Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Promluvy 

8.12.2012 

Milost přináší pravou radost

Benedikt XVI. u mariánského sloupu na Španělském náměstí

Česká sekce RV

Drazí bratři a sestry,

Shromáždit se na slavnost Neposkvrněného Početí Panny Marie tady na Španělském náměstí, je vždycky zdrojem radosti. Ocitnout se společně s Římany, poutníky a návštěvníky u nohou naší duchovní Matky, nám umožňuje zakoušet jednotu ve znamení víry. Zdůrazňuji to s potěšením v tomto Roku víry, který prožívá celá církev. S hlubokou sympatií vás zdravím a chtěl bych se s vámi podělit o pár prostých myšlenek, vyplývajících z evangelního čtení dnešní slavnosti: z evangelia o zvěstování.

Vždycky nás osloví a vede k zamyšlení skutečnost, že ona rozhodující chvíle osudů lidstva, ona chvíle, ve které se Bůh stal člověkem, je zahalena hlubokým tichem. Setkání božského posla a Neposkvrněné Panny nastává zcela nepozorovaně, nikdo o něm neví a nikdo o něm nemluví. Je to událost, která, byť by se stala v naší době, nezanechala by stopu v novinách a časopisech, protože je mystériem, ke kterému dochází mlčky. To co je opravdu velkolepé, děje se často nepozorovaně, a pokojné mlčení je mnohem plodnější než frenetický pohyb, který charakterizuje naše města, ale který existoval i tehdy ve velkých městech jako Jeruzalém, byť v jiných proporcích. Tento aktivismus nás činí neschopnými se zastavit, setrvat v klidu a naslouchat tichu, ve kterém Pán dává slyšet svůj diskrétní hlas. Maria byla v den, kdy obdržela andělovo poselství zcela usebraná a zároveň otevřená k naslouchání Bohu. Není v ní žádná překážka, žádná clona, není nic, co by ji oddělovalo od Boha. Takový je smysl jejího bytí bez prvotního hříchu. Její vztah k Bohu je svobodný od jakékoliv - i minimální - trhlinky; žádná separace, žádný stín egoismu, nýbrž dokonalý soulad: její malé lidské srdce je dokonale „soustředěno“ na nezměrné srdce Boha. Ano, drazí bratři, setkání u tohoto mariánského sloupu uprostřed Říma je nám především připomínkou, že hlas Boha není poznat ve hřmotu a hemžení; Jeho plán s naším osobním a sociálním životem není patrný na povrchu, nýbrž sestoupením na hlubší rovinu, kde působí síly nikoli ekonomické a politické, nýbrž mravní a duchovní. Maria nás zve, abychom tam sestoupili a sladili se s Božím působením.

Je tu však ještě druhá a důležitější věc, kterou nám Neposkvrněná Panna říká, když se zde scházíme, a tou je skutečnost, že spása světa není dílem člověka - vědy, techniky či ideologie - nýbrž milosti. Co znamená toto slovo? Milost znamená lásku v její ryzosti a kráse; je to samotný Bůh, jak se zjevil v dějinách spásy, jež jsou podány v Bibli a naplněny v Ježíši Kristu. Maria je nazvána „milostiplnou“ (Lk 1,28), a touto svojí identitou nás odkazuje k primátu Boha v našem životě a v dějinách světa, připomíná nám, že moc Boží lásky je silnější než zlo a dokáže zaplnit prázdnotu, kterou egoismus působí v dějinách lidí, rodin, národů a světa. Tato prázdnota se může stát peklem, kde je lidský život jakoby stahován dolů, do nicoty, ztrácí smysl a světlo. Falešná odpomoc, kterou nabízí tento svět, aby zaplnil tuto prázdnotu – příznačnou je droga – ve skutečnosti tuto propast rozšiřuje. Jedině láska může vysvobodit z tohoto pádu. Nikoli však jakákoli láska, nýbrž Boží láska, která v sobě má ryzost Milosti, proměňuje a obnovuje, takže může opětovně do otrávených plic přivést kyslík, čistý vzduch a novou životní energií. Maria nám říká, že člověk, jakkoli hluboko může klesnout, nikdy to není příliš nízko Bohu, který sestoupil do pekel; jakkoli je naše srdce odcizeno, Bůh je vždycky „větší než naše srdce“ (1 Jan 3,20 – český překlad má „větší než naše svědomí“ – pozn. překl.). Jemný dech Milosti může rozptýlit temná mračna, může učinit život krásným a smysluplným i v těch nejnelidštějších situacích.

A odtud plyne třetí věc, kterou nám sděluje Neposkvrněná Panna Maria: radost. Mluví k nám o autentické radosti, která se rozhostí v srdci, jež je vysvobozeno z hříchu. Hřích s sebou nese negativní smutek, který vede k uzavření se do sebe. Milost přináší pravou radost, která nezávisí na vlastnění věcí, ale tkví v nitru, v hloubi člověka, a nikdo a nic ji nemůže odejmout. Křesťanství je svojí podstatou „evangeliem“, „radostnou zvěstí“, zatímco někteří se domnívají, že je překážkou radosti, protože v něm spatřují soubor zákazů a pravidel. Ve skutečnosti je však křesťanství zprávou o vítězství Milosti nad hříchem, života nad smrtí. A obnáší-li odříkání a kázeň mysli, srdce i skutků, je to právě proto, že v člověku vězí otrávený kořen egoismu, který škodí jemu i druhým. Je tedy třeba naučit se odpírat hlasu egoismu a přitakávat hlasu autentické lásky. Mariina radost je plná, protože souvisí s Ježíšovou přítomností v jejím životě: Ježíš počatý a nošený v lůně, pak dítě, svěřené její mateřské péči, potom dospívající mladík a zralý muž; Ježíš, jehož viděla odcházet z domu a zpovzdálí jej vírou následovala až ke kříži a zmrtvýchvstání: Ježíš je Mariinou radostí a je radostí církve.

V této adventní době nás Neposkvrněná Panna Maria učí naslouchat hlasu Boha, který mluví v tichu, přijímat Jeho Milost, která nás vysvobozuje z hříchu a každého egoismu, abychom okoušeli pravou radost. Maria, milostiplná, oroduj za nás!

Přeložil Milan Glaser

Další články z podrubriky Promluvy

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
8.12.20 Papež František uctil P. Marii v časných ranních hodinách
11.11.20 Papež připomenul sto devadesáté výročí mariánského zjevení v Rue du Bac
8.12.19 Papež: Naším největším ohrožením je korupce srdce
8.12.18 Za rodiny a jejich práva se modlil papež u mariánského sloupu
8.12.17 Petrův nástupce vzdal hold Madoně počaté bez poskvrny prvotního hříchu



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti