Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   9. 5. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Homilie

  

25.1.2013 

Mluvit novými jazyky

Homilie k 3. neděli v mezidobí

Richard Čemus

Dovedete si představit člověka, který by pobyl osmdesát let na zemi, ale nikdy vlastně nežil? Hledal tak dlouho štěstí, až nešťasten zemřel. Kdo by ale nehledal štěstí?! Hledáme ho, honíme se za ním a stále nám uniká. Asi proto, že si štěstí představujeme jako splnění našich přání a tužeb v budoucnosti. Ale co když se naše představy nikdy nesplní? Přítomnost nám jako písek proteče mezi prsty a budoucnost nenastane, neboť mentálně se opět přeneseme někam jinam. Celý život tak můžeme sami sebe míjet, aniž bychom se potkali.

Napadá mne zde Buddhův výrok: „There is no way to happiness. Happiness is the way. – Neexistuje cesta ke štěstí, štěstí samo je cestou.“ Chápu to takto: Štěstí není cíl cesty, ale zdrojem síly jít. Ten zdroj je skrytý právě tam, kde se nacházím, v přítomnosti – ačkoliv mi není zrovna do smíchu. Abych našel štěstí, musím sestoupit do hlubin skutečnosti, kterou v přítomnosti prožívám, nikoliv utíkat před ní do budoucnosti. Plodí to jen chlácholení typu: „Ono zase bude lépe.“ Ale to není křesťanská naděje, to je v nejlepším případě optimismus. A jak říkával Karel Kryl: „Optimismus – to je jen nedostatek informací“.

Ono totiž lépe vůbec být nemusí. Přijmu-li ale realitu jako Boží, stane se pro mě přítomná chvíle theophanií (zjevení Boží). K tomu však musím ztichnout, otevřít oči srdce, věřit a doufat. Naděje je totiž důvěryplné přijetí skutečnosti. Z toho pramení radost, a ta dává sílu jít dál. Nehemiáš nás vybízí: „Nebuďte zarmouceni, neboť radost z Hospodina je vaše síla!“ (Neh 8,2-4a.5n.8-10)

Pravá radost je víc jak optimismus a dobrá nálada – je to dar Ducha svatého. Nedoprovází ji rozpustilý smích, ale tichá radost toho, kdo počítá s Boží ochranou. Znakem pravé radosti je navíc to, že se chce sdílet a rozšiřuje kolem sebe duchovní pohodu, kde duše říká: „Zde zůstaneme, zde je nám spolu dobře, zde si odpočineme.“ Duševně relaxovat v Bohu, nechat duši houpat se: není to cesta k duchovnímu dětství? A není to vlastně modlitba? Úvaha o běhu tohoto světa ve světle Božího slova! Není to kontemplativní život všedního života? Karl Barth to vyjádřil pregnantně: „Křesťan má držet v jedné ruce noviny a v druhé Bibli!“.

Kniha Nehemiáš vypráví o radosti lidí svolaných slovem Božím po návratu z babylonského zajetí. Lid už nevěděl, co je to Zákon a jak se slaví řádně bohoslužba. Evangelium líčí okamžik, ve kterém se Boží slovo splnilo v nazaretské synagoze, když povstal Ježíš, aby předčítal z Písma. „Podali mu knihu proroka Izaiáše. Otevřel ji a nalezl místo, kde stálo: ,Duch Páně je nade mnou, proto mě pomazal, poslal mě, abych přinesl chudým radostnou zvěst, abych vyhlásil zajatým propuštění a slepým navrácení zraku, abych propustil zdeptané na svobodu, abych vyhlásil milostivé léto Páně.‘ Pak zavřel knihu, vrátil ji služebníkovi a usedl. A všichni v synagoze na něho upřeně hleděli. Začal k nim mluvit: ‚Dnes se naplnilo toto Písmo, které jste právě slyšeli.‘“ (Lk 1,1-4; 4,14-21)

Zájem posluchačů se velmi rychle obrátí v nevoli a Ježíš bude obviněn, že si přisvojuje, co mu nepřísluší. Jeho slova byla nečekaná, příliš konkrétní, osobní a hlavně: mluvil k nim tak sebejistě jeden z nich, o kterém mysleli, že jej znají – to se těžko věří, nikdo není doma prorokem. Mnohem snadnější je upnout se na představu grandiózního příchodu Mesiáše v daleké budoucnosti, která na mě neklade bezprostřední nárok definovat můj vztah k Němu! Zde ale stojí člověk, na kterého si mohu sáhnout, kterému se mohu podívat do očí, neboť Bůh tu má lidskou tvář. Přijmout to vyžaduje obrácení, změnu smýšlení (metanoia).

V obdobné situaci jako vyvolený národ v době Nehemiášově se nachází dnes Církev. O naléhavosti nové evangelizace dnes nikdo nepochybuje. Je ale těžší než ta první. Tak jako je snažší postavit barák na zelené louce než renovovat starý. Vyžaduje to odvahu a fantasii a je to spojeno s risiky. To nás však nesmí brzdit otevřít dokořán portály chrámů, jakési permanentní Noci kostelů. Ty, co přicházejí, musíme oslovit řečí, které rozumí. A nesmíme podrážet nohy těm z nás, kteří jsou obdarováni výraznějším charismatem než většina z nás. Jsou stále aktuální slova sv. Pavla v Listu Korintským o pestrosti charismat (srv. 1 Kor 12,12-30). Vyžadují i od nás obrácení!

Ve věcech Ducha je řevnivost nejen nežádoucí, ale vysloveně kontraproduktivní. Necháme-li si duchovní poklad, který nám byl svěřen, pro sebe, rozplyne se nám jako mana na poušti, kterou nebylo možno uchovávat do dalšího dne. Sdílíme-li dary Ducha s druhými, vytrysknou v nás prameny neutuchající inspirace pro nové cesty evangelizace. Každý najde své povolání a budeme „mluvit novými jazyky“ (Mk 16,17).

 odeslat článek     vytisknout článek


Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv květen 24
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti