VaticanNews.va

   23. 5. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Homilie

  

10.2.2012 

Proč jsme tak málo-mocní?

Homilie k 6. neděli v mezidobí

Richard Čemus

„Víte, chtěla bych Vás poprosit o přímluvu za naši rodinu, a hlavně za dceru, ve Svatopetrské bazilice v Římě, v blízkosti hrobu blahoslaveného papeže Jana Pavla II. On mi již před pár lety velmi pomohl, pokud jde o zdraví. A nyní se k němu obracím také, protože dcera prodělala akutní toxoplazmozu, a přestala vidět na jedno oko. Leží dlouhodobě v Praze, v nemocnici, dostává silné léky a injekce, zatím se však nic nelepší a naději nemá příliš velkou.“

Tolik e-mail jedné utrápené matky. Už když sedám k počítači, abych jí odpověděl, vím, že nevím, co. Cítím neschopnost najít třeba i jen slova, která nechlácholí, nezlehčují, ale dodávají naději. Ale i kdybych taková slova našel: Naději na co mají dodat¬? Naději na uzdravení z nemoci, se kterou si lékaři nevědí rady, takže zbývá jen zázrak?

Dnešní neděle koresponduje se sobotní památkou Panny Marie Lurdské, a tedy také dnem nemocných. Nemocných, kteří lidsky řečeno už „nemají naději“, chápanou jako pravděpodobnost v rámci toho pro dnešní lékařskou vědu možného. Putující do Lourdes dosvědčují, že naději mají, ale jinou, která přesahuje tento svět. Takovou naději člověk nemá, není-li mu shůry dána, vlita, latinsky infusa . Je to nezasloužený dar – milost, lat. gratia. Společně s vírou a láskou tvoří naděje trojici božských ctností, které jsou jakoby duchovní infuzí božské síly do ochablé duše člověka.

V Ježíši se Bůh stal člověkem, aby se člověk stal bohem, tvrdí řečtí Otcové. Kristus vysvobozuje člověka ze zajetí ne-moci, z „nemožného“ a neschopného jej činí schopným, chceme-li „mocným“. Protiřečí to naší zkušenosti, ale člověk skutečně může dělat zázraky. Zakusili to apoštolové a po nich mnoho svatých, jako např. Pater Pio z Pietralciny, jehož modlitba měla takovou sílu, že i Jan Pavel II. ještě jako krakovský arcibiskup neváhal svěřit jeho modlitbě těžce nemocnou lékařku a matku rodiny, která se skutečně uzdravila. Byla tato „moc“ otce Pia výjimečný dar, vyhrazený výjimečnému člověku? Nikoliv! Vždyť italský kapucín neléčil vlastní mocí, ale Kristovou, a na té má podíl každý pokřtěný. Ne každý má však tak niternou lásku ke Kristu, která by jej s Ním sjednotila tak jako otce Pia, na jehož boku, rukou a nohách se objevila stigmata. Ta však jsou znamením bezmoci, jak bezmocný může být jen člověk přibitý na kříž.

Stojíme před paradoxem: Ježíš léčí lidskou nemoc slabostí kříže, proměňuje utrpení v radost tím, že jej sám podstoupí, přemáhá smrt tím, že sám zemře. Svatý Pavel na sobě tento paradox zakusil a dosvědčuje: „Když jsem slabý, tak jsem silný“ (2 ,Kor 12, 10) Utrápená matka nemocného děvčete nemůže dělat vůbec nic, je na to slabá. Ale právě ve slabosti najde sílu ve víře, naději a lásce. Tyto tři nadpřirozené ctnosti nám Bůh vlije v míře očisty našeho srdce. Církev nám to vyprošuje nedělní vstupní modlitbou: „Bože, ty přebýváš v těch, kdo mají čisté a upřímné srdce; dej nám svou milost, ať žijeme tak, abychom byli tvým důstojným příbytkem. Skrze tvého Syna…“.

Je to cesta vnitřní svobody jako duchovní chudoby, bez-moci, ne-moci. Právě na této cestě nám však jde Kristus vstříc. Tváří v tvář jeho očišťující lásce vidím, že jsem znečištěn duchovním malomocenstvím sebelásky. Padám na kolena, volám: ‘Nečistý, nečistý!’ (srv. Lv 13,1-2.45-46) a prosím: „Chceš-li, můžeš mě očistit.“ Ježíš měl s malomocným v evangeliu soucit. Vztáhl ruku, dotkl se ho a řekl mu: „Chci, buď čistý!“ (Mk 1,40-45). Má soucit i s námi, dotýká se každého z nás a z ne-mocných nás dělá mocnými, silnými. Víra, naděje a láska, dar Ducha (srv.Řím 5,5), který jsme v nás dusili, může nyní růst a dát naší modlitbě sílu.

Sílu nezíská jen naše modlitba, ale každé naše slovo i gesto, protože vyroste ze spojení s Kristem a bude ve službě bližního. Apoštol Pavel v tomto smyslu nabádá (1 Kor 10,31 – 11,1): „(Bratři a sestry!) Ať jíte, ať pijete nebo cokoli jiného děláte, všecko dělejte k Boží oslavě. […] Já se také snažím o to, abych ve všem pamatoval na druhé, a nehledím na to, co je prospěšné mně, ale na to, co prospívá všem, aby tak mohli dojít spásy. Napodobujte mne, jako já napodobuji Krista!“.

Jan Pavel II. celým svým životem Krista miloval a napodoboval. Podle sv. Augustina se napodobováním Krista člověk stává tím, čím je sám Kristus. Lidé Jej v Janu Pavlu II. skutečně viděli. To je to, čemu říkáme svatost. Není divu, že dav chtěl zemřelého papeže hned prohlásit za svatého: santo subito! Je dosvědčeno, že při setkání s Janem Pavlem II. docházelo ještě za jeho života k řadě uzdravení. Jeho blahořečení stvrzuje, že je nyní blízko u Boha, a matka nemocné dcery právem vkládá v jeho přímluvu svou naději. Ujistím ji, že se v Římě pomodlím u papežova hrobu. Nevím, kdy to bude. Vím ale, co jí teď už napíšu: „Věřím, že Vaším trápením si Vás Kristus sobě natolik už připodobnil, že ve Vaší lidské bezmoci Vám zjeví svou božskou moc. Moc víry, naděje a lásky konat zázraky, třeba i ten největší: říct odevzdaně Bohu „Buď vůle tvá!“

Krásně to vyjadřuje neznámý německý autor v básni „Následování“

Nenajdeš něhu lásky,
Než u toho kdo sám je zraněný.
Neodpouští,
Než kdo uzřel svou vlastní slabost,
Jenž ho vydala do rukou toho,
Kterého probodli.

Nedělí se,
Kdo nedal vše, co má.
Nemůže hlásat bláznovství evangelia,
Kdo se sám nevydá až do posledního.

Není semenem,
Kdo není také rozsévačem:
Není úrody bez času mlčení,
Neboť každý apoštol bude
pšeničným zrnem,
které umírá.

 odeslat článek     vytisknout článek


Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv květen 24
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti