Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

24.1.2013 

Benedikt XVI.: Zapojení do sociálních sítí není požadavkem doby, ale evangelia

Vatikán. Sociální sítě – brány pravdy a víry, nové prostory evangelizace. Pod tímto názvem bylo o dnešním svátku sv. Františka Saleského, patrona novinářů, publikováno poselství Benedikta XVI. ke 47. Světovému dni sdělovacích prostředků. Ten se slaví v neděli před Letnicemi, letos to bude 12. května.

Agora, otevřené veřejné prostranství – takovéto označení přisuzuje papež sociálním sítím. Jako všechny další oblasti komunikace je utvářejí lidé, kteří se jich účastní, připomíná dále a dodává: Nejsou to pouhé platformy ke sdílení informací či myšlenek, nýbrž prostory sebesdílení. Jejich dobré a rovnovážné fungování předpokládá několik základních kritérií: úctu, ohled na soukromí, odpovědnost a oddanost pravdě.
Papež ovšem také nešetří kritikou. Poukazuje na skutečnost, že pro smysl a účinnost výrazu je při sociální komunikaci často více určující popularita, než skutečná hodnota. Popularita se zakládá na proslavenosti a je důmyslně budována pomocí „přesvědčovacích strategií“, tedy reklamy. Diskrétní hlas rozumu je často přehlušen hřmotem nadbytečných informací, píše Benedikt XVI. Proto sociální sítě nutně potřebují racionální dialog a logickou argumentaci.

Věřící lidé si stále častěji všímají, že v digitálním prostředí není možné seznámit se s radostnou zvěstí. Mnozí, kteří si ze sociální sítě vytvořili svůj existenční prostor, se nikdy s touto zásadní zkušeností nesetkali. Obeznámenost s novým jazykem komunikace tedy není vyžadována proto, abychom drželi krok s dobou. Jde spíše o to umožnit nezměrnému bohatství evangelia, aby nalezlo nové formy výrazu, které by byly schopné zasáhnout mysl a srdce každého člověka.
Věřící účastník sociální sítě nejenom sdílí svou víru, nýbrž svědčí o ní důsledností a způsobem komunikace, volbou, prioritami a názory, které jsou zcela v souladu s evangeliem, i když se o něm explicitně nehovoří. Významným způsobem sdílení víry je věnování vlastního času, ochoty a trpělivosti při komunikaci s druhými v jejich cestě za pravdou a smyslem bytí, upozorňuje Svatý otec. Sociální sítě totiž nejsou pouze nástrojem evangelizace, nýbrž i lidského rozvoje. Kontakt, který původně nastal po síti, může nezřídka dovést k osobnímu setkání, k životu ve společenství nebo účasti na pouti. Digitální svět totiž není cosi paralelního a čistě virtuálního, ale je součástí naší každodenní reality, uzavírá papež své letošní poselství ke Světovému dni sdělovacích prostředků.

PLNÉ ZNĚNÍ poselství Benedikta XVI. je na stránkách ČBK

O přítomnosti Benedikta XVI. na sociální síti Twitter se hovořilo na tiskové konferenci, která se dnes konala v tiskovém středisku Svatého stolce v souvislosti s prezentací poselství. Předseda Papežské rady pro sdělovací prostředky Mons. Claudio Maria Celli nepopíral, že na twitterovou adresu Benedikta XVI. docházejí rovněž urážlivé nebo negativní komentáře:

Nebylo to pro nás překvapením. Při vstupu do takového prostředí se člověk nevyhnutelně setkává se vším – od nádherných vět po uštěpačné poznámky. V tom je riziko dialogu se současným světem. Benedikt XVI. však dává přednost své přítomnosti, než aby se jí vyhnul kvůli možným ztrátám. Také Ježíši se posmívali a ponižovali ho, a On zůstal. Papežova přítomnost je něco obdobného. Kapka rosy na poušti, která osvěží srdce.

Papežovy tvíty dnes přijímá dva a půl milionu lidí – překvapivě více než deset tisíc z nich v latině. Asi sedm procent odběratelů zpráv z adresy @Pontifex je pak zasílá dále svým přátelům. Sekretář Papežské rady pro sdělovací prostředky zároveň potvrdil autentičnost papežových tvítů a vyloučil možnost otevření jeho facebookové stránky.

Každý tvít schvaluje Svatý otec. Kdybychom spustili jeho osobní stránku, nebylo by možné zaručit takovou míru hodnověrnosti. Kladlo by to na něj příliš velké nároky,

uvedl na dnešní tiskové konferenci Mons. Paul Tighe.

(jag)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
23.1.21 Papež: Mediální sdílení nikdy plně nenahradí očité svědectví
24.1.20 Život se stává příběhem – poselství ke Světovému dni sdělovacích prostředků
24.1.19 K sebeurčení není zapotřebí protivníka, píše papež ke Dni sdělovacích prostředků
29.9.18 Prefekt Úřadu pro komunikaci: Je třeba čelit narcistické úchylce
29.9.17 Prefekt Sekretariátu pro komunikaci: Fake news jsou staré jako lidstvo samo



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti