církevní Otcové proto rádi zdůrazňovali, že hřích je výrazem vnitřního zranění. Proto má Ježíš s hříšníky soucit. Ježíšův soucit s trpícími jde tak daleko, že se s nimi zcela ztotožňuje: „Byl jsem nemocen, a navštívili jste mě...“ (Mt 25,36.40). Celým životem pak Ježíš ohlašuje ještě mnohem radikálnější uzdravení: vítězství nad smrtí skrze svou velikonoční oběť.

Vykoupení znamenalo pro starozákonního člověka především dvojí: vysvobození ze zajetí a uzdravení. Četná uzdravení nemocných a vysvobozování z pout posedlosti, která Ježíš koná, jsou jasným znamením příchodu Božího království. S Ježíšem nastává nové stvoření, osvobozené od hříchu, který odloučil od Boha a přinesl bolest a smrt. Aby opět uvedl člověka do důvěrného vztahu s Bohem Otcem, Boží Syn vzal na sebe všechny důsledky hříchu prarodičů a vyhnání z ráje, tedy nemoc, bolest a smrt. Kristus musí doslova projít branou smrti, tím ji však promění v bránu k životu.

Svým utrpením a svou smrtí na kříži dal Kristus bolesti nový smysl – může nás připodobnit Kristu a spojit s jeho vykupitelským dílem. Nemoc se z prokletí může stát požehnáním a dát zakusit zvláštní Boží blízkost. Už Job nakonec pochopil, že Bůh jej v soužení neopustil, ale naopak se mu dal jedinečným způsobem poznat, takže vyznává: „Dosud jsem o tobě jen slýchal pověsti, teď tě však na vlastní oči spatřuji.“ (Job 42,5) V tomto smyslu chápeme, proč staří mniši tvrdili, že každý mnich by měl mít nějakou nemoc. Maronitská mniška sv. Rafqa si utrpení si utrpení jako účast na Kristově oběti dokonce vyprosila . Sv. Ignác v Exerciciích nabádá zůstat indiferentní a „nepřát si více zdraví než nemoc“ (Ex 23), protože nevíme, co nám nakonec víc napomůže spasit svou duši, tedy dojít k cíli, pro který jsme stvořeni.

Apoštol Pavel, kterého sužovala nemoc a slabost, prožíval Kristovu dobrou zvěst doslova na vlastním těle. Dostane se mu takového duchovního poznání, že cítí jako svou povinnost, předávat je dál: „Že hlásám evangelium, tím se chlubit nemohu; to je mi uloženo jako povinnost, a běda, kdybych ho nehlásal. […] U slabých jsem se stal slabým, abych získal slabé. Pro všechny jsem se stal vším, abych stůj co stůj zachránil aspoň některé. A to všechno dělám proto, abych zároveň s nimi získal podíl v dobrech evangelia.“ (1 Kor 9,16-19.22n)

A přesto platí: Kristus svět vykoupil a přesto každý musí nemocí, bolestí a smrtí teprve projít. Proč tomu tak je, nám rozum nevysvětlí. Stojíme tu před Božím tajemstvím. Bůh si svá tajemství však nenechává pro sebe, ale zjevuje nám je v míře našeho duchovního růstu. Právě ten je ale spojen s bolestí. Přijetí vůle Boží, které nerozumíme, je dokonce jistým druhem umírání; je-li však spjato s vírou v Krista, dává už zde na zemi zakusit život věčný: „Věřím, že uvidím blaho od Hospodina v zemi živých!“ (Žl 27,13), můžeme vyznat se žalmistou a vzdát pak Bohu dík: „Chvalte Hospodina, neboť je dobrý. Uzdravuje ty, jimž puká srdce, a jejich rány obvazuje.“ (Žl 147)
Amen.

 odeslat článek     vytisknout článek


Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv květen 24
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti