Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   25. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Rozhovory

  

23.8.2012 

O expanzi islámu a křesťanské laxnosti

hovoří nigerijský arcibiskup Ignatius Kaigama

Česká sekce RV

Politickou a náboženskou situaci v Nigérii od sebe nelze oddělovat, říká v rozhovoru pro Vatikánský rozhlas Mons. Ignatius Kaigama. Muž, který se stal symbolem boje nigerijské katolické církve s islámskými integralisty a který je zároveň prostředníkem mezi křesťany a muslimy v odporu vůči teroristické skupině Boko Haram. Tato role mu přinesla uznání a vedla k jeho zvolení předsedou Nigerijské biskupské konference v březnu tohoto roku, avšak zároveň jej vystavila opakovaným hrozbám smrti. Den po napadení katolického kostela, základní školy a policejní stanice v Damagunu na severovýchodě země, arcibiskup diecéze Jos vystoupil na Mítinku přátelství mezi národy v italském Rimini. Jeho příspěvek nesl příznačný titul: „Mučednictví Nigérie a potřeba Božího zázraku“.

Nigérie je z mnoha důvodů Bohem požehnanou zemí, musí však čelit velkým problémům. Od roku 2009 trpí útoky fanatické skupiny Boko Haram, která útočí proti představitelům vlády, bezpečnostním složkám a křesťanům. Jejím cílem je islamizace země a nahrazení ústavy právem šaríja. Vláda a pořádkové síly se nedokáží s hrozbou vypořádat. Jejich útoky trpí věřící zejména na severu země, kteří již nemají odvahu chodit na mši svatou, nebo se raději stěhují do jiných částí země. V pojetí Boko Haram jsou totiž křesťané nevěrci a jako takoví zasluhují smrt. Lidé žijí v napětí, strachu a nedůvěře, neboť ozbrojené zásahy sekty doprovází násilí, atentáty a zabíjení.

Přesto Mons. Kaigama varuje před tím, aby se krize v Nigérii redukovala na náboženský problém. Konflikty vznikají často jako důsledek kmenových sporů – např. kvůli krádežím dobytka. Rovněžtak není správné popisovat Nigérii jako stát, rozdělený na křesťanský jih a muslimský sever. Obě náboženství žijí vedle sebe v celé zemi, zdůrazňuje arcibiskup Jos, a dodává: Sám jsem toho dokladem. Ač katolík, pocházím ze severu.

Ve skutečnosti nelze přesně oddělovat politické otázky od náboženských. Je tudíž mylné zjednodušit dění v Nigérii na náboženský rozpor. Krize má sociální, politické a ekonomické aspekty; mohou jí rozpoutat také problémy mladé generace. Samozřejmě existují i náboženské zájmy a v Nigérii jistě trvá napětí tohoto druhu, avšak nelze hovořit o válce mezi křesťany a muslimy. Boko Haram bojují proti křesťanům, které považují za odpadlíky od víry, a přísahají na jejich smrt. Nejedná se však o celou islámskou komunitu!

Mons. Kaigama, jehož diecéze Jos leží ve středu země a tudíž na hranicích relativně klidného jihu a zkoušeného severu země, poukazuje na spornou úlohu nigerijské vlády v celé otázce. Státní představitelé nejsou schopni uspokojivě určit, kdo stojí za sektou Boko Haram, dodává jí peníze a zbraně. Nigerijská vláda dokonce odmítla zápis skupiny na seznam teroristických organizací, který vydávají Spojené státy americké.

Situce už měla být dávno vyřešena. Místo toho však z nějakého podivného důvodu řetězec násilí pokračuje a stupňuje se. Zdá se, že vláda neví, odkud začít. Policie, ačkoliv je přítomna v celé zemi, není schopna zaručit minimální bezpečnost, která by umožnila klidný každodenní život. Popravdě řečeno se tedy lidé obávají nejhoršího – otevřeného konfliktu či dokonce občanské války, která by proti sobě postavila sever a jih země. Pokud by k tomu došlo, mělo by to nevyhnutelný dopad na ostatní regiony západní Afriky, ne-li na celý kontinent. Z tohoto důvodu se bráníme válce v Nigérii a apelujeme na mezinárodní společenství, aby se zasadilo o vyřešení naší bezpečnosti.

Církev v Nigérii již třetím rokem podstupuje mučednictví, upozorňuje arcibiskup Kaigama. Od ledna letošního roku si atentáty sekty Boko Haram vyžádaly osm set obětí z řad křesťanů. Název fundamentalistické skupiny v africkém jazyce hausa znamená: „Západní společnost je zakázána“.

Připomeňme si, že celý sever Afriky byl převážně křesťanský. Nyní jsou křesťané v menšině a pokud nezačneme něco dělat, bude to tak všude. Islámská komunita se silně zaměřuje na náboženský aspekt a dělá vše možné, aby podporovala a bránila svou víru, zatímco křesťané v Africe i Evropě jsou spíše neteční. Nejpřísnější kritiky křesťanstva a křesťanství často vycházejí od nás samých. Země, které byly kdysi křesťanské, se ke Kristu nehlásí a definují se jako postkřesťanské. Naopak islám se šíří a roste. V mé rodné vesnici nebyli nikdy muslimové – a nyní tam stojí mešita. Šíření islámu stojí v rozporu s laxností, s jakou křesťané praktikují svou víru.

uzavírá předseda Nigerijské biskupské konference, Mons. Ignatius Kaigama, z mítinku v Rimini.

Připravil Luca Collodi, přeložila Jana Gruberová

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
26.1.21 Nigerijský arcibiskup: Modleme se za obrácení únosců
18.1.21 Brutální vražda kněze v Nigérii
2.1.21 Nigerijský biskup a jeho řidič opět na svobodě
29.12.20 Unesen pomocný biskup nigérijské arcidiecéze Owerri
15.12.20 300 unesených žáků: Boko Haram chce vynutit dodržení předvolebních slibů



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti