Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   12. 5. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Homilie

  

29.6.2012 

„Talitha kum!“

Homilie ke 13. neděli v mezidobí

Richard Čemus

„Mladý může, starý musí,“ říkával můj otec při zprávě o nějakém úmrtí. Ano, mladý může a přesto se se smrtí mladého člověka těžko smiřujeme, jeví se nám jako nepřirozená, násilná a nespravedlivá. Jak to může Bůh dopustit?! Ta otázka se tu nabízí sama od sebe a přechází v pochybnosti o samotném Bohu. Bůh a smrt to nějak nejde dohromady. Ďábel a smrt naproti tomu ano. Kniha Moudrosti přece praví: „Bůh neudělal smrt a nelibuje si, když hynou živí. Ale všechno stvořil, aby to bylo; […] Vždyť Bůh stvořil člověka k nesmrtelnosti, udělal ho jak obraz vlastní přirozenosti, ale ďáblovou závistí přišla smrt na svět, zakusí ji ti, kdo jsou v jeho moci.“ (Mdr 1,13-15; 2,23n)

Ve Starém zákoně víra v zmrtvýchvstání ještě nepřevládla. Posmrtný život si Židé představovali jako stav mezi životem a smrtí v nehostinném místě (Hades), něco jako říši stínů. Ve srovnání s takovou hrůzou je představa atheistů, že po smrti není vůbec nic, že smrt anuluje existenci jako takovou, vlastně docela přijatelná. A přeci jsou lidské bytosti, které zakoušejí hrůzu Hades, peklo už zde na zemi. Setkal jsem se s takovým člověkem po mši sv. před chrámem. Zdálo se mi, jakoby přede mnou stála ona žena z dnešního nedělního evangelia, které krvotokem nezadržitelně unikal život. Jak to krvácení duše zastavit? Co poskytnout než svátostné smíření s Bohem?

Od té chvíle ta duše ušla velký kus cesty a nyní je už blízko cíle – svobody Božího dítěte. Duchovně doprovázet člověka znamená setkat se v něm s Kristem ale i s jeho Odpůrcem, který s Ním svádí nelítostný boj o duši. O duše se zvláštním posláním má nebe, ale i peklo mimořádný zájem. To, co se té duši přihodilo vynucovalo otázku, jak velká může být míra utrpení, kterou Bůh dopustí a člověk je schopen unést. Skutečnost tu překonávala tvrzení, že člověk snese víc než zvíře. A ukazovalo na syrovo, co může znamenat zbožné rčení „Koho Bůh miluje, toho křížem navštěvuje.“ Kdo shlédl film The Passion of Christ (režisér Mel Gibson), při scéně bičování, ve které háčky na koncích řemínků při každém úderu z Ježíšových zad rvaly kousky masa, si možná kladl otázku, nepředstavujeme-li si Kristovy Pašije poněkud chabě.

Znamená-li domov mít své místo tam, kde vládnou vztahy lásky, pak byl ten člověk bez domova. Jak dosvědčuje seriál Bet Lechem režisérské dvojice Jana Studničková / Otakáro M. Schmidt, domov je skutečně „dům chleba“, bez kterého nelze žít. Připomíná-li apoštol Pavel Korinťanům, že Kristus „ačkoli bohatý, stal se pro vás chudým, abyste vy zbohatli z jeho chudoby“ (2 Kor 8,7.9.13-15), nemyslí na peníze, ale na plnost života, o který se Boží syn s námi dělí. A nedělá to způsobem, jakým dáváme almužnu chudému u dveří, abychom se ho zbavili, ale zve nás do příbytků nebeského Otce, které nejsou nic menšího než lůno Nejsvětější Trojice – Božské rodina. Onen člověk ač zdánlivě na svobodě byl spoután závislostmi jakoby ve vězení, ze kterého temně doléhal ďáblův poťouchlý smích.

Dnes už ona duše může zpívat: „Chci tě oslavovat, Hospodine, neboť jsi mě vysvobodil, nedopřál jsi, aby se nade mnou radovali moji nepřátelé. Hospodine, z podsvětí jsi vyvedl mou duši, zachovals mi život mezi těmi, kteří do hrobu klesli.“ (Žl 30) Ten zpěv rozptyluje pochybnosti o Bohu jako příteli života. Dopouští-li Stvořitel smrt, tak jen proto, že v Kristu ji proměnil v cestu Vzkříšení. Nechá-li duši zdánlivě na pospas podsvětí, pak jen proto, aby se jí mohl o to víc dát poznat jako Spasitel. Nezabrání-li smrti, aby ještě mladého člověka vytrhla ze života, pak proto, aby mu dal zakusit životodárnou sílu a opojnou sladkost Kristova zvolání Jairově dceři: „Talitha kum!“ – „Děvče, říkám ti, vstaň!“

Tím děvčetem je lidská duše. V Božích očích bude stále mladá a její smrt vždycky předčasná, není-li pro ni zesnutí probuzením do života věčného. Protože je Bohu tak drahá, neušetří ji pokoření pokání, s tím že „v nebi bude větší radost z jednoho obráceného hříšníka než z devadesáti devíti spravedlivých.“ To není orientální nadsázka, ale závratná skutečnost. Tu nelze nikdy pochopit na tom druhém z dálky, ale jen každý sám na sobě.

„Můj nářek jsi obrátil v tanec, Hospodine, můj Bože, chci tě chválit navěky.“ (Žl 30)

 odeslat článek     vytisknout článek


Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv květen 24
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti