Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   25. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Homilie

  

15.6.2012 

Budovat Boží království?

Homilie k 11. neděli v mezidobí

Richard Čemus

Před Vánoci se krajem přehnala bouře, jež kosila stromy. Padla i košatá jabloň podél silnice hned za obcí. S vyvrácenými kořeny ležela přes celou zimu uprostřed pole. Jaký div, když se na jaře obsypala bílými květy a zeleným listím! Zázrak? Nedalo mi to a šel jsem to prozkoumat. Zjistil jsem, že celý strom vyživoval malý zbytek kořenů, které na jedné straně zůstaly zapuštěny v zemi. Tedy žádný zázrak? Zázrak v biblické mluvě neznamená nutně nevysvětlitelný úkaz, ale znamení Boží přítomnosti. Například takovou souhru okolností, ze které se dá vyčíst Boží záměr s člověkem. A ten je zde plný naděje: vypadá to, že tahle ležící jabloň ponese snad dokonce i plody.

Možná by s naší úvahou souhlasil i prorok Ezechiel. Exegeté nám líčí dobu jeho působení – začátkem 6. století př. Kr. – jako hrozivou: Izrael byl dobyt babylonským králem a mnoho lidí bylo odvedeno do zajetí, včetně Ezechiela. V Izraeli nastolil poručnickou vládu král Sidkijáš, jehož politika spojenectví s Egyptem skončí tragédií. Ezechiel prorokuje tyto události (Ez 17), ale zaslibuje Boží řešení –z toho nejmenšího, co zbude, vzejde Mesiáš! Činí tak obrazně: „Tak praví Pán, Hospodin: „Já vezmu z vrcholku vysokého cedru slabou větévku, ulomím ji z jeho nejvyšších výhonků a zasadím ji sám na vysoko vyčnívající hoře. Na vysoké Izraelově hoře ji zasadím, vyžene větve, vyraší výhonky, ponese plody, stane se nádherným cedrem. Pod ním budou hnízdit ptáci všeho druhu, budou hnízdit ve stínu jeho ratolestí. Poznají pak všechny polní stromy, že já jsem Hospodin: ponižuji strom vysoký, povyšuji strom nízký, dávám uschnout stromu zelenému, vypučet stromu suchému. Já, Hospodin, jsem to řekl a učinil.“

Jak často jsou v Bibli vyjádřeny duchovní skutečnosti obrazy rostlin, toho co je zaseto, klíčí, roste, kvete, pak zraje a nakonec přináší plody. Ani Žalm 92 tu není výjimkou: „Spravedlivý pokvete jak palma, poroste jak cedr na Libanonu. Kdo jsou zasazeni v domě Hospodinově, pokvetou v nádvořích našeho Boha. Ještě ve stáří budou přinášet užitek, zůstanou šťavnatí a svěží, aby hlásali, jak spravedlivý je Hospodin.“

Ježíš navazuje na tuto biblickou tradici, když líčí Boží království: srovnává ho s člověkem „který zaseje do země semeno; ať spí, nebo je vzhůru, ve dne i v noci, semeno klíčí a roste, on ani neví jak. Země sama od sebe přináší plody: napřed stéblo, potom klas, pak zralé zrno v klasu….člověk pak bere do ruky srp, protože nastaly žně.“ Když se Ježíš rétoricky ptá: „K čemu přirovnáme Boží království nebo jakým podobenstvím ho znázorníme?“ naznačuje, že nikde nenachází příhodnější obrazy Božího působení než právě v přírodě: „Je jako hořčičné zrnko: Když se zasévá do země, je menší než všechna semena na zemi, ale když je zaseto, vzejde a přerůstá všechny jiné zahradní rostliny; vyžene tak velké větve, že ptáci mohou hnízdit v jeho stínu.“ (Mk 4,26-34)

Ježíšova záliba v těchto přirovnáních se nedá vysvětlit tím, že tento literární druh byl na Blízkém východě tehdy běžný. Spíše vypovídá něco podstatného o Božích záměrech: Bůh neprosazuje své království vnější silou, násilím, abychom se báli a byli hodní. Boží království vstupuje do světa pokorně a nenápadně zevnitř: Boží slovo je zaseto v duši člověka, klíčí, roste, kvete, pak zraje a nakonec přinese plody ve svůj čas.

Bůh vstupuje do lidského života respektujíc jeho přirozené rytmy vývoje a růstu. Tak jako nic neroste shora dolů, ale ze země vzhůru, k nebi, ani Boží syn, aby se stal člověkem, nesestoupil s nebe s oslňující slávou a mocí, která smete všechny protivníky, ale narodil se z Panny Marie, a je tedy syn země.

Co roste, potřebuje čas. Přirozený, zdravý růst se nedá urychlit. Člověk musí mít trpělivost. Ježíš těmito přirovnáváními dává najevo, že Bůh ji s námi má. Jeho spása je dějinná, uskutečňuje se v čase (kairos), který dorůstá a zraje. Bůh, aby nás miloval a zachránil, si neklade podmínky. Přijímá nás takové, jací jsme, a dává nám šanci stát se takovými, jakými nás chce mít, pomalu, jak každý z nás může: nevyžaduje všechno a hned. Dopouští tím naši nedokonalost, pády, ba i hřích. Svou mocí by z nás mohl učinit dokonalé voskové figury, ale On chce živé lidi z masa a kostí.

Tím se ovšem vystavil riziku, že to ve světě bude vypadat, jak to i je. V sebevětší svízeli, kdy se zdá, že Boží království je udusáno – ¬jako Izrael v době Ezechielově – si můžeme být přesto jistí, že Boží království roste a spása vyraší, protože život si najde vždycky cestu i tam, kde by mu nikdo nedával šanci. To proto, že Kristus je Cesta, Pravda a Život.

Víra není přesvědčení o existenci Boha, ale je život Boží v nás. Ten není vidět, než podle plodů, které přináší. Rozeznají je ti, kteří jako apoštol Pavel jsou „ustavičně plni důvěry“, ačkoliv „v nynějším stavu v Boha jen věříme, ale dosud ho nevidíme. Jsme však plni důvěry. A proto stůj co stůj usilujeme o to, abychom se mu líbili.“ (2 Kor 5,6-10)

A kdy že se Bohu líbíme? Když budujeme Boží království? To by bylo příliš! Království Boží nemusíme budovat, stačí nechat ho růst. Chce to ale odstranit vše, co mu v růstu brání – a to v nás! To je ale ta nejvlastnější fuška!

 odeslat článek     vytisknout článek


Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti