Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   13. 5. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Rozhovory

  

27.8.2012 

Patriarcha Fouad Twal: Svět zapomněl na Svatou zemi

k situaci křesťanů na Blízkém východě

Česká sekce RV

Křesťané na Blízkém východě žijí ve víru proměn, jejichž výslednou bilanci lze velmi těžko předvídat. Doufáme, že nám papež dodá kuráž a spolu s námi vezme na sebe odpovědnost za tuto oblast světa – řekl Vatikánskému rozhlasu latinský patriarcha Jeruzaléma, arcibiskup Fouad Twal. Už za tři týdny se na Blízký východ vydá Benedikt XVI. Papež navštíví Libanon a zveřejní tam postsynodální apoštolskou exhortaci. V perspektivě blížící se papežské cesty jsme hovořili o situaci tamních křesťanů s jeruzalémským patriarchou, arcibiskupem Fouadem Twalem.

Od času Synodu biskupů pro Blízký východ se v této oblasti odehrálo velmi mnoho. Jak křesťané vnímají svoji situaci?

Popravdě řečeno nelze předvídat, co se stane na Blízkém východě. Naše plány do budoucna se mění co půl roku, nebo dokonce co tři měsíce. Víme pouze to, že jsme uprostřed proměň a není zřejmé, co z nich vyplyne. To s sebou nese pochybnosti, strach, ale také naději a intenzívní modlitbu. Nyní čekáme na postsynodální apoštolskou exhortaci Benedikta XVI., která má shrnout naše reflexe a diskuse během Synodu. Klíčovou otázkou je pocit přináležitosti dk této zemi. Musíme se snažit – nakolik je to možné – zadržet emigraci, nerozprodávat naši zemi, bez ohledu na cenu, zejména v Jeruzalémě. Země totiž znamená vládu a identitu. Země je tu vším. Proto je nutné pevně se jí držet. Usilujeme o každodenní dialog s našimi sousedy, židy i muslimy. Máme ale obavy z rozvoje náboženského integralismu, jak muslimského tak i židovského, protože nás bezprostředně ohrožuje. V tomto ohledu spoléháme, že se za nás postaví naši pastýři i mezinárodní společenství. Víme dobře, že mezinárodní politiku řídí zájmy, které jako buldozér planýrují všechno, co se jim postaví do cesty. Jsme proto velmi znepokojeni například tím, co se děje v Sýrii. Nedá nám to spát. Nevíme, co se stane.

Otče arcibiskupe dotkl jste se řady otázek, které stály v centru synodního zasedání: jako emigrace křesťanů, dialog s židy a muslimy, ekumenické vztahy s jinými církvemi... Změnilo se v této oblasti něco k lepšímu?

Ne, nepříliš. S židy vedeme dialog, ale v každodenním životě stále narážíme na problém okupace, která omezuje náš život. Na obou stranách nechybí lidé dobré vůle, ale ta nenormální situace maří veškeré pokusy o dialog. Podobně je tomu s muslimy. Zakončení ramadánu bylo příležitostí k blahopřáním,výrazům naší připravonosti žít ve svornosti a míru. Ale na druhé straně jsme svědky nárůstu radikálních postojů mezi muslimy v dosud nevídané míře. Je to vidět na každém kroku. A je třeba o tom jasně mluvit, protoře musíme být realisté. To je situace, v níž žijeme. Jsme plni obav, trpíme, pláčeme. Ale víme, že před námi tady trpěl náš Pán, Ježíš Kristus. Kráčíme v Jeho stopách. Bolí nás, že se svět přestal zajímat o Svatou zemi. Všechna pozornost se soustředí na Sýrii nebo Irán. Očekává se od nás, že požehnáme intervenci v Sýrii, ale nikdo, žádný zahraniční diplomat nebo ministr nám neřekne, jaké mají s touto zemí plány. Co bude po svržení Assadova režimu? Chtějí od nás podporu naslepo. A to my neuděláme. Velmi dobře si pamatujeme, co se stalo v Iráku a nepřejeme si druhý Irák.

Co si slibujete od zářiové návštěvy papeže v Libanonu?

Očekáváme, že nám dodá odvahu. Je zřejmé, že nejde o cestu pouze do Libanonu, ale za námi všemi. Doufáme, že se ta cesta vůbec uskuteční. Spoléháme na to, že nám papež dodá kuráž, ale také že s námi převezme odpovědnost za Blízký východ. Musíme si uvědomit, že situace je velmi napjatá a nepokojná v celém regionu, násilí se šíří. Modlíme se za mír, nevíme dost dobře, jak ho dosáhnout. Protože jak všichni dobře vědí, arabské země nesouhlasí s vnější intervencí a za všemi změnami musí stát armáda, nebo s nimi alespoň souhlasit. To je realita Blízkého východu. V Sýrii stojí armáda z 80% či dokonce 90% na straně Assada. A to v důsledku znamená, že nás čeká ještě množství násilí a nevinných obětí než se vyřeší, zda dojde ke změně režimu nebo se zůstane při starém. Myslím, že ti, kdo k nám přijíždějí učit demokracii, si neuvědomují, jak velice složitá je to situace.

- říká latinský patriarcha Jeruzalém, arcibiskup Fouad Twal, v rozhovoru pro Vatikánský rozhlas.

Přeložila Johana Bronková

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
4.1.21 Poblíž Getseman odkryta židovská rituální lázeň a raně křesťanský kostel
29.10.20 Papež předal pallium novému jeruzalémskému patriarchovi
22.7.20 Úspěch katolických škol ve Svaté zemi
25.5.20 Bazilika Božího hrobu se opět otevřela věřícím
15.8.19 S getsemanskými františkány o slavnosti Nanebevzetí Panny Marie



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv květen 24
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti