Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Rozhovory

  

12.5.2012 

Dělme se o chléb a víru

Rozhovor s O. Jiřím Šlégrem, národním ředitelem Papežských misijní děl v České republice

Česká sekce RV

Podle výroční zprávy národního ředitele Papežských misijních děl v České republice za loňský rok věnovali naši občané na podstatně chudší země světa téměř dvacet šest a půl milionu korun.

O. Jiří Šlégr se účastní generálního shromáždění Papežských misijních děl v Římě – co byste mohl říci k náplni těchto setkání?

Každý rok máme takovéto setkání, na které přijíždějí národní ředitelé ze všech kontinentů. Je nás asi 120. Setkáváme se tu s mezinárodními sekretariáty, které jsou čtyři. Prvním je Papežská misijní unie, která má povzbuzovat všechny světové kněze a řeholníky, aby spojili síly a modlitby na misijní účel – misijní animaci a podporu misií.
Druhý sekretariát je Papežské misijní dílo dětí. Má na starost pomoc pro asi čtyři miliony dětí ve světě. Vždy tu dojednáváme a schvalujeme konkrétní projekty na stávající rok. Do naší české kanceláře si vybíráme projekty ze severu Ugandy na pomoc dětem-vojákům. Podporujeme také sirotky ze Srí Lanky a další projekty, např. v Papui Nové Guinei.
Třetí mezinárodní sekretariát podporuje bohoslovce v misiích. Všechny semináře, které jsou na misijních územích, mají právo si požádat o grant. My jsme na papežovo přání povinni jim podporu poskytnou. Podle celosvětového výtěžku sbírky se fondy rozpočítávají na konkrétní semináře a studenty. Z České republiky podporujeme asi pět seminářů – tedy zhruba dvě stě bohoslovců.
Poslední dílo je Papežské misijní dílo šíření víry, na které se shromažďují peníze během Misijní neděle. Sbírky se konají celosvětově od roku 1926. Tehdy Pius XI., velký horlitel pro misie, ustanovil, že každá farnost a diecéze a všichni věřící se mají účastnit a dát prostředky do společného fondu – Fondu solidarity. Přispívají do něj i nejchudší země na světě. Z těchto financí se hradí různé projekty – např. fary, kostely, formační centra, auta či kola pro misionáře, nebo třeba i rozhlasové programy.
Naše setkání v Římě vždy provází mše sv. a společná modlitba, takže duchovní rovina je zde zřejmá.

Právě základ v modlitbě připomněl Papežským misijním dílům také Svatý otec při zvláštní audienci. Benedikt XVI. rovněž představil novou modlitební kampaň, věnovanou růženci, která se pojí s Rokem víry...

Ano, Svatý otec nabízí modlitbu růžence. Dokonce od něj budeme mít k dispozici růžence pro lidi, kteří se rozhodnou, že se každý den, po celý Rok víry, budou modlit růženec za šíření víry ve světě. Když prefekt Kongregace pro evangelizaci národů ( Mons. Fernando Filoni, který je také prefektem Hlavní rady Papežských misijní děl, pozn.red.) Svatému otci ukazoval barevný misijní růženec, kde každé zrnko symbolizuje jiný kontinent, Benedikt XVI. řekl: Mám radost, že se lidé modlí za misie pod ochranou Panny Marie.

Jste národním ředitelem Papežských misijních děl v České republice. Jaké je povědomí o misích v české společnosti – jak se situace změnila za poslední roky?

Myslím, že lidé mají povědomí čím dál tím větší, ale nejsme na tom zase příliš dobře. Když žebrám o modlitbu a peníze na misie, kněží mi často říkají – ale my máme misie u nás. Často připomínám, že Jan Pavel II., když přijel poprvé do Ugandy, řekl – Jste misijní území. Ale při druhé cestě již prohlásil: Vy nejste jenom misijní území, ale i misionářské. Dělejte něco i pro ostatní misie, aby se i jiní dozvěděli o víře.
Měli bychom si to vzít k srdci. Kdyby se každý třeba jen denně pomodlil jeden Zdrávas – mnoho dětí, kteří jsou členy Papežského misijního díla dětí, to tak dělají. Rád bych vyzval každého z vás – zkuste si najít kolem sebe deset lidí a modlete se růženec. A z těch deseti lidí by měl každý za úkol najít dalších deset lidí. Bude-li mým cílem šíření modlitby za misie, bude to mít velký efekt. Je důležité, aby se každý člověk cítil potřebný. Nelze stále děkovat dárcům či sponzorům, nýbrž i sám někomu něco dát, rozdělit se. Mám teď takový nový slogan – dělme se o svůj chléb a o svou víru.

Jaké iniciativy mají na programu Papežská misijní díla v České republice? Kam byste mohl naše čtenáře pozvat?

Chtěl bych všechny pozvat 26. května 2012 do Kroměříže na celostátní misijní pouť a Den dětí. Oslavíme tam i stoleté výročí trvání Papežských misijních děl na našem území.
Rád bych poděkoval lidem, kteří organizovali misijní štrůdlování. To byla letos taková novinka – dosud přicházejí výtěžky ze štrůdlů.
Dále bych chtěl všechny pozval na oslavu Misijní neděle – vždy předposlední neděli v říjnu. Poslechněme výzvy Svatého otce – Ježíš k tomuto účelu chce použít každého z nás.
Bl. Jan Pavel II., který měl vždy soucit s trpcímí a nemocnými, je žádal, aby své utrpení obětovali za misie. Nikoliv za své příbuzné, vnoučata apod., nýbrž za misie. Tento postoj pomáhá i lidem nést kříž – protože spatřují smysl.
Jeden kolega, který zažil Jana Pavla II. při audienci Papežských misijních děl v Římě, mi vyprávěl, jak Svatý otec při ní odložil připravené papíry s promluvou a řekl: Prosím vás, vyřiďte tam doma, že chci obejmout všechny, kteří podporují misie a dávají i z mála, co mají. Vyřiďte jim, že je mám rád...

Za rozhovor poděkovala Jana Gruberová

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
21.5.20 Papež: Misie je nezaslouženým darem Ducha, nikoli výsledkem strategií
7.4.20 Papež ustavil fond pro misijní oblasti postižené koronavirem
24.3.20 Den modlitby a postu za misionářské mučedníky: Zamilovat se a žít
4.6.19 Papež: Misie jako paradigma církevního života a pastorace
1.6.18 Papež k ředitelům Papežských misijních děl: Nebojte se novinek Ducha svatého



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti