Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   19. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Angelus 

21.4.2013 

O tajemství hlasu a rozlišování

Papež František před Regina caeli, nám. sv. Petra

Česká sekce RV

Vatikán. Dobrý den, drazí bratři a sestry,

Na čtvrtou neděli velikonoční připadá evangelium o Dobrém Pastýři, které se čte každý rok. Dnešní úryvek podává tato Ježíšova slova: „Moje ovce slyší můj hlas; já je znám a ony jdou za mnou. Já jim dávám věčný život a ony jdou za mnou. Nezahynou navěky a nikdo mi je nevyrve z rukou. Můj otec, který mi je dal, je větší než všichni a z Otcových rukou je nemůže vyrvat nikdo. Já a Otec jedno jsme“ (Jan 10,27-30). V těchto čtyřech verších je celé Ježíšovo poselství, jádro Jeho evangelia: Volá nás k účasti na Jeho vztahu s Otcem. A tento vztah je věčný život.

Ježíš chce navázat se svými přáteli vztah, který je odrazem toho, který Jej pojí s Otcem.. Vztah vzájemné příslušnosti v plné důvěře a niterném společenství. Pro vyjádření tohoto hlubokého vztahu, přátelského vztahu, používá Ježíš obraz pastýře a jeho ovcí. On je volá a ony poznávají jeho hlas, odpovídají na jeho volání a následují ho. Jak krásné podobenství! Tajemství hlasu je podmanivé: pomysleme, že již v lůně naší matky se učíme rozpoznávat její hlas a hlas otce; z tónu hlasu rozpoznáváme lásku nebo pohrdání, sympatie nebo chlad. Ježíšův hlas je jedinečný! Když se jej naučíme rozlišovat, povede nás cestou života, cestou, která překračuje také propast smrti.

Ježíš však v jedné chvíli o svých ovcích říká: „Můj Otec, který mi je dal…“ (Jan 10,29). To je velmi důležité, je to hluboké tajemství, nesnadno srozumitelné. Pokud se cítím přitahován Ježíšem, pokud Jeho hlas zahřívá moje srdce, je to díky Bohu Otci, který do mne vložil touhu po lásce, pravdě, životě, kráse… a Ježíš je tím vším v plnosti! To nám pomáhá chápat tajemství povolání, zejména povolání ke zvláštnímu zasvěcení. Někdy nás Ježíš volá, zve k následování, ale možná si nevšimneme, že je to On, jako se to stalo mladému Samuelovi. Dnes jsou tady na náměstí mnozí mladí. Chtěl bych se vás zeptat: slyšeli jste někdy Pánův hlas, který vás touhou či neklidem zval k těsnějšímu následování? Slyšeli jste ho?... Neslyším! (hromadná odpověď „ano“) A zachtělo se vám být Ježíšovými apoštoly? Mládí je třeba dát ho hry kvůli velkým ideálům! Myslíte na to? Souhlasíte? (aplaus) Ptej se, co od tebe chce Ježíš a buď odvážný! Buď odvážný a ptej se jej!

Před a za každým povoláním ke kněžství nebo zasvěcenému životu, je vždycky něčí mocná a intenzivní modlitba: babičky, dědečka, matky, otce, společenství… Proto Ježíš řekl: „Proste Pána žně, aby poslal dělníky na svou žeň“ (Mt 9,38). Povolání se rodí v modlitbě a z modlitby, a pouze v modlitbě se mohou uchovat a nést plody. Rád to připomínám dnes, kdy je Světový den modliteb za povolání“. Modleme se zejména za novokněze římské diecéze, které jsem měl dnes dopoledne to potěšení vysvětit. Dnes to bylo deset mladíků, kteří Ježíši řekli své „ano“ a stali se kněžími. A to je krásné! A prosme o přímluvu Panny Marii, která byla ženou přitakání. Maria řekla své ano celým životem. Naučila se rozpoznávat Ježíšův hlas, jakmile Jej začala nosit ve svém lůně. Maria, naše Matko, pomoz nám stále více poznávat Ježíšův hlas a následovat Jej, abychom kráčeli cestou života. (hromadné volání „vivat papa“) Děkuji. Mnohokrát děkuji za pozdrav, ale pozdravte také Ježíše. Volejte Ježíše, do toho… Modleme se nyní všichni společně k Matce Boží.

Přeložil Milan Glaser

Další články z podrubriky Angelus

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
7.2.21 Papež se modlí za Myanmar
7.2.21 Bůh neukazuje svou moc shora
4.2.21 Modlitba Anděl Páně s papežem se vrací na Svatopetrské náměstí
31.1.21 Petrův nástupce vyhlásil Světový den prarodičů a seniorů
31.1.21 Naslouchejme moci Božího slova



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti