Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

6.3.2012 

Britští biskupové proti nové definici manželství

Velká Británie. Vláda Davida Camerona vyzvala občany Spojeného království k měsíčním „veřejným konzultacím“, které mají předcházet hlasování o změně zákona, na jejímž základě budou svazky homosexuálů definovány jako manželství. Návrh legislativní změny se týká Anglie a Wallesu, avšak budou o něm hlasovat rovněž skotští poslanci. Biskupská konference Anglie a Wallesu vydala v této souvislosti biskupský list o manželství osob stejného pohlaví, který nese dnešní datum.
Biskupové v něm připomínají, že kořeny institutu manželství jsou položeny v naší přirozenosti – tedy mužství a ženství a jejich vzájemné komplementaritě, vedoucí k plodnosti a následné výchově potomků. Tento vzorec uznávají i jiné náboženské tradice. Církev ani stát nemají moc změnit toto základní pojetí manželství, které není pouhou záležitostí veřejného mínění. Institut manželství je výrazem základů našeho lidství, a tím i celé společnosti, jíž zaručuje budoucnost. Církev vychází z této přirozené definice manželství, a uznává tudíž také civilní sňatky, ačkoliv je tento svazek v jejím pojetí Ježíšovým působením povýšen na svátost ( Katechismus katolické církve, 1601). Manželství se tak stává sdílením mysteria Božího života. Tomuto vznešenému a vysoce zavazujícímu pojetí manželství a povolání muže a ženy ke svatosti není vždy snadné dostát, přiznávají biskupové Anglie a Wallesu, a poukazují na případy zhroucení svazků. Tito lidé jsou vždy vítáni v našich farních společenstvích a je potřeba jim pomoci, aby se cítili jejich ceněnými členy.
Vláda zdůvodňuje změnu v právní definici manželství snahou o rovnoprávnost a zamezení diskriminace, pokračuje list biskupů. Avšak současná legislativa nijak neomezuje, nýbrž jednoduše uznává a brání osobitou povahu manželství. Právo utváří společenské a kulturní hodnoty, a proto by změna definice manželství měla dalekosáhlé a vážné důsledky. Manželství by bylo redukováno na pouhý závazek dvou lidí, uzavírají svůj list pastýři Anglie aWallesu. Biskupové zároveň vyzvali věřící, aby podepsali petici ve prospěch tradičního manželství, organizovanou asociací „Koalice pro manželství“.
Kampaň Cameronovy vlády komentovala rovněž Biskupská konference Skotska. Kardinál Keith O´Brien se k návrhu legislativních změn vyjádřil v prohlášení, které publikovalo nedělní vydání listu “Sunday Telegraph” (4.3.2012).
“Vzhledem k tomu, že homosexuální páry již požívají veškerých manželských práv, není tento návrh motivován právně, nýbrž je to jasná snaha o redefinici manželství pro celou společnost, kterou jí nařizuje nepočetná skupina aktivistů”, píše edinburský arcibiskup a dodává: “V šestnáctém článku Všeobecné deklarace lidských práv je manželství definováno jako vztah muže a ženy. Avšak když nám naši politikové navrhují, abychom toto ustálené pojetí manželství poslali k šípku a abychom obrátili naruby pojem manželství, nikdo se jim nevysměje. Naopak, jejich pokus o přehodnocení reality je zdvořile přijímán a jejich šílenství je vyhověno. Avšak manželství jako institut zde bylo mnohem dřív než jakákoliv vláda a jakýkoliv stát”.
”Ačkoliv manželství je ze všech stran ohrožováno a podrýváno”, píše skotský kardinál,”jeho účelem vždy bylo spojovat muže a ženy, aby děti, vzešlé z těchto svazků, měly otce a matku. Tento aspekt jsme, jak se zdá, zcela ztratili ze zřetele”, varuje kardinál O´Brien. “Všechny děti si zaslouží, aby začínaly svůj život s maminkou a s tatínkem. O stabilitě a prospěchu, které čerpají z této zkušenosti, bylo shromážděno mnoho nevyvratitelných důkazů. Dva lidé stejného pohlaví, byť jsou jejich úmysly sebelepší, to nikdy nemohou nahradit. Homosexuální manželství by ze zákona zcela odstranilo základní myšlenku existence jedné matky a jednoho otce pro každé dítě. Vytvořilo by společnost, která by si libovolně volila, o koho z nich dítě obere. A existuje i řada dalších nástrah”, píše předseda Skotské biskupské konference.”Je-li možné manželství předefinovat na svazek dvou mužů či dvou žen, proč bychom se měli zastavit zde? Proč bychom neměli povolit manželství třem mužům nebo jedné ženě a dvěma mužům, když si slíbí vzájemnou věrnost? Redukuje-li se manželství na svazek dospělých, kteří se mají rádi, jak bychom mohli vyloučit tři milující se dospělé?”, ptá se kardinál O´Brien.

(jag)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
7.1.21 Navzdory novému lockdownu britské kostely zůstávají otevřené
25.11.20 Křesťané v Anglii sestupují do podzemí
10.11.20 Vládní ingerence do pravomocí biskupů je nebezpečný precedens
7.9.20 Azylový systém Velké Británie je nelidský
30.3.20 Sdílejte radost z evangelia s dnešními lidmi, vybízí papež anglické věřící



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti