Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   20. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Generální audience 

29.8.2012 

Mučednictví každodenní věrnosti evangeliu

Katecheze Benedikta XVI. při generální audienci v Castel Gandolfo

Česká sekce RV

Drazí bratři a sestry,

na tuto poslední středu měsíce srpna připadá liturgická památka mučednictví sv. Jana Křtitele, Ježíšova předchůdce. V Římském kalendáři je jediným světcem, u něhož se slaví jak narození, 24. června, tak mučednická smrt. Dnešní památka sahá k dedikaci krypty v Sebaste, v Samaří, kde už v polovině 4. století byla uctívána jeho hlava. Kult se posléze rozšířil v Jeruzalémě, ve východních církvích a v Římě s titulem Stětí sv. Jana Křtitele. Martyrologium romanum připomíná druhé nalezení vzácné relikvie, která byla při té příležitosti přenesena do kostela sv. Silvestra na Martově poli v Římě (San Silvestro in Capite, pozn. překl.).

Tyto drobné historické zprávy nám pomáhají pochopit, jak pradávná a hluboká je úcta k Janu Křtiteli. Z evangelií vyvstává velmi dobře jeho role ve vztahu k Ježíši. Sv. Lukáš vypráví o jeho narození, životě na poušti a kázání a sv. Marek nás zpravuje o jeho dramatické smrti. Jan Křtitel zahajuje své kázání za císaře Tiberia, v letech 27-28 našeho letopočtu, a zřetelné poselství, s nímž se obrací k lidem, kteří jej přicházejí poslouchat, mluví o přípravě cesty pro Pána, o narovnání pokroucených cest vlastního života skrze radikální obrácení srdce (srov. Lk 3,4). Jan Křtitel ovšem nezůstává jen u hlásání pokání a obrácení, nýbrž poznává v Ježíši „Beránka Božího“, který snímá hříchy světa (Jan 1,29), s hlubokou pokoru na skutečného Ježíše, Bohem Poslaného, a sám ustupuje stranou, aby Kristus mohl růst, aby Jeho poslouchali a následovali. V posledním dějství pak Jan Křtitel dosvědčuje svou věrnost Božím přikázáním vlastní krví, nic neodvolává ani neustupuje, a završuje tak plně své poslání. Sv. Beda, mnich z 9. století, ve svých Homiliích píše: „Pro [Krista] dal svůj život, ačkoli nebyl nucen zapřít Ježíše Krista, pouze zamlčet pravdu.“ (Hom. 23: 122, 354). On však pravdu nezamlčel, a zemřel pro Krista, který je Pravda. Právě pro lásku k pravdě se neuchýlil ke kompromisům a nebál se promluvit tvrdé slovo k těm, kdo ztratili Boží cestu.

Máme tedy před sebou tuto velkou postavu, sílu horlivosti, pevnost ve vztahu k mocným, a ptáme se: kde má původ ta vnitřní síla, tak čestný a koherentní život, plně nasazený pro Boha a přípravu cesty pro Ježíše? Odpověď je prostá: ze vztahu k Bohu, z modlitby, která je zlatou nití celé jeho existence. Jan je Božím darem, o nějž dlouho prosili jeho rodiče, Zachariáš a Alžběta (srov. Lk 1,13); nesmírný dar, přesahující lidskou naději, poněvadž oba byli pokročilého věku a Alžběta byla neplodná (srov. Lk 1,7). Avšak u Boha není nic nemožného (srov. Lk 1,36). K oznámení jeho narození dochází přímo na místě modlitby, v Jeruzalémském chrámu, ba dokonce dochází k němu, když na Zachariáše připadne velké privilegium vstoupit na nejposvátnější místo chrámu a přinést Hospodinu oběť kadidla (srov. Lk 1,8-20). Také narození Jana Křtitele doprovází modlitba: zpěv radosti, chvály a díků, který Zachariáš pozvedá k Pánu a který každé ráno recitujeme v modlitbě chval. Benedictus oslavuje Boží působení v dějinách a ukazuje prorocké poslání jeho syna Jana, totiž předcházet Syna Božího, jenž se stal tělem, a připravovat mu cesty (srov. Lk 1,67-79). Celá existence Ježíšova Předchůdce se sytí vztahem k Bohu, zejména v období stráveném v pouštních oblastech (srov. Lk 1,80), které jsou místem pokušení, ale také místem, ale také místě, na němž člověk pociťuje svoji ubohost, ježto se mu nedostává opory a materiálních jistot, a dospívá k poznání, že jediným pevným bodem zůstává Bůh sám. Jan Křtitel však není jen mužem modlitby a neustáleho kontaktu s Bohem, ale také průvodcem v v tomto vztahu. Evangelista Lukáš ve svém záznamu modlitby, kterou Ježíš učí své učedníky – „Otče náš“ - podotýká, že žádost byla formulována těmito slovy: „Pane, nauč nás modlit se, jako tomu také Jan učil své učedníky“ (srov. Lk 11,1).

Drazí bratři a sestry, když slavíme mučednictví sv. Jana Křtitele, připomínáme si také my, křesťané této naší doby, že se nesmíme uchylovat ke kompromisům vůči Kristově lásce, jeho Slovu a Pravdě. Pravda je Pravda, bez kompromisů. Křesťanský život vyžaduje takříkajíc „mučednictví“ každodenní věrnosti evangeliu, totiž odvahu dovolit, aby Kristus rostl v nás a aby to byl On, kdo orientuje naše myšlení a jednání. To se však může v našich životech stát jedině tehdy, máme-li pevný vztah k Bohu. Modlitba není ztracený čas, neukrádá místo aktivitám – ani těm apoštolským – ba právě naopak: jedině jsme-li schopni věrného, vytrvalého a důvěryplného života modlitby, Bůh sám nám bude dávat schopnosti a sílu k životu ve štěstí a poklidu, k překonání nesnází a k tomu, abychom o něm s odvahou svědčili.
Nechť se sv. Jan Křtitel za nás přimlouvá, abychom ve svém životě vždy dokázali zachovávat Boží prvenství.

Přeložila Johana Bronková

Další články z podrubriky Generální audience

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
10.2.21 Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity
10.2.21 Modlitba v každodenním životě
3.2.21 Papež: Dialog mezi náboženstvími ať je naším každodenním úsilím
3.2.21 Modlitba v liturgii
27.1.21 Papež: Ideologie, vydávaná za záchranu lidstva, může přivodit jeho zkázu



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti