VaticanNews.va

   18. 5. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Homilie

  

28.6.2013 

Svoboda, ke které nás osvobodil Kristus

Homilie ke 13. neděli v mezidobí, cyklus C.

Richard Čemus

Co je to svoboda? Kdy jsme opravdu svobodní? Je to asi věčná otázka lidstva. Závodník Niky Lauda kdysi prohlásil, že svobodný je ten, kdo má peníze. Je to odpověď, kterou si v naší společnosti dávají ti, co dřou 7 dní v týdnu jak koně, workholici, co neznají neděli, či svátek, ti kdo sedí jak otroci přikovaní k veslům pomyslné regaty zvané „úspěch a zisk“.

Svoboda znamenala pro Židy především netrpět žádnou těžkou chorobou, nebýt v zajetí cizích mocností a mít naději na spásu. V 9. stol. př. Kr. v Severním Izraeli na hoře Karmel prorok Eliáš bojuje za svobodu kultu pravého Boha v době, kdy se šíří pohanství, podporované královnou Jezabel. Prchá do pouště k hoře Horeb, kde dostane příkaz pomazat nového proroka místo sebe. I to je svoboda: ustoupit svému nástupci, poznat, kdy je čas předat štafetu a vyklidit scénu. Hospodin řekl Eliášovi: „Pomaž Elisea, syna Šafatova z Abel Mechola, za proroka místo sebe!“ […] Eliáš hodil na Elisea svůj plášť. Ten nechal spřežení býků, s nímž oral a řekl Eliáši: „Prosím, ať mohu políbit svého otce a svou matku a pak půjdu za tebou.“ Eliáš odpověděl: „Jdi a vrať se; co jsem ti měl učinit, to jsem udělal.“ (1 Král 19,16b.19-21)

Co Eliáš u Elisea ještě trpí, Ježíš u svých učedníků již nestrpí. V osobě Kristově se čas naplnil a příchod Božího království se tak zradikalizoval, že jít pro něj pracovat nestrpí odklad. Vyžaduje novou míru svobody na ničem nelpět, co by brzdilo příchod království. „Když se přibližovala doba, kdy měl být Ježíš vzat vzhůru, pevně se rozhodl jít do Jeruzaléma.“ Cestou jednoho vybídl: „Pojď za mnou!“ On však řekl: „Pane, dovol mi, abych napřed šel pochovat svého otce.“ Odpověděl mu: „Nech, ať mrtví pochovávají své mrtvé. Ale ty jdi a zvěstuj Boží království!“ A ještě jiný řekl: „Půjdu za tebou, Pane; jen mi dovol, abych se napřed rozloučil doma s rodinou.“ Ježíš mu však odpověděl: „Žádný, kdo položil ruku na pluh a ohlíží se za sebe, není způsobilý pro Boží království.“ Jít vzhůru do Jeruzaléma je cesta naplnění Kristovy mise, nikoliv však uchopením moci, ale ve slabosti sebezmaření. Ježíš to neskrývá: „Půjdu za tebou všude, kam půjdeš,“ zní nabídka jiného zájemce. Ježíšova odpověď ho však odradí: „Lišky mají doupata a nebeští ptáci hnízda, ale Syn člověka nemá, kam by hlavu položil.“ (Lk 9,51-62)

Ježíš je čitelný, zaujímá jasné pozice. Jeho nekompromisní postoj nemá nic fanatického, násilného nebo sveřepého. Ježíš je svobodný a k té svobodě chce dovést i své učedníky. Ti se ovšem zaleknou, jakmile jim dojde, že Ježíšova cesta „vzhůru do Jeruzaléma“ nemíří do ministerských křesel po jeho pravici a levici. Postupně však začínají chápat, že Pán je chce osvobodit od všech konvencí, které umenšují či brzdí tok života, včetně Zákona, který se z nástroje života, ze znamení Boží přízně, převrátil v život svazující chomout, v nástroj smrti.

Šavel, farizej a horlivec Zákona, ze školy Gamalielovy, nyní jako apoštol Pavel urputně hájí novou svobodu: křesťané se nemusí stát židy, přijmout obřízku a s ní předpisy Tóry, aby mohli být křesťany.: „To je ta svoboda, ke které nás osvobodil Kristus. Buďte v tom tedy pevní,“ nabádá Apoštol. Zřejmě vzhledem ke konkrétním případům nabádá: „Bratři a sestry, vy jste byli povoláni ke svobodě. Ta svoboda však nesmí být záminkou, abyste se vraceli k prosazování sebe. Spíše si navzájem posluhujte láskou. Celý Zákon totiž ve své plnosti je obsažen v jediné větě: ‚Miluj svého bližního jako sebe.‘ Jestliže se však mezi sebou koušete a požíráte, dejte pozor, abyste jeden druhého nepohltili! Chci říci toto: Žijte duchovně, a nepropadnete žádostem těla. Tělo totiž touží proti duchu, a duch zase proti tělu. Mezi nimi je vzájemný odpor, takže neděláte, co byste chtěli. Jestliže se však necháváte vést Duchem, nejste už pod Zákonem“ (Gal 5,1.13-18).

Podle Řehoře Nysského je svobodný ženich, kterému už nic nebrání spojit se svou nevěstou. Tak i naše duše se chce spojit s Kristem – nebeským ženichem. Řekneme-li k lásce ano, jsme svobodni v životě i ve smrti. „Jeruzalém, pocházející shora, je svobodný, je naše matka.“ (Gal 4,26) U ní smíme „sát do sytosti z prsu, který utěšuje, pít s rozkoší ze zdroje jeho slávy.“ (Iz 66,10-14b) Tkví tedy skutečná svoboda v závazku, který vyrůstá z osobního vztahu.

Žalm 16 je proto plný radosti, vděku a slasti: „Velebím Hospodina, že mi byl rádcem, k tomu mě i za noci vybízí mé nitro. Hospodina mám neustále na zřeteli, nezakolísám, když je mi po pravici. Proto se raduje mé srdce, má duše plesá, i mé tělo bydlí v bezpečí, neboť nezanecháš mou duši v podsvětí, nedopustíš, aby tvůj svatý spatřil porušení. Ukážeš mi cestu k životu, u tebe je hojná radost, po tvé pravici je věčná slast.“ Tvorstvu zbývá „naděje, že i ono bude vysvobozeno z poroby porušení a dosáhne svobody ve slávě Božích dětí.“ (Řím 8,18-21).

Foto Petra Cemus
Lekníny v Residenci Tovaryšstva Ježíšova v Praze

 odeslat článek     vytisknout článek


Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv květen 24
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti