Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Generální audience 

19.9.2012 

Byl jsem pohnut touhou zvěstovat pokoj

Benedikt XVI. o návštěvě v Libanonu, aula Pavla VI.

Česká sekce RV

Drazí bratři a sestry,

Dnes bych se chtěl myslí i srdcem krátce vrátit k mimořádným dnům apoštolské cesty, kterou jsem skončil v Libanonu; cesty, kterou jsem si i přes obtížné okolnosti moc přál, protože mám za to, že otec má být vždycky mezi svými dětmi, když se potýkají s těžkostmi. Byl jsem pohnut hlubokou touhou zvěstovat pokoj, který zmrtvýchvstalý Pán zanechal svým učedníkům a vyjádřil slovy: „Svůj pokoj vám dávám!“ (Jan 14,27). Hlavním účelem této mojí cesty byl podpis a předání posynodální apoštolské exhortace Ecclesia in Medio Oriente představitelům katolických komunit Blízkého východu, ale i dalším církvím a církevním společenstvím a také muslimským představitelům.

Byla to dojemná církevní událost a současně prozíravá příležitost k dialogu prožitá v zemi, která je složitá, ale příznačná pro celý region vzhledem k tradičnímu soužití a činorodé spolupráci různých jejích sociálních a náboženských složek. Tváří v tvář utrpením a dramatům, které prostupují tuto zónu Blízkého východu, jsem projevil své hluboké sympatie s legitimními tužbami tamějšího obyvatelstva a přinesl jim zvěst povzbuzení a pokoje. Myslím zvláště na hrůzný konflikt, který sužuje Sýrii a způsobil tisíce mrtvých a příval uprchlíků, kteří odcházejí do sousedních zemí v zoufalé snaze najít bezpečí a budoucnost. Nezapomínám však ani na těžkou situaci v Iráku. Obyvatelé Libanonu a Blízkého východu – katolíci, představitelé jiných církví a církevních společenství a různých muslimských komunit – s nadšením a v klidném i konstruktivním klimatu učinili během mojí návštěvy důležitou zkušenost vzájemné úcty, porozumění a bratrství a dali tak mocný signál naděje celému lidstvu. Zvláště však setkání s tisíci věřících katolíků Libanonu a Blízkého východu a vroucnost jejich víry a svědectví vyvolaly v mé duši hluboký pocit vděčnosti.

Děkuji Pánu za tento drahocenný dar, který dává naději budoucnosti církve v těchto zemích: mladým, dospělým a rodinám oduševňovaných pevnou touhou upevnit svůj život v Kristu, zůstat ukotveni v evangeliu a společně putovat v církvi. Znovu vyslovuji uznání také všem těm, kteří svou neúnavnou prací přispěli k průběhu mojí návštěvy: libanonským patriarchům, biskupům a jejich spolupracovníkům, generálnímu sekretariátu biskupského synodu, zasvěceným osobám, věřícím laikům, kteří jsou důležitou a cennou složkou libanonské společnosti. Mohl jsem bezprostředně zaznamenat, že katolická společenství svojí dvou tisíciletou přítomností a svým nasazením plným naděje přispívají významným a cenným způsobem ke každodennímu životu všech obyvatel země. S vděčností a úctou myslím na představitele libanonských institucí a asociací, na dobrovolníky a všechny, kdo pomáhali modlitbou. Nemohu zapomenout na srdečné přijetí, kterého se mi dostalo od prezidenta republiky, Michela Sleimana, jakož i od dalších složek státu a národa. Bylo to vřelé přijetí, které odpovídalo vyhlášené libanonské pohostinnosti. S velkou úctou a upřímnou vážností mne přijali muslimové. Jejich stálá a živá přítomnost mi umožnila vyslat signál dialogu a spolupráce mezi křesťanstvím a islámem. Mám za to, že nadešla doba, kdy je třeba společně poskytovat upřímné a rozhodné svědectví proti rozdělování, proti násilí a proti válkám. Hluboké sympatie k Petrovu nástupci projevili svojí vřelostí katolíci, kteří přišli také ze sousedních zemí.

Po krásném uvítání při mém příletu na letiště v Bejrútu se konalo první slavnostní setkání, na kterém jsem v řecko-melchitské bazilice svatého Pavla v Harisse podepsal posynodální apoštolskou exhortaci Ecclesia in Medio Oriente. Při této příležitosti jsem vyzval všechny blízkovýchodní katolíky, aby upřeli svůj pohled na ukřižovaného Krista a nalezli tak i v těžkých a bolestných kontextech sílu slavit vítězství lásky nad nenávistí, odpuštění nad pomstou a jednoty nad rozdělením. Všechny jsem ujistil, že všeobecná církev je nablízku církvím Blízkého východu svými sympatiemi a modlitbou více než jindy. Třebaže jsou „malým stádcem“ nemají se strachovat, ale být si jisti, že Pán je stále s nimi. Papež na ně nezapomíná.

Druhý den své apoštolské cesty jsem se setkal s představiteli státních institucí a světa kultury, diplomatickým sborem a náboženskými představiteli. Mimo jiné jsem jim poukázal na cestu, kterou je třeba se ubírat, aby byla usnadňována mírumilovná a solidární budoucnost. Jednat je třeba tak, aby kulturní, sociální a náboženské rozdíly v upřímném dialogu vyústily do nového bratrství, kde sjednocuje sdílený smysl pro velikost a důstojnost lidské osoby, jejíž život je třeba vždy bránit a chránit. Ve stejný den jsem se v duchu dialogu a vzájemné přívětivosti setkal s představenými muslimských náboženských obcí. Za toto setkání děkuji Bohu. Dnešní svět potřebuje jasná a mocná znamení dialogu a spolupráce, a Libanon byl a nadále má být příkladem pro arabské země i pro zbytek světa.

Odpoledne jsem byl v sídle maronitského patriarchátu přijat nezměrným nadšením tisíců mladých lidí z Libanonu a ze sousedních zemí, kteří připravili veselé i rozjímavé chvíle, jež se nesmazatelně zapsaly do mnoha srdcí. Zdůraznil jsem jim, že mají štěstí, když žijí v té části světa, kde žil Ježíš, zabitý a vzkříšený pro naši spásu, a kde se rozvinulo křesťanství, a povzbudil jsem je k věrnosti a lásce vůči jejich zemi i přes těžkosti způsobené nedostatkem stability a bezpečí. Vybídl jsem je, aby byli pevní ve víře, důvěřovali Kristu, prameni naší radosti, prohlubovali svůj osobní vztah k Němu modlitbou a byli otevření k velkým ideálům života, rodiny, přátelství a solidarity. Když jsem spatřil mladé křesťany a muslimy, jak se ve velké harmonii radují, vyzval jsem je, aby společně vytvářeli budoucnost Libanonu a Blízkého východu a společně čelili násilí a válce. Svornost a smíření musejí být silnější než popudy smrti.

V neděli ráno nastala chvíle velmi intenzivní a procítěné mše svaté v City Centrer Waterfront v Bejrútu za doprovodu podmanivých zpěvů, které byly součástí také ostatních setkání. Za přítomnosti četných biskupů a obrovského zástupu věřících, kteří přišli ze všech částí Blízkého východu, jsem všechny povzbudil, aby žili víru, beze strachu ji dosvědčovali a uvědomovali si, že je povoláním křesťana i církve podle Ježíšova příkladu přinášet evangelium všem bez rozdílu. V kontextu poznamenaném úpornými konflikty jsem obrátil pozornost k nezbytnosti sloužit pokoji a spravedlnosti, stávat se nástroji smíření a tvůrci společenství. Na závěr eucharistické slavnosti jsem měl to potěšení předat apoštolskou exhortaci, která obsahuje závěry zvláštního zasedání biskupského synodu o Blízkém východě. Tento dokument má prostřednictvím východních i latinských patriarchů a biskupů, kněží, řeholníků a věřících laiků dosáhnout ke všem věřícím onoho drahého regionu, aby jim poskytl oporu ve víře a sdílení a pobídl je k cestě tolik potřebné nové evangelizace. Odpoledne v sídle syrsko-katolického patriarchátu jsem měl radost z bratrského ekumenického setkání s pravoslavnými patriarchy a východními pravoslavnými křesťany a představiteli oněch církví a církevních společenství.

Drazí přátelé, dny strávené v Libanonu byly překrásnou manifestací víry, intenzivní zbožnosti i prorockým znamením pokoje. Množství věřících z celého Blízkého východu mělo příležitost společně přemýšlet, vést dialog a zejména se modlit a obnovit závazek upevnit svůj život v Kristu. Jsem si jist, že libanonský lid ve svém mnohotvárném, ale dobře stmeleném náboženském a sociálním složení bude v novém rozmachu dosvědčovat pravý pokoj, který se rodí z důvěry v Boha. Rád bych, aby četné signály pokoje a úcty, které jsem mohl vyslat, pomohly vládám tohoto regionu učinit rozhodné kroky k míru a lepšímu porozumění ve vztazích mezi křesťany a muslimy. Nadále budu za ony milované národy prosit v modlitbě, aby zůstávali věrni přijatým závazkům. Mateřské přímluvě Panny Marie, ctěné v mnoha starobylých libanonských svatyních, svěřuji plody této pastorační návštěvy spolu s dobrými úmysly a spravedlivými tužbami celého Blízkého východu.

Přeložil Milan Glaser

Další články z podrubriky Generální audience

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
12.2.21 Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu
30.1.21 Katecheze je ozvěnou Božího slova
30.1.21 Papež promluvil k Římské rotě ohledně anulace církevních sňatků
20.1.21 Papež: Rád vidím sportovní nasazení mladých lidí
21.12.20 Papež: Bůh se stal člověkem, abychom se mohli stát Jeho dětmi



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti