Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   10. 5. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Publicistika

 Komentáře "Církev a svět" 

7.10.2012 

Bez světa to nejde

Josef Štogr

Svět tě potřebuje – Think big - ukaž světu, co dovedeš, svět se o tobě dozví… Tak a podobně mluví reklamy, které vlastně splňují nesplnitelné – čtěte náš časopis a budete originální, postupujte podle našeho návodu a budete výjimeční…

Ale nejde o reklamy a jednoduché usvědčení těchto sloganů ze lži. Jde o přiznání si, že svět tě nepotřebuje, že do něj neuděláš díru, ani kdyby ses snažil jakkoli, a když uděláš díru, bude to jen marnost, která stejně nikoho nebude zajímat. Světské cíle jsou ztracené ve světě. Ale i když tě svět vůbec nepotřebuje, může mít a má smysl, že jsi na světě, i když po tobě nezůstane nic, co by se dalo ukazovat jako „big“, a žádné díry, i když se o tobě svět nedozví. Přeci se můžeš ptát, co od tebe Bůh očekává, jakou máš ve světě roli – ale s tím, že režie této role není ze světa samého, nejde to bez osvojení osvobodivého poznání, že to podstatné si nedávám sám.

Nejde tu jen o nějaké barvotiskové andělíčky a poučky, které mohou působit spíš jako ornament pomalu se rozpadající tradice: Cítím se ztracen ve světě? Není divu, dokud nepochopím, že moje samota vyplývá z neporozumění tomu, co mne přesahuje, co přesahuje svět..

Jak jednoduchý pastorační postup a jak málo se uplatňuje. Předně je člověk vždy vychováván tak trochu „protestantsky“, tak, aby alespoň nějakou, malou dírku do světa udělal, aby měl úspěch, aby „to někam dotáhl“, minimálně do slušného společenského postavení a majetkového zabezpečení. „Morálka“ a jednání, které je vedeno ohledem na Boha“, je jaksi „mimo“, je snad základem, ale vždy spíš něčím odlišným od pragmatického úspěchu ve světě. Žijeme a budeme žít schizofrenně, dokud se tyhle věci nepropojí.

Bylo by snadné to psát, kdyby se to netýkalo i nás a našich dětí a vnoučat. Jak se nám daří jim tohle vysvětlit? Ukázat na sobě? Aby se mohl člověk „srovnat s Bohem“, musí nejdřív vstoupit do světa a v tomto světě obstát. Jsou samozřejmě výjimečné „Boží děti“, ale o těch tento článek není. Rodiče, kteří se snaží udržet svoje dítě v myšlenkovém prostředí „samozřejmosti víry“, si zpravidla nedovedou připustit, že dítě tento jejich zabezpečený svět tak jako tak musí opustit a právě v nezabezpečeném světě se postavit na vlastní nohy.

K přirozenosti člověka patří, že na výzvy světa (udělej do mě díru!) slyší, a je to správné, protože teprve v nezajištěnosti světa může zaslechnout druhý hlas, volající hlas, vybízející k následování, který nás vede ke každodenní otázce: „Bože, veď mě a dej, abych se správně rozhodoval v tom, co mám dělat“. Vím, že je marné dělat díru do světa, ale jestli to chceš Ty, i o to se pokusím, a jestli chceš, abych svět opustil a odvrátil se od něho, dej mi na to sílu a vytrvalost.

Tuhle otázku si nemohu klást, až když se odpoledne vrátím ze zaměstnání, ve kterém jsem si strategicky rozvrhl kariérní postup. Resp. pokud si ji takto kladu, je to karikatura skutečné modlitby, pouhá starost o to, jak naplnit svůj „volný čas“. Co na nás vidí naše děti? Jakým jsme jim v tom vzorem?

Další články z podrubriky Komentáře "Církev a svět"

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
3.1.21 O naději
20.12.20 Uchováme si lidskou tvář v době sociální nákazy?
13.12.20 Jesle a kříž, který se zachvěl
6.12.20 Církev a svět
1.11.20 Čas pandemie – vzácný čas zmoudření?



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv květen 24
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti