Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   15. 5. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Homilie

  

31.8.2012 

Kdo je čistý?

Homilie k 22. neděli v mezidobí

Richard Čemus

„To máme v německém právu všechno přesně stanoveno,“ poznamenal můj bavorský přítel se zjevným výrazem hrdosti ve tváři, když otevíral sbírku zákonů. Ano, kdo miluje pořádek, vidí v právu svého spojence. Už sv. Benedikt (6. stol.) razil ve svých klášterech heslo: Serva ordinem, et ordo servabit te (Zachovávej pořádek, a pořádek zachová tebe).

Zákon se však může obrátit v opak, když neslouží, ale utiskuje. Přítel z Ameriky si mi jednou stěžoval, jak nelidská může být aplikace práva ve Spojených Státech. Jeho známá přišla o invalidní důchod, údajně jen proto, že nenahlásila malou výhru v loterii. Když protestovala, odpověď úředníka zněla nesmlouvavě: The law says no! (Právo říká ne!) Souvisí to s tím, že v americkém pojetí práva je zákon tou nejnižší nutnou normou, kterou mohou všichni zachovávat – nepřipouští tudíž výjimky.

Z římského práva vycházející církevní právo, které chápe zákony jako ideál, umožňuje téměř na všechno dispens. Dává možnost odhlédnout od neúměrně přísné aplikace zákona na provinilce, a tím zabránit, aby se nejvyšší spravedlnost převrátila v nejvyšší nespravedlnost (summum ius, summa iniuria).

Řecké právo se chápalo jako projev přírodních zákonů, jejichž harmonická souhra vytváří kosmos, krásu vesmíru, kterému je potřeba se podřídit, aby nevznikl chaos. Jelikož jsou zákony zakotveny v lidské přirozenosti, platili v řecké polis pro všechny stejně, nepřipouštěly výjimku a musely být aplikovány za každou cenu: Fiat iustitia, pereat mundus (Ať se stane spravedlnost, i kdyby měl zhynout celý svět).

Jak je to v Bibli? Mojžíšův zákon jsou nařízení a ustanovení, které měli Izraelité zachovávat, aby žili (Dt 4,1-2.6-8) Zákon je tedy orientace pro zdárný život. Má chránit člověka sama před sebou. Dostat zákon od Hospodina, nepovažovali Židé za omezení, ale za velké privilegium a výraz zvláštní přízně Boží. Mojžíš zvolá: „[Národy] uslyší o všech těchto nařízeních a řeknou: Skutečně moudrý a rozumný je tento velký národ! Neboť kde je tak velký národ, jemuž by byli bohové tak blízko, jako je Hospodin, náš Bůh?“

V Ježíšově době se však Zákon již dávno převrátil ve svůj pravý opak a stal se neúnosným břemenem. Nechránil už život, nýbrž zotročoval. Jeho konkrétní aplikace se tříštily a zbožnost se vyčerpávala čím dál tím víc ve vnějších rituálních gestech. Ve spoustě pravidel se už nikdo nevyznal, kromě farizeů, a ti z toho těžili. Markovo evangelium (Mk 7,1-8.14-15.21-23) líčí konflikt Ježíše s farizei vyhroceným rozdílným výkladem pojmu čistota.

„Čistý – nečistý“ byla jednou ze základních kategorií stavu člověka. Člověk nesměl předstoupit před Boha nečistý. Farizeové to chápali čistě rituálně. Stačilo se omýt vodou, a člověk byl čistý. Ježíš pranýřuje tuto povrchnost. Prosvítá zde biblický ideál spravedlivého Izraelity, tedy člověka nerozděleného srdce. Jeho vnější skutky odpovídají jeho vnitřnímu postoji. Právě tato celistvost činí člověka v očích Božích čistým.

Cestou k této celistvosti jsou skutky ve prospěch bližního. Jakubův list zde odráží „praktickou“ spiritualitu Starého zákona, která se dá vyjádřit pravidlem slyšet slovo Boží a uvádět ho do praxe: „Buďte vnímaví pro slovo, které do vás bylo vloženo jako semeno a může zachránit vaši duši. To slovo však musíte uvádět ve skutek, a ne abyste ho jenom poslouchali. To byste klamali sami sebe. Zbožnost ryzí a bezvadná před Bohem a Otcem je toto: ujímat se sirotků a vdov v jejich tísni a uchovat se neposkvrněný od světa“ (Jak 1,17-18.21b-22.27).

Čisté, ba dokonce neposkvrněné z nás činí tedy láska k bratřím. V tomto světle chápeme, proč Kristus mohl zjednodušit komplikovaný zákon na pouhé dva: Miluj Boha a bližního jako sám sebe. Sv. Pavel zcela v této linii prohlásí, že jediný zákon je láska a Augustinus († 430) to vyhrotí do výzvy: Dilige et quod vis fac (Miluj a dělej, co chceš).

Tak velké svobody není člověk schopen, leda vede-li ho sv. Duch. Jen ten má sílu sjednotit našeho vnitřního a vnějšího člověka a učinit z nás křesťany, kteří mají Boží zákon vrytý do srdce. Nebude už klamat přetvářkou a z jeho nitra už vycházet zlé úmysly, ale bude z něj prýštit čirý pramen života věčného.

Foto: Patricia Cemus

 odeslat článek     vytisknout článek


Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv květen 24
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti