Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   20. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

13.5.2013 

Svatý otec pozdravil účastníky Pochodu pro život

Vatikán. Italským hlavním městem včera již potřetí prošel Pochod pro život. Pestrobarevný zástup rodičů s dětmi, mladých lidí, nejrůznějších katolických asociací, řeholních a kněžských společenství čítal podle odhadů římské policie 30 000 lidí. Účastníci pochodu se sjeli z celé Itálie, avšak nechyběli zástupci Hnutí za život z Polska, Španělska, Chorvatska a dalších evropských zemí. Početná argentinská delegace oživila pochod svým hudebním koloritem. Čínu zastupoval legendární aktivista za lidská práva Harry Wu. Francii lékař Xavier Dor, patnáctkrát odsouzený za svůj odpor proti potratům. Ze Spojených států amerických dorazila Jeanne Monahanová, předsedkyně organizace pořádající washingtonský pochod pro život (March for Life Education and Defense Fund). Společně se svou italskou kolegyní promluvila při zahájení manifestace před římským Koloseem. “Dnes se zde scházejí lidé, kteří chtějí šířit nový život v rozkládající se a umírající společnosti”, uvedla Virginia Coda Nunziante, mluvčí římského pochodu.

Vedle aktivistů, římského primátora a dalších italských politiků kráčel rovněž kard. Raymond Leo Burke. Prefekt Nejvyššího tribunálu apoštolské signatury se pochodu účastnil již podruhé. Jak uvedl pro italský deník Il Giornale (13.5.2013), chtěl být fyzicky přítomen, aby povzbudil křesťany k veřejnému svědectví. “V této době je navýsost důležité, aby křesťané na veřejnosti bránili přirozené právo a podpořili lidský život. Děti v mateřském lůně jsou nevinné a je nutné je hájit za každou cenu”, řekl čtyřiašedesátiletý kard. Burke italskému listu. Kromě obrany nenarozeného života organizátoři i účastníci pochodu připomínali, že přirozeným místem zrození tohoto života je rodina, tvořená mužem a ženou. Není náhodou, že nechybělo logo francouzské Manif, manifestace pro všechny, a že často skandovaný slogan zněl: Jedna maminka a jeden tatínek – to je skutečná svoboda.

Zdravím účastníky Pochodu pro život, který se dnes dopoledne koná v Římě. Vyzývám všechny k tomu, aby nepolevili ve své pozornosti vůči natolik důležitému tématu, jakým je úcta k lidskému životu od okamžiku jeho početí.

Pozdravil účastníky pochodu Svatý otec ještě v závěru nedělní liturgie. Když manifestanti před polednem zcela zaplnili hlavní třídu před Svatopetrským náměstím, projel mezi nimi papež v papamobilu a ještě jednou je osobně zdravil. Petrův nástupce rovněž upozornil na petiční iniciativu “Jeden z nás”:

Rád bych v tomto ohledu připomněl podpisovou akci, která dnes probíhá v mnoha italských farnostech, aby podpořila evropskou iniciativu “ Jeden z nás”. Jejím cílem je zaručit právní ochranu lidským embryím a chránit každou lidskou bytost již od počátečního okamžiku její existence. Pro všechny, kterým leží na srdci obrana posvátnosti lidského života, budou mimořádným okamžikem Dny Evangelium Vitae, které se budou v rámci Roku víry konat zde ve Vatikánu 15. a 16. června.

Kampaň “Jeden z nás”, jejímž cílem je shromáždit nejméně milion podpisů, pokračuje až do 1. listopadu tohoto roku. Požaduje, aby Evropská unie ukončila financování aktivit, které ničí lidská embrya za účelem výzkumu. K podpisu petice kromě Svatého otce vyzvali rovněž evropští biskupové na nedávném zasedání Rady evropských biskupských konferencí (CCEE)v italském hlavním městě:

Je to konkrétní a pozitivní gesto, směřující k tomu, aby se zcela nevytratilo evropské svědomí v otázce uznání, ochrany a podpory lidského života ve všech jeho výrazech a fázích,

uvedl na okraj petiční iniciativy kard. Angelo Bagnasco, místopředseda Rady evropských biskupských konferencí.

(jag)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
21.9.20 Švýcarský pochod pro život byl povolen pouze on-line
27.8.20 V Evropě klesá podpora potratů, nejvíce v Německu a ve Francii
16.6.20 Odmítnutí potratu není rasová diskriminace
22.10.19 Biskupové: Nová potratová norma v Severním Irsku je antidemokratická
8.8.19 Indie zakázala pronájem dělohy



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti