Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   3. 5. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

9.2.2012 

Církevní sympozium o problematice sexuálního zneužívání nezletilých

Řím. Gregoriánská univerzita pořádala v Římě sympozium (6.-9. února) věnované choulostivému tématu pohlavního zneužívání mladistvých, kterého se dopustili někteří členové kléru. Církev již dříve zareagovala velmi zásadně tím, že vyzvala všechny biskupské konference a všechny řeholní řády k tomu, aby se nad touto problematikou zamyslely a formulovaly konkrétní opatření, která mají sloužit především obětem a samozřejmě také prevenci.
Mons. Karel Orlita ICDr., který na sympoziu reprezentoval Českou biskupskou konferenci, o tom poskytl Vatikánskému rozhlasu rozhovor.

Jak vidíte tuto problematiku u nás?

Pokud jde o tuto problematiku u nás, tak si myslím, že církev v České republice během uplynulých let, zvláště v době komunismu prošla dost velkým utrpením a toto utrpení a pronásledování svým způsobem napomohlo tomu, aby víra laických věřících a kněží byla pevnější a hlubší. Tyto problémy totiž nejsou pouze psychologické nebo morální povahy. To až potom. Jejich kořenem je problémem víry a krize víry, krize povolání u každého kněze, který se dopustí nějaké takovéto velmi špatné věci. Myslím tedy, že situace u nás v České republice, je trochu odlišná od celého světa, i když se to asi nemůže úplně generalizovat, zevšeobecnit úplně pro všechny případy, ale opravdu jsme, díky Pánu, v trochu jiné situaci.

Vrátím-li se však ke zmíněnému sympoziu, v čem spatřujete jeho význam?

Jde o to, abychom se z chyb, které se staly, poučili do budoucnosti. Toto sympozium, které nese název „Vstříc uzdravení a obnově“, nemá být jen nějakou sebereflexí něčeho, co se stalo, přiznáním viny, ale má to být otevření pohledu dopředu: jakou cestou pokračovat dál, jak formovat seminaristy, jak formovat kněze. Jaká opatření učinit v rámci výchovy a v různých církevních zařízeních, protože se to netýká jenom kněží, ale všech pracovníků, kteří pracují v církevních institucích jako jsou školy, nemocnice atd. Znamená to také hledat, jak odpovědět na tuto výzvu, protože tento problém není jenom problém církve. Je to problém dnešní doby. Tyto tak špatné věci se nedějí pouze v církvi, nýbrž v celé společnosti. Týká se to mnoha zemí nejenom Spojených států amerických nebo Západní Evropy. Je to problém celosvětový. Na sympoziu se hovořilo o tom, že jednou z příčin je subjektivismus, relativismus všech hodnot a také krize autority, která je s tím spojena atd. Těch faktorů je samozřejmě daleko více, ale počátek té vlny špatnosti a její začátek je spatřován v tzv. sexuální revoluci 60. let, která začala v Americe a přenesla se postupně i do jiných zemí.

Všechny biskupské konference i řeholní provincie byly vyzvány k vypracování zvláštních směrnic. Bylo už v České biskupské konferenci něco takového vyhotoveno?

Kongregace pro nauku víry dala za úkol všem biskupským konferencím, kterých je na světě přibližně sto deset, aby vypracovaly instrukce, jak postupovat v těchto případech. Tyto směrnice nemají řešit jenom, jak postupovat v případě odsouzení dotyčného pachatele, ale mají řešit také prevenci. Jde o to, aby byla zřízena nějaká centra, kam by se lidé, kterým bylo takto ublíženo, mohli obrátit; centra, která by dávala nějaké podněty týkající se formace seminaristů. Tyto směrnice Česká biskupská konference již vypracovala a v současné době jsou posuzovány Kongregací pro nauku víry.

Co Vás nejvíce upoutalo či oslovilo z toho, co bylo na sympoziu řečeno a co se tam dělo?

Účastníků toho sympozia bylo asi 230. Zástupci všech biskupských konferencí, kterých je asi sto deset, a dále vyšší představení řeholních řádů a kongregací a také různí odborníci. Je hezké, že se církev snaží tuto věc řešit a hledá všechny její aspekty, jak po stránce psychologické, tak duchovní. A mne upoutalo především toto společenství všech zástupců biskupských konferencí, tedy lidí, kteří se touto problematikou zabývají a společně hledají řešení, a potom také duch, ve kterém se celé toto setkání neslo. Nebylo to jenom o přednáškách z psychologie a z kanonického práva, ale také o modlitbě. V úterý (7.2.) se například konala kajícná bohoslužba za všechny oběti. Hovořila zde také jedna žena, oběť této špatnosti, a podala svědectví, které velice silně vypovídalo o všech aspektech této problematiky. Všechno to byly velice užitečné momenty.

Za rozhovor poděkoval o. Milan Glaser SI

(mig)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
26.1.21 Prof. Zollner: Nedělejme si iluze, že skandály máme za sebou
14.10.20 Přelíčení ve věci údajného sexuálního zneužití ve Vatikánu
30.6.20 Papež je informován o případech zneužívání v polské církvi
20.4.20 Italský kněz: Za koronaviru pedofilové slaví
2.1.20 Výkvět francouzské inteligence prosazoval v 70. letech pedofilii



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv květen 24
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti